Siapa kata wanita yang bekerjaya, sibuk menguruskan keluarga dan rumah tangga tak boleh kekal aktif, fit dan bertenaga? Boleh tau! Cuma anda perlu tau cara yang tepat je untuk melakukannya.

Ini ada beberapa tip daripada personaliti tv dan pengacara popular, Dayah Bakar tentang bagaimana dia mengekalkan rutin gaya hidup sihat yang dijadikan amalan.

Menurut Dayah, tidak kira apa jua tujuan kita bersenam, samada untuk mengamalkan gaya hidup sihat, menurutkan berat badan, menaikkan keyakinan diri dan sebagainya, kita semua sentiasa mempunyai peluang untuk berubah ke arah lebih baik.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DAYAH BAKAR (@dayahbakar)

“Setiap hari adalah peluang untuk kita memperbaiki diri menjadi lebih baik. Samada kita meraih peluang itu atau biarkan ia terlepas begitu sahaja. Raikanlah, walaupun kemenangan yang kecil setiap hari! ❤

Jangan Terlalu Memaksa Diri

 

“Setiap Hari Adalah Peluang Kita Baiki Diri, Jadi Lebih Baik!” – Dayah Bakar

IKLAN

Sumber Gambar: Insta Stories Dayah Bakar

Menerusi perkongsian di Insta Stories miliknya, Dayah menekankan agar mereka yang ingin mengamalkan gaya hidup sihat untuk tidak terlalu memaksa diri melakukan senaman berat.

Senaman yang dilakukan mestilah bertepatan dengan keupayaan diri masing-masing serta tahap kesihatan badan anda.

“Assalamualaikum, hi semua, okay Dayah cuma nak kongsi, untuk seminggu dua ni, dah tak berapa sihat sepenuhnya.

Artikel berkaitan: Hijabi Boleh Cuba Langkah Senaman Ini Untuk Atasi Masalah Sakit Belakang!

IKLAN

“Dengar suara dayah sekarang, suara pun tersumbat.. haaa.. my point is, bila kita rasa badan tak sedap ni, Dayah just nak pesan, you should know your body and take one step at a time.

“Jangan terlalu memaksa diri dan tahu bila nak bagi badan berehat dan pastikan semuanya seimbangan. Walaupun kadang-kadang susah nak cari keseimbangan tu,” kata Dayah.

Sayangi Dan Jaga Diri Sendiri“Setiap Hari Adalah Peluang Kita Baiki Diri, Jadi Lebih Baik!” – Dayah Bakar

Sumber Gambar: Instagram Dayah Bakar

Selain itu, Dayah mengesyorkan agar para hijabi mengenali diri sendiri dan jenis tubuh badan mereka terlebih dahulu, sebelum melakukan sesuatu senaman untuk mendapatkan kesan yang optimum.

IKLAN

Jelasnya lagi, adalah penting bagi seseorang untuk mencari jalan agar sentiasa merasa baik tentang diri sendiri. Tak kira secara mental atau fizikal kerana kedua-duanya penting.

“Know your body and make sure you guys take care of yourself. Because working out is also former self love, so do it for you!” Ujarnya.

Jadi, anda dah tau kan cara untuk kekal sihat? Tunggu apa lagi? Let’s hit the gym #fithijabi!

Sumber Gambar: Instagram Dayah Bakar

Artikel berkaitan: Berteknologi Tinggi, Tahan Lasak Dan Tak Mudah Koyak, Hijabi Tak Perlu Ragu-Ragu Untuk Kekal Fit

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI