Pertabalan Raja Charles III. dan Ratu Camilla kepada Raja dan Ratu Great Britain berlangsung di Westminster Abbey di London pada hari Sabtu 06 Mei 2023.

Pertabalan Raja Charles III. telah dilakukan oleh Uskup Agung Canterbury pada hari Sabtu ini, 6 Mei 2023, menandakan permulaan tiga hari perayaan di London dan Britain. Kemuncak sambutan pertabalan Raja Carlos III. berlaku pada 8 Mei 3023.

Artikel Berkaitan : Wanita Berhijab Jadi Hakim Mahkamah Agung Amerika, Angkat Sumpah Pakai Al-Quran

Sebelum ini, Charles Philip Arthur George atau Charles III menaiki takhta untuk menjadi Raja United Kingdom Great Britain dan Ireland Utara bersama-sama dengan raja-raja negara berdaulat milik alam Komanwel.

 

Raja Charles III menaiki takhta pada 8 September 2022 berikutan kematian ibunya, Ratu Elizabeth II. Anak lelaki sulung Putera Philip mewarisi takhta dalam sistem beraja.

IKLAN

Selepas menjadi raja, suami Maharani Camilia menjadi pusat perhatian dunia. Banyak maklumat yang mencungkil tentang Raja Carlos III lama sebelum dia menaiki takhta.

Salah satu fakta unik yang ditemui ialah Raja Charles III sebenarnya telah mempelajari bahasa Arab untuk mempelajari Al-Quran.

Seperti yang dipetik oleh Berita Arab, Raja Charles III, ketika itu seorang putera raja, menghabiskan enam bulan belajar bahasa Arab secara persendirian pada 2015 sebelum menyertai jelajah Timur Tengah yang membawanya ke Jordan, Kuwait, Arab Saudi, Qatar dan mengetuai Emiriah Arab Bersatu.

Raja Charles III mempelajari bahasa Arab untuk dapat membaca Al-Quran dalam bahasa asalnya. Beliau juga mempelajari bahasa tersebut agar dapat menguraikan inskripsi di muzium dan institusi lain ketika melancong di Timur Tengah.

IKLAN

Menguasai bahasa Arab mendorong Charles, memetik Sky News, untuk terlibat dalam dialog antara agama yang berbeza. Dia mula boleh membaca Al-Quran dalam bahasa asalnya, iaitu bahasa Arab.

Charles mengakui kesukaran mempelajari bahasa Arab. Ini didedahkan selepas Menteri Tenaga Qatar Mohammed bin Saleh Al Sada bertanya kepada Charles sama ada beliau boleh berbahasa Arab atau tidak.

Bincang Perubahan Iklim Berdasarkan al-Quran

IKLAN

“Saya mencoba mempelajarinya sekali tetapi saya menyerah. Itu masuk ke satu telinga dan keluar dari telinga yang lain,” ungkap Charles.

Tidak selalu dalam bahasa Arab, Charles juga membaca terjemahan Al-Quran dalam bahasa Inggeris sambil bercakap dengan orang Islam lain dari seluruh dunia.

Artikel Berkaitan : Indahnya Gambaran Tentang Syurga Yang Dijanjikan Oleh Allah SWT Dalam Al-Quran!

Pada beberapa kesempatan lain, Carlos sendiri mendedahkan bahawa dia sedang belajar Al-Quran. Tidak jarang beliau menyebut isu alam sekitar yang bersumberkan al-Quran, contohnya pada tahun 2010 beliau bercakap mengenai perubahan iklim berdasarkan al-Quran semasa berucap di Pusat Pengajian Islam di Oxford.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI