Surah Al-Fatihah sudah menjadi surah yang biasa kita baca, hafal dan dengari. Memang sudah dari kecil, sebagai umat Islam, kita wajib mengamalkan surah Al-Fatihah dalam kehidupan harian kita.  Surah Al-Fatihah sebenarnya adalah surah yang pertama diturunkan secara lengkap dan sekali gus memberi keistimewaan dan perbezaan berbanding dengan surah-surah lain dalam Al-Quran.

Bukan itu sahaja, surah Al-Fatihah juga ialah surah pembuka Al-Quran dan juga di dalam solat. Itulah sebabnya, jika kita mengamalkan surah Al-fatihah ini dalam kehidupan seharian kita, ia akan memberi banyak ganjaran kepada kita sebagai umat Islam.

Berdasarkan sebuah hadith yang menyatakan seperti berikut:

“Ketahuilah aku ingin mengajarmu satu surah yang sangat agung dalam al-Quran sebelum aku keluar masjid. Lalu Nabi SAW pergi supaya dia boleh keluar daripada masjid.

Aku mengingatkan baginda tentang apa yang ingin disebutkan, lalu Baginda SAW bersabda, surah ini ialah al-Sab‘ al-Mathani [tujuh ayat yang penuh dengan pujian] dan merupakan surah al-Quran yang teragung yang pernah diberikan kepadaku.” 

(Riwayat Al Bukhari)

Antara kelebihan surah Al-Fatihah adalah:

IKLAN
Surah Al-Fatihah Memiliki Banyak Keistimewaanya Dan Diturunkan Khas Untuk Nabi Muhammad S.A.W.
Sumber gambar: Beana
  1. SURAH AL FATIHAH SEBAGAI PENAWAR / PENYEMBUH PENYAKIT

Menurut Laman Web Rasmi Mufti Wilayah Persekutuan, surah al=Fatihah adalah antara ayat al Quran yang digunakan sebagai penawar, syifa, ruqyah atau penyembuh.

Imam al-Nawawi berkata:

Sunat membaca kepada orang yang sakit dengan al-Fatihah berdasarkan hadith Nabi SAW:

وَمَا أَدْرَاكَ أَنَّهَا رُقْيَةٌ ؟

Maksudnya: Tidakkah kamu ketahui bahawa surah Fatihah bersifat ruqyah.

IKLAN

(Riwayat al-Bukhari (5736) dan Muslim (2201))

Surah ini juga dapat dijadikan sebagai ruqyah atau penyembuh serta dapat dirujuk kepada peristiwa bagaimana seorang sahabat Rasulullah SAW bernama Abu Sa’id al-Khudri R.A yang telah menjampi seorang ketua kabilah yang terkena sengatan binatang berbisa.

Beliau membaca al-Fatihah untuk merawat dan dengan izin Allah SWT, ketua kabilah itu sembuh seperti sediakala*.

*Hadith Riwayat Muslim (5863)

IKLAN

2. DITURUNKAN HANYA UNTUK NABI SAW

Surah al Fatihah adalah satu surah yang diturunkan secara ekslusif untuk Nabi Muhammad SAW sahaja dan tidak pernah diturunkan surah yang seumpamanya melalui kitab Taurat, Injil dan Zabur.

Maksud: Abu Hurayrah dan Ka ‘ab RA berkata, “Rasulullah SAW bersabda, “Tidak pernah Allah SWT menurunkan dalam Taurat atau Injil seperti Umm al-Quran, iaitu surah yang mempunyai tujuh ayat yang bersifat al-Mathani dan surah ini terbahagi antara-Ku dan hambaku dua bahagian, dan bagi hamba-Ku yang separuh itu apa yang mereka pinta.

(Riwayat Al-Tirmidhi, al-Nasa’i, dan Ahmad)

Marilah kita bersama-sama mengamalkan surah Al-Fatihah dalam kehidupan harian kita danjanganlah lupakan surah ini kerana sesungguhnya ia memiliki keistimewaan tersendiri. Selamat beramal.

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI