Kod pakaian sukar dilakukan walaupun anda semua pernah mendengar tentang pakaian kasual sebelum ini, istilah ini masih boleh menimbulkan kekeliruan dan panik bagi kebanyakkan individu.

Oleh itu, jika anda tertanya-tanya apa maksud ‘smart casual’ atau anda mempunyai beberapa idea padanan pakaian bergaya yang sesuai, ini antara tip supaya and tidak tersalah pilih gaya. Panduan berguna anda untuk kod pakaian ‘smart casual’ untuk wanita.

Apa itu ‘Smart Casual’ untuk Wanita?

Koleksi terbaru dari kolaborasi dengan pereka fesyen yang berpusat di New York, Hana Tajima mengungkapkan kepelbagaian budaya yang kaya di dunia melalui gaya elegan, keselesaan, perhatian terhadap perincian, dan reka bentuk universal. Garisnya serba boleh dan untuk wanita dari semua peringkat umur.
Koleksi HANA TAJIMA FOR UNIQLO Spring / Summer 2021 Terbaharu dari kolaborasi dengan pereka fesyen yang berpusat di New York, Hana Tajima mengungkapkan kepelbagaian budaya yang kaya di dunia melalui gaya elegan, keselesaan, perhatian terhadap perincian, dan reka bentuk universal. Garisnya serba boleh dan untuk wanita dari semua peringkat umur.

‘Smart casual’ adalah kod pakaian yang agak samar-samar yang memerlukan pakaian yang digilap namun santai. Oleh itu, memikat penampilan yang sempurna memerlukan keseimbangan. Semasa berpakaian untuk majlis dengan kod pakaian ini, cubalah memilih potongan yang kelihatan elegan tetapi juga selesa.

Acara dan Kod Pakaian ‘Smart Casual’

Smart Casual vs Business Casual

Koleksi HANA TAJIMA FOR UNIQLO Spring / Summer 2021

Oleh kerana estetika yang digilap namun santai, pakaian ‘smart casual’ sering dikelirukan dengan kod pakaian ‘business casual’. Walaupun banyak pakaian boleh masuk ke dalam kedua kategori ini, terdapat perbezaan antara keduanya. Sebagai contoh, ‘business casual’ cenderung memerlukan gaya pakaian yang lebih konservatif sementara pakaian kasual lebih ke arah fesyen.

Bilakah memakai ‘smart casual’?

Koleksi HANA TAJIMA FOR UNIQLO Spring / Summer 2021

‘Smart casual’ adalah kod pakaian biasa, yang diperlukan untuk banyak acara, termasuk makan malam, perkahwinan, fungsi kerja dan banyak lagi. Nasib baik, jenis majlis dapat membantu membimbing anda untuk memakai apapun. Oleh itu, semasa merancang pakaian ‘smart casual’ anda, ingatlah untuk menjaga fungsi, lokasi dan tetamu lain.

Pakaian ‘smart casual’ mengikut jenis majlis

Pakaian ‘smart casual’ untuk makan malam

Adakah anda telah dijemput untuk makan malam dengan kod pakaian kasual pintar? Jangan panik. Terdapat banyak pakaian hebat yang boleh anda pakai yang sesuai tanpa kelihatan kusam. Untuk menarik penampilan yang ideal, hanya campurkan item klasik, seperti sepasang seluar hitam dengan yang lebih menarik, seperti bahagian atas bahu.

Pakaian ‘smart casual’ untuk majlis perkahwinan

Pakaian kasual perkahwinan boleh menjadi rumit kerana anda tidak mahu kelihatan berpakaian berlebihan atau kurang. Untuk menarik penampilan, cuba pilih gaun yang bergaya dengan potongan yang selesa. Kemudian, pasangkan dengan kasut tumit rendah dan aksesori kasual. Sebagai alternatif, seluar jeans atau seluar bergaya dan bahagian atas adalah pilihan yang sangat baik.

Pakaian ‘smart casual’ untuk ke pejabat

Di dunia hari ini, semakin banyak pejabat memilih kod pakaian ‘smart casual’. Tidak seperti kod pakaian kasual perniagaan, pakaian ‘smart casual’ lebih serba boleh. Jadi, walaupun anda masih mesti kelihatan profesional, tidak ada alasan untuk tidak memberikan penampilan yang bergaya pada penampilan anda. Untuk melakukannya, pertimbangkan untuk menukar seluar biasa dengan skirt atau memilih top yang bergaya. Sebagai alternatif, pastikan pakaian tetap sederhana dan tambahkan sedikit warna dengan aksesori.

Pakaian ‘smart casual’ untuk majlis

IKLAN

Sama ada anda pergi ke mjlis minum petang dengan rakan atau pertemuan pelanggan tidak rasmi, membuat penampilan santai yang cerdas untuk waktu siang tidaklah sukar. Tidak seperti majlis yang lebih formal, seperti perkahwinan atau makan malam, acara hari umum menawarkan fleksibiliti dengan apa yang anda boleh pakai. Oleh itu, apa sahaja dari seluar dan bahagian atas yang bergaya hingga skirt dan sweater padanan yang mempunyai fungsi.

Rujukan Pakaian ‘smart casual’

Ketika datang ke pakaian ‘smart casual’, anda perlu membuat penampilan satu demi satu. Nasib baik, semua yang perlu anda lakukan dan mengikuti beberapa peraturan mudah, dan anda akan mendapatkan ensemble kasual pintar yang sempurna dalam masa yang singkat.

Gaun / Skirt

Sekiranya anda ingin memakai pakaian untuk acara kasual yang cerdas, anda perlu memilih pakaian yang sesuai. Untuk melakukannya, pilihlah gaya yang digilap, seperti baju atau baju balut, dengan warna yang neutral, seperti hitam atau putih.

Juga, pastikan bahawa potongan itu tidak menunjukkan terlalu banyak kaki dan dada anda, jika anda ingin memakai gaun maxi, pastikan rekaannya canggih.

Seluar jeans

Walaupun seluar yang disesuaikan adalah pilihan semula jadi untuk pakaian ‘smart casual’, seluar jeans juga boleh berfungsi. Walau bagaimanapun, menaikkan seluar kasual ini ke tahap yang lebih tinggi memerlukan pemilihan pasangan yang digilap dan memdankan dengan aksesori yang betul.

IKLAN

Untuk melakukannya, mulailah dengan memilih seluar jeans yang langsing atau kurus dengan warna gelap, seperti indigo atau hitam. Juga, pastikan ia tidak dirobek atau dikoyakkan. Kemudian, pasangkan seluar jeans anda dengan kemeja, blazer dan tumit yang canggih untuk melengkapkan pakaian anda.

Baju

Seluar kasual yang bergaya dan pintar tidak sukar didapatkan, tetapi memilih mana yang akan ditambahkan ke almari pakaian anda boleh menjadi sukar. Kemeja butang putih pilihan yang sangat baik dan hari ini terdapat banyak pilihan unik yang tersedia.

Sweater turtleneck yang bergaya atau bahagian atas lengan panjang yang bergaya boleh kelihatan hebat apabila dipasangkan dengan skirt atau seluar yang disuai padankan.

Jaket

Get Embed Code

IKLAN

Jaket adalah kaedah terbaik untuk mengubah penampilan kasual menjadi ‘smart casual’. Khususnya, blazer ‘standard’ adalah pilihan yang sangat baik. Namun, itu bukan satu-satunya pilihan anda.

Blazer garis panjang dan blazer tanpa lengan dapat memberikan sentuhan bergaya pada ruji. Bagi mereka yang menginginkan sesuatu yang sama sekali berbeza, jaket ‘bomber’ juga boleh berfungsi, tetapi pastikan ia digayakan dengan kemas.

Beg

Aksesori memainkan peranan penting dalam pakaian. Oleh itu, jangan lupa memilih beg yang sesuai dengan penampilan ‘smart casual’ anda. Untuk memilih beg tangan yang sempurna, cukup pilih gaya yang sesuai dengan ensemble yang canggih namun santai.

Boleh menjadi kopling sederhana, beg bucket, beg badan, tote atau sesuatu yang lain. Untuk apa yang harus dielakkan, pertimbangkan untuk meninggalkan beg pejabat dan beg galas kasual yang terlalu tersusun di rumah.

Kasut

Semasa berpakaian dengan kod pakaian tertentu, kasut anda memainkan peranan penting dalam pakaian anda. Oleh itu, penting untuk memilih pasangan yang tepat jika anda ingin mencapai penampilan kasual yang sesuai.

Untuk memastikan penampilan anda digilap dengan tepat tanpa terlihat terlalu formal, cubalah memilih kasut yang bergaya namun praktikal. Tumit blok, tumit ‘kitten heels’, mules, dan loofers semuanya boleh membuat pilihan yang sangat baik untuk gaya pakaian ini.

‘Smart casual’ untuk Wanita

  • Matlamat untuk penampilan yang digilap namun santai dengan pakaian yang elegan dan selesa.
  • Sesuaikan penampilan ‘smart casual’ anda untuk majlis ini.
  • Pilih antara seluar, skirt, seluar yang disesuaikan atau seluar jeans untuk dipakai sebagai bahagian bawah.
  • Untuk memakai pakaian kasual yang cerdas, pilih gaya klasik, seperti reka bentuk baju dengan warna yang neutral.
  • Selesaikan penampilan kasual pintar anda dengan aksesori blazer dan bergaya namun santai.
Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI