Gambaran sebenar syurga telah diberikan oleh Allah SWT melalui firman-Nya di dalam al-Quran. Dikatakan tempat itu adalah tempat berehat dan tanpa penderitaan. Tidak hairanlah ramai yang mendambakan suatu hari nanti menjadi salah seorang penghuninya.

Maka surah manakah yang memberikan gambaran yang lebih tepat tentang syurga? Di sini kami meringkaskan ayat-ayatnya.

Artikel Berkaitan : Amalan Bagi Para Muslimah Mudah Ke Syurga, MasyaAllah

  1. Syurga Adalah Tempat Yang Luas Dan Mewah

Indahnya Gambaran Tentang Syurga Yang Dijanjikan Oleh Allah SWT Dalam Al-Quran!

Di dunia sahaja, agak ramai yang ingin memiliki rumah yang mewah dan luas. Namun, tidak perlu bersedih jika hasrat ini tidak menjadi kenyataan. Allah SWT telah menjanjikan orang-orang yang bertaqwa dalam Al-Quran Surah Ali Imran Ayat 133 syurga yang seluas langit dan bumi.

“Bersegeralah kamu mencari ampunan dari Tuhanmu dan mendapatkan surga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan bagi orang-orang yang bertakwa.” (QS. Ali Imran ayat 133)

Di samping itu, pelbagai kelengkapan mewah dari perak dan kristal disediakan untuk penghuni syurga.

“Dan kepada mereka diedarkan bejana-bejana dari perak dan piala-piala yang bening laksana kristal, kristal yang jernih terbuat dari perak, mereka tentukan ukurannya yang sesuai (dengan kehendak mereka).” (QS. Al-Insan ayat 15-16)

2.Syurga dipenuhi bidadari dan orang yang tetap muda

IKLAN

 

Indahnya Gambaran Tentang Syurga Yang Dijanjikan Oleh Allah SWT Dalam Al-Quran!

Salah satu masalah sebenar yang dihadapi oleh makhluk hidup semasa hidup di dunia ialah penuaan. Nanti di syurga sebaliknya berlaku. Orang tidak akan tua sedikit pun. Matanya malah manja dengan pandangan bidadari yang sepertinya tidak pernah terfikir oleh orang ramai.

“Dan (di surga) terdapat bidadari-bidadari yang tertutup mata dan tidak pernah dilihat oleh mata manusia sebelumnya, dan tidak pernah terpikir oleh manusia sebelumnya.” (QS. Al-Waqi’ah ayat 34-37)

“Dan mereka dikelilingi oleh para pemuda yang tetap muda. Apabila kamu melihatnya, akan kamu kira mereka, mutiara yang bertaburan.” (QS. Al-Insan ayat 19)

3.Syurga memiliki banyak sungai

IKLAN

Indahnya Gambaran Tentang Syurga Yang Dijanjikan Oleh Allah SWT Dalam Al-Quran!

Syurga adalah tempat di mana kita tidak berasa dahaga. Pelbagai jenis sungai akan mengalir di dalamnya. Salah satu minuman yang ada ialah anggur yang memabukkan dunia. Walau bagaimanapun, ini tidak akan berlaku apabila ia kemudiannya dimakan di syurga.

“Sesungguhnya Allah akan memasukkan orang-orang yang beriman dan beramal saleh ke dalam surga-surga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai. Di dalamnya mereka diberi perhiasan berupa gelang emas dan mutiara. Pakaian mereka di dalamnya adalah sutra.” (QS. Al-Hajj ayat 23)

“Perumpamaan (penghuni) taman surga yang dijanjikan kepada orang-orang yang bertakwa. Di dalamnya ada sungai-sungai yang airnya berubah rasanya, baunya, sungai-sungai dari air susu, dan sungai-sungai khamar (anggur yang tidak memabukkan) yang lezat rasanya bagi peminumnya dan sungai-sungai madu yang murni. Di dalamnya mereka memperoleh segala macam buah-buahan dan ampunan dari Allah. Samakah mereka dengan orang yang kekal dalam neraka, dan diberi minuman dengan air yang mendidih sehingga ususnya terpotong-potong?” (QS. Muhammad ayat 15)

  1. Syurga ditumbuhi berbagai buah-buahan

 

IKLAN

Indahnya Gambaran Tentang Syurga Yang Dijanjikan Oleh Allah SWT Dalam Al-Quran!

Selain dimanjakan dengan pelbagai minuman, penghuni syurga juga dimanjakan dengan pelbagai buah-buahan. Menariknya, Buah Syurga akan tumbuh tanpa henti untuk orang soleh yang tinggal di dalam untuk makan sepuas hati mereka.

“Perumpamaan syurga yang dijanjikan kepada orang-orang yang takwa ialah (seperti taman); mengalir sungai-sungai di dalamnya; buahnya tak henti-henti sedang naungannya (demikian pula). Itulah tempat kesudahan bagi orang-orang yang bertakwa, sedang tempat kesudahan bagi orang-orang kafir ialah neraka.” (QS. Ar-Ra’d ayat 35)

  1. Syurga adalah tempat yang nyaman untuk ditinggali

Indahnya Gambaran Tentang Syurga Yang Dijanjikan Oleh Allah SWT Dalam Al-Quran!

Jika terpilih untuk masuk ke surga, seseorang tak akan lagi merasakan ancaman seperti saat di dunia. Hanya ada orang-orang yang beramal saleh di surga. Allah SWT menggambarkan raut wajah penghuni surga akan berseri-seri dan menjamin bahwa tidak ada siapapun yang akan menzalimi mereka.

“Siapa yang beramal soleh, baik laki-laki maupun perempuan, sedangkan dia beriman, akan masuk ke dalam surga dan tidak dizalimi sedikit pun.” (QS. An-Nisaa’ ayat 124)

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI