Di antara solat fardhu lima waktu yang diwajibkan bagi seorang muslim, solat Isyak adalah solat yang mempunyai jangka waktu yang panjang dengan solat berikut. Ini menimbulkan persoalan bagi ramai orang tentang waktu solat isyak.

Untuk menjawab persoalan ini, kita mesti mengetahui pendapat para ulama dan juga hadis Rasulullah SAW. Berikut adalah perbincangan tentang had waktu solat Isyak dan cadangan yang boleh anda amalkan.

Artikel Berkaitan : Tip Mudah Bangun Untuk Solat Tahajjud. Rugi Tak Amalkan!

1.Batas Waktu Solat Isyak

Dalam Islam, Ada Batas Waktu Solat Isyak. Jangan Sampai Terlewat!

Menurut NU Online, had waktu solat Isyak adalah dari selesainya Maghrib hingga terbit fajar atau masuk waktu subuh.

Menurut Hadis berikut yang diriwayatkan oleh Muslim.

“Waktu salat Isya hingga tengah malam.” (HR Muslim dan Nasai). 

Setelah Rasulullah SAW mendapat perintah solat lima waktu, Jibril datang untuk mengajarnya solat lima waktu. Jibril datang dua kali, di antara memerintahkan solat Isyak berikutnya.

Jabir bin Abdullah meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad didatangi malaikat Jibril pada waktu solat isya.Jibril berkata, “Bangunlah dan mengerjakan solat.” Maka Rasulullah SAW segera menunaikan solat isya apabila Syafaq (mega merah senja) hilang.

IKLAN

Waktu ini juga merupakan waktu solat yang paling lama kerana Jibril membangunkan Rasulullah SAW semula apabila menjelang fajar kedua.

2.Awal Waktu Solat Isyak

Dalam Islam, Ada Batas Waktu Solat Isyak. Jangan Sampai Terlewat!

Seperti yang dijelaskan di atas, waktu solat Isyak bermula selepas hilang warna kemerahan di langit seperti yang dijelaskan dalam hadis di bawah.

“Adalah Nabi shallallahu ‘alaihi wassalam melakukan salat isya ketika terbenamnya warna kemerah-merahan.” (HR. Muslim No. 969).

Waktu warna menjadi merah dipanggil waktu Syafaq. Syafaq juga merupakan tanda perubahan waktu antara solat Maghrib dan Isyak.

IKLAN

3.Tentang Mengakhirkan Waktu Solat Isyak

Dalam Islam, Ada Batas Waktu Solat Isyak. Jangan Sampai Terlewat!

Ramai orang mengetahui bahawa waktu untuk solat isyak adalah terlalu lama sehingga hampir subuh, dan ramai orang tertanya-tanya sama ada sah untuk menyelesaikan solat isyak.

Jawapannya ialah waktu yang baik untuk mendirikan solat isya’ ialah dari waktu solat hingga sepertiga malam atau tengah malam. Ini selaras dengan hadis Rasulullah SAW berikut.

Dari Abu Hurairah, Rasulullah SAW bersabda: “Seandainya aku tidak memberatkan umatku, aku perintahkan mereka untuk mengakhirkan (menunda) salat isya hingga sepertiga malam atau setengahnya,” (HR Ahmad, Ibnu Majah, dan Tirmidzi).

Daripada hadis di atas tidak ada larangan untuk menyempurnakan solat isya. Namun keutamaan di atas berlaku kepada mereka yang dapat menghadiri solat berjemaah di akhir solat Isyak, atau orang sakit yang tidak dapat menghadiri solat berjemaah di awal waktu, atau wanita yang solat sendirian di rumah.

IKLAN

Menurut Hadis berikut.

“Terkadang (Nabi) menyegerakan salat isya dan terkadang juga mengakhirkannya. Jika mereka telah terlihat terkumpul maka segerakanlah dan jika terlihat (lambat datang ke masjid).” (HR. Bukhari No. 560 dan Muslim No. 233)

Artikel Berkaitan : Dah Habis Solat Baru Perasan Salah Kiblat, Perlu Ganti Atau Tidak?

4.Waktu Solat Isyak Menurut Mazhab

Dalam Islam, Ada Batas Waktu Solat Isyak. Jangan Sampai Terlewat!

Walaupun kebanyakan ulama bersepakat bahawa waktu solat magrib bermula dari Syafaq sehingga sebelum matahari terbit, namun perlu diketahui had waktu solat isya mengikut empat mazhab.

Menurut mazhab Syafi’i, Imam Syafi’i, mengenai waktu solat isya, menjelaskan apabila mega merah itu berpusing. Akhir zaman kemudian dijelaskan oleh Syafi’i dalam Qaul Qadim, yang berpendapat bahawa akhir waktu petang adalah tengah malam. Manakala waktu lewat petang sehingga sepertiga malam.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI