Untuk menyelesaikan masalah memori HP penuh, anda mesti tahu dan faham cara mengurusnya. Terdapat banyak kes apabila memori dalaman telefon pintar penuh walaupun anda jarang memasang aplikasi atau mengambil gambar atau video.

Memang diakui, memori dalaman adalah aspek penting dalam telefon pintar kerana di sini anda boleh menyimpan pelbagai jenis fail seperti aplikasi, permainan, foto, video dan lagu. Namun, selalunya memori dalaman penuh dan tidak boleh digunakan untuk menyimpan data lagi. Tetapi, jangan risau, petua dan cara menangani memori HP penuh ini membantu anda supaya tidak kehabisan memori lagi.

ARTIKEL BERKAITAN: Elak Gangguan Mesej Masuk, Ini Cara Sembunyikan Status ‘Online’ Di Aplikasi WhatsAap. Mudah Jer!

Menyebabkan Memori HP Penuh

Apakah sebenarnya yang menyebabkan storan HP penuh? Jawapan yang paling sah adalah, sudah tentu, kerana data yang disimpan pada telefon bimbit telah melebihi had kapasiti memori.

Biasanya, pengeluar telefon pintar mengeluarkan memori dalaman dalam gandaan 4. Memori terkecil pada masa ini ialah 32GB yang biasa ditemui dalam telefon pintar peringkat permulaan. Manakala yang terbesar pada masa ini pada 512GB pada telefon bimbit kelas perdana.

Sebenarnya, isu ini boleh diatasi dengan menggunakan slot memori luaran. Walau bagaimanapun, hari ini banyak telefon bimbit Android dan iPhone tidak menggunakan ciri ini. Akibatnya, kita hanya boleh bergantung pada memori dalaman.

Punca kehabisan memori HP sering berlaku disebabkan oleh perkara berikut:

 • Muat turun aplikasi yang besar
 • Rakam video dengan resolusi tinggi supaya saiz data menjadi besar
 • Fail tersembunyi atau cache jarang “dibersihkan”
 • Storan media daripada aplikasi sembang atau media sosial masih lagi automatik

1. Bersikap selektif dalam memasang aplikasi

Seperti yang dinyatakan di atas, punca utama memori HP penuh ialah saiz fail aplikasi yang terlalu besar. Terutama apabila kita bercakap tentang permainan kelas berat seperti Genshin Impact, yang menggunakan sekitar 17GB ruang storan.

Sungguh sukar untuk menghalang diri daripada memuat turun permainan. Lebih-lebih lagi jika anda seorang yang sukakan bermain permainan. Namun, sekurang-kurangnya anda boleh lebih selektif dalam memilih permainan. Pastikan anda tahu permainan mana yang anda benar-benar mahu main dan mana yang tidak. Masalahnya, selain daripada berpotensi memakan storan, memuat turun permainan berat juga boleh menyedut kuota anda.

2. Padam aplikasi dan permainan yang tidak diperlukan

Bagaimana jika anda telah memasang banyak aplikasi/permainan besar dengan saiz data jumbo? Jika ini berlaku, anda hanya perlu memadam aplikasi /permainan yang anda rasa tidak diperlukan.

Ini boleh dianggap sebagai kebiasaan untuk hampir semua pengguna telefon bimbit. Merasa bahawa memori HP masih banyak, jangan terlalu leka ! Malah, pada akhirnya lebih banyak yang hanya dipaparkan daripada benar-benar digunakan.

3. Matikan pilihan kemas kini automatik Gedung Google Play

Bagi anda pengguna telefon bimbit Android, Gedung Google Play menyediakan ciri tetapan APL automatik. Ciri ini biasanya digunakan supaya kita tidak perlu bersusah payah membuka Gedung Google Play untuk mengemas kini.

Malangnya, kehadiran ciri ini juga boleh membawa bencana, terutamanya apabila memori telefon bimbit anda penuh. Jika anda mempunyai ini, anda harus mematikan ciri kemas automatik supaya anda boleh menetapkan sendiri apabila anda akan mengemas kini.

4. Bersihkan cache atau fail sampah secara berkala

Jadi, inilah yang dimaksudkan sebagai ancaman “halimunan” yang membuatkan memori HP tiba-tiba penuh. Data ini boleh dikatakan sebagai sampah pada telefon bimbit. Saiznya memang sangat kecil, tetapi jumlahnya juga besar sehingga boleh membuatkan memori HP meletup.

IKLAN

Tiada apa yang boleh dilakukan untuk mengelakkan dua sampah ini. Kerana, walaupun ia telah dipadamkan, kedua-duanya tiba-tiba boleh muncul semula. Oleh itu, cara paling berkesan untuk menangani masalah ini adalah dengan membersihkannya dengan kerap. Anda boleh melakukannya dengan cara berikut:

 • Buka menu tetapan/setting.
 • Masukkan menu aplikasi
 • Pilih aplikasi yang anda mahu kosongkan cache.
 • Klik Kosongkan Cache pada menu Maklumat Apl.

5. Gunakan aplikasi yang lebih bersih dan antivirus

Selain daripada kaedah manual, anda juga boleh memadam fail cache dan sampah pada telefon bimbit anda secara automatik. Caranya ialah memasang aplikasi pembersih atau antivirus.

Bukan sahaja membersihkan sampah, beberapa aplikasi pembersih juga berfungsi untuk banyak perkara. Contohnya seperti membersihkan RAM HP supaya boleh digunakan untuk multitasking. Aplikasi cadangan yang berfungsi membersihkan storan seperti CCleaner untuk Android. Semak pautan muat turun di bawah!

ARTIKEL BERKAITAN: 7 Cara Membuka Tapak Web Yang Disekat, Kaedah Dijamin Berkesan!

6. Padamkan foto dan video yang tidak diperlukan

Telefon bimbit masa kini biasanya mempunyai kamera yang canggih dengan resolusi yang besar. Kualiti kamera dan hasil foto yang baik selalunya membuatkan kita lupa untuk foto tanpa memikirkan memori yang tinggal. Ingat, lebih besar resolusi kamera, lebih besar imej dan saiz fail. Terutama jika anda menggunakan banyak kesan seperti mod malam.

Jangan lupa juga, video boleh menjadi punca masalah kehabisan memori HP. Khas untuk anda yang suka bermain TikTok atau Instagram Stories. Anda pasti akan lebih kerap menyimpan video pada telefon bimbit. Kaedah yang anda perlu lakukan adalah sama seperti merawat fail sampah atau cache. Semak galeri anda untuk sebarang foto atau video besar yang anda tidak perlukan lagi, kemudian padamkannya.

7. ‘Back up’ fail ke Google Drive atau PC/komputer riba

Sebenarnya ada cara untuk menangani memori HP penuh lain yang boleh menjadi pilihan terbaik. Daripada memadamkan fail APKL, foto atau video, anda masih boleh mengalihkannya atau menyandarkannya ke tempat lain.

IKLAN

Tempat yang dimaksudkan mungkin Google Drive atau PC/komputer riba yang anda miliki. Disyorkan membuat ‘back up’ ke Google Drive kerana ini bermakna anda tidak perlu bersusah payah melakukan perkara yang sama nanti jika memori PC/komputer riba anda penuh. Walau bagaimanapun, menyimpan di Google Drive juga mempunyai kelemahannya. Dengan mengalihkan telefon bimbit anda ke Drive, yang secara kebetulan ialah storan ‘cloud’, ini bermakna anda akan menggunakan kuota internet.

Walaupun begitu, penjimatan di Google Drive adalah sangat penting. Selain menjadikan telefon bimbit anda lebih luas, anda boleh mengakses data yang anda sandarkan di mana-mana dan pada bila-bila masa!

8. Matikan media muat turun automatik dalam Whatapps

Jadi, inilah puncanya yang menjadikan memori telefon bimbit anda penuh tanpa amaran. Sama seperti ciri kemas kini automatik di Gedung Google Play, ciri whatapps ini membuatkan anda memuat turun media yang dihantar secara automatik di Whatapps secara automatik.

Satu-satunya cara ialah mematikan ciri muat turun automatik. Agak menyusahkan untuk memuat turun satu persatu media yang dihantar. Namun, yang positifnya ialah anda boleh memilih kandungan mana yang penting dan tidak.

9. Kosongkan data YouTube

Selain WA, YouTube juga boleh menjadi punca masalah memori HP yang cepat penuh. YouTube memang menyediakan ciri luar talian untuk menjimatkan kuota penstriman. Walau bagaimanapun, ciri ini menimbulkan masalah baharu kerana ia menambah fail besar pada HP.

Masalah ini akan menjadi sangat menjengkelkan jika video YouTube luar talian yang anda simpan adalah kualiti HD 1080p. Oleh itu, anda juga perlu rajin menyemak video yang anda rasa tidak lagi penting, kemudian padamkannya. Berikut ialah cara untuk memadamkan data video luar talian di YouTube:

 • Buka APL YouTube.
 • Pergi ke menu Profil.
 • Pergi ke Tetapan > Muat Turun > Alih Keluar Muat Turun.

10. Strim yang lebih baik!

Cara seterusnya untuk menangani memori HP penuh adalah dengan mengutamakan keperluan. Jika anda menghadapi masalah dengan memori HP penuh, ini bermakna adalah lebih bijak jika anda menstrim video atau muzik daripada memuat turunnya.

IKLAN

Dengan cara ini, kuota internet anda lebih cepat habis. Walau bagaimanapun, ingat, keutamaan anda sekarang ialah mengurangkan memori pada telefon bimbit anda. Jadi, sudah tentu penstriman adalah penyelesaian terbaik daripada memuat turun kandungan.

11. Alih keluar aplikasi bloatware

Bloatware atau aplikasi lalai pada telefon bimbit boleh menjadi momok yang menjengkelkan. Ini kerana jumlah bloatware pada HP agak besar. Masalahnya ialah majoriti daripada ia mempunyai fungsi yang tidak berguna.

Persoalannya, bolehkah kita memadam aplikasi lalai pada telefon bimbit? Biasanya, APL seperti ini benar-benar tidak boleh dihapuskan daripada telefon bimbit. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara untuk mengakalinya, sekurang-kurangnya mengurangkan beban memori pada HP.

12. Menggunakan memori luaran

Cara menangani memori HP penuh, ini adalah cara terbaik. Walau bagaimanapun, kini banyak telefon bimbit Android dan iPhone tidak mempunyai slot memori luaran yang dibenamkan jadi anda hanya boleh bergantung pada memori dalaman.

Jika anda bernasib baik kerana mempunyai telefon bimbit yang masih menyediakan slot memori luaran, gunakan teknologi ini dengan bijak. Beli mikroSD dengan saiz minimum 1TB supaya anda tidak kehabisan memori dengan cepat.

13. Reset semula

Jika anda tidak mahu diganggu atau tidak mempunyai masa untuk menyusun fail, cara paling mudah sebenarnya ialah melakukan tetapan semula telefon. Walau bagaimanapun, cara menangani memori HP penuh ini adalah cara terbaik apabila alternatif lain tidak lagi berkesan.

Dengan tetapan semula telefon, telefon bimbit anda akan kembali ke tetapan telefon supaya semua data padanya akan dipadamkan. Telefon bimbit itu berasa seperti telefon bimbit baharu. Tetapi ingat, semua data pada telefon bimbit akan dipadamkan jadi lebih baik anda membuat ‘back up’ terlebih dahulu.

Untuk cara menetapkan semula kilang pada HP, anda tidak perlu bersusah payah memasang APL pihak ketiga. Hanya ikut kaedah di bawah:

 • Buka menu tetapan HP.
 • Pilih pilihan Perihal atau Perihal.
 • Cari dan pilih menu Tetapan kilang atau Tetapan semula kilang.

Itulah perbincangan tentang cara menangani memori HP penuh yang paling lengkap dan paling mudah untuk tahun 2023. Dengan cara ini, anda tidak perlu risau lagi apabila anda kehabisan memori dalaman kerana anda sudah boleh mengelak dan mengendalikannya!

Sebenarnya, ada satu lagi cara yang lebih “ultimate” untuk menangani memori HP penuh, iaitu root. Malangnya, pilihan ini sangat berisiko kerana ia menyebabkan telefon bimbit anda kehilangan jaminannya.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

SUMBER: JALAN TETIKUS

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI