Kulit adalah organ yang terbesar dan juga salah satu organ terpenting pada badan kita. Ia melakukan beberapa fungsi penting untuk tubuh termasuk melindungi organ penting, tulang, otot, ligamen, dan saraf yang lain. Adalah masuk akal untuk memperhatikan apa yang kita pakai pada kulit kita.

Sehingga 60% dari apa yang kita pakai pada kulit kita akan diserap. Ini bermaksud bahawa produk yang kita masukkan ke dalam badan kita mempengaruhi kesihatan dan kesejahteraan kita secara keseluruhan, baik secara negatif atau positif.

Sumber gambar: Ryse Gold

Banyak bahan yang terdapat dalam produk penjagaan kulit seperti pencuci muka, losyen, pelindung matahari, dan lain-lain kini dikaitkan dengan masalah kesihatan seperti alergi, eksim, barah, gangguan hormon, dan masalah pembiakan. Jadi ya penjagaan kulit anda boleh membuat anda sakit!

12 Bahan Teratas Yang Perlu Dielakkan dalam Penjagaan Kulit Anda:

Apa yang perlu anda bekalkan pada kulit ialah nutrien, bukan meracuninya. Berikut adalah bahan-bahan terlarang untuk dielakkan di dalam produk penjagaan kulit. Ini penerangan mengapa bahan-bahan ini bahaya untuk kulit.

1. ALUMINIUM

Logam beracun yang boleh memberi kesan seperti estrogen dalam sistem kita, mengganggu fungsi sistem endokrin yang sihat. Biasanya terdapat di hampir setiap produk penjagaan diri, terutamanya antiperspirant deodoran.

2. DEA (diethanolamine), MEA (Monoethanolamine), dan TEA (triethanolamine)

Sumber gambar: All mighty green industrial

Cecair jernih, tidak berwarna, likat dengan bau seperti ammonia. Biasanya terdapat dalam produk yang berbuih seperti pencuci muka dan sabun. Bahan ini juga terdapat pada alat solekan mata, wangian, produk rambut, dan pelindung matahari.

IKLAN

3. DMDM ​​HYDANTOIN & UREA (Imidazolidinyl)

Pengawet yang sering melepaskan formaldehid yang boleh menyebabkan sakit sendi, alergi kulit, sakit kepala dan sukar tidur. Biasanya terdapat dalam produk penjagaan kulit, kosmetik, syampu dan perapi, dan detergen.

4. MINYAK MINERAL

Sumber gambar: Healthline

Produk sampingan petroleum yang melapisi kulit seperti plastik, menyumbat liang-liangnya. Ini sangat berbahaya kerana mengganggu kemampuan kulit untuk menghilangkan toksin, oleh itu meningkatkan kemungkinan jerawat dan gangguan lain. Biasanya terdapat dalam krim, losyen, salap, dan kosmetik.

5. PARABENS (Metil, Butil, Etil, Propil)

Tidak selalu dilabel, digunakan sebagai pengawet, dan boleh menyumbang kepada ketidakseimbangan hormon. Biasanya dijumpai hampir di mana-mana termasuk produk penjagaan kulit seperti pelembap dan deodoran.

6. PEG (Polietilena glikol)

Sumber gambar: Fotolog

Bahan yang boleh mengubah dan mengurangkan faktor kelembapan semula jadi kulit. Ia menyesuaikan titik lebur dan menebal produk. Biasanya terdapat dalam pembersih untuk melarutkan minyak.

IKLAN

7. PHTHALATES

Sumber gambar: Femina in

Bahan kimia yang digunakan untuk meningkatkan kelenturan dan kekuatan plastik, dan tidak sering disenaraikan di antara bahan-bahan pada produk. Biasanya terdapat dalam kosmetik seperti minyak wangi dan disenaraikan di bawah istilah “wangian”.

8. PROPYLENE GLYCOL (PG) & BUTYLENE GLYCOL

Hidrokarbon gas yang dalam keadaan cair bertindak sebagai “surfaktan”. Bahan ini boleh menembusi kulit dengan cepat dan dapat melemahkan struktur protein dan sel. Biasanya digunakan untuk membuat ekstrak dari ramuan herba.

9. SILOXANES

Cari bahan yang diakhiri dengan “siloxane” atau “methicone.” Digunakan dalam pelbagai kosmetik untuk melembutkan, menghaluskan dan melembapkan. Penyakit endokrin yang disyaki dan toksik pembiakan (cyclotetrasiloxane) Memudaratkan ikan dan hidupan liar yang lain.

IKLAN

10. SODIUM LAURYL SULFATE (SLS) & SODIUM LAURETH SULFATE (SLES)

Sumber gambar: The streets

Bahan pencuci yang menjadikan produk menjadi buih dan gelembung. Biasanya terdapat dalam 90% produk penjagaan diri yang berbuih!

11. Wangian sintetik

Sintetik atau buatan mesti selalu menaikkan bendera merah. Ini terdiri daripada beratus-ratus hingga ribuan ramuan berbeza yang tidak tercantum pada label, jadi anda tidak pernah pasti apa yang sebenarnya anda alami. Biasanya terdapat dalam produk kosmetik dan penjagaan kulit tetapi juga banyak produk barangan rumah seperti lilin, penyegar udara, dan beg sampah wangi.

12. TRICLOSAN

Sumber gambar: Jawapos.com

Ejen antibakteria sintetik yang boleh mengganggu fungsi tiroid dan boleh merosot menjadi bentuk dioksin, kelas bahan kimia yang berkaitan dengan pelbagai toksik termasuk barah. Biasanya terdapat dalam sabun, ubat kumur, krim pencukur, deodoran, ubat gigi dan lain-lain.

Adalah mustahak untuk membaca senarai ramuan dengan teliti dengan mempertimbangkan semua ini pada saat anda membeli produk penjagaan kulit, terutamanya yang tidak dapat anda sebutkan. Produk penjagaan kulit anda harus dibuat dengan bahan organik tulen dan tidak boleh mengandungi racun yang boleh menjejaskan kesihatan anda.

SUMBER: ODACITE