Masjid Al-Haram atau Masjidil Haram adalah masjid yang terpenting bagi umat Islam kerana sejarah dan peranannya terhadap umat Islam seluruh dunia.

Sebagai tempat utama menunaikan salah satu Rukun Islam, menunaikan haji, masjid ini terletak di Kota Makkah dan dibina mengelilingi Kaabah, iaitu Kiblat umat Islam apabila mengerjakan solat.

Sebahagian daripada rukun haji perlu dilakukan dalam kawasan Masjidil Haram, iaitu Tawaf Ifadhah, ialah mengelilingi Kaabah sebanyak tujuh kali bermula pada sudut Al-Hajarul Aswad menjadikan Baitullah di sebelah kiri dan berjalan ke hadapan. Tawaf hendaklah dilakukan dalam Masjidil Haram dan di luar Hijir Ismail/Syazarwan.

Di Masjidil Haram mempunyai loji penyejuk terbesar di dunia! Atau dalam bahasa Inggerisnya disebut the world largest cooling plant!

Rupanya Inilah Sebab Mengapa Udara Dalam Masjidil Haram Sentiasa Rasa Bersih & Selesa
Kawasan King Abdullah expansion. Kawasan ini sejuk.

Musim panas begini, masuk je ke kawasan Masjidil Haram pun terasa sejuk dan nyaman bukan? Lebih lagi di kawasan yang berpenghawa dingin itu. Musim panas pun terasa nyaman benar di situ. Jika musim sejuk pula boleh menggigil dibuatnya.

Berikut perkongsian Masnira Ramli

Melalui pembacaan saya, cara loji penyejuk di Masjidil Haram bekerja begini:

🌬Menggunakan teknologi penulenan udara ultraviolet supaya suhu dalam Masjid tidak melebihi 32 darjah Celsius.

IKLAN

🌬Ia bagi mengekalkan suhu, tahap kelembapan dan keseimbangan udara yang sangat penting bagi melindungi stuktur masjid dan demi keselesaan Jemaah serta pekerja.

🌬Proses penapisan di jalankan 9 kali sehari sebelum membebaskan udara segar yang dirawat dengan baik ke dalam masjid. Bayangkan berjuta orang berada di dalam Masjidilharam pun inshaALLAH udaranya sihat dan baik dengan teknologi!

Rupanya Inilah Sebab Mengapa Udara Dalam Masjidil Haram Sentiasa Rasa Bersih & Selesa
Kawasan dalam masjid.

🌬Proses penapisan udara untuk memastikan 100% udara

bersih itu melalui 3 peringkat:

1) Memindahkan udara ke dalam penapis menggunakan kipas
2) Kemudian, dari udara tersebut bahan cemar diasingkan
3) Hanya udara yang bersih sahaja dilepaskan kembali.

Macam filter yang kita selalu guna di rumah. Tapi yang ini saiznya berganda lebih besar. (rujuk gambar) Macam belajar fizik pula.

IKLAN
Rupanya Inilah Sebab Mengapa Udara Dalam Masjidil Haram Sentiasa Rasa Bersih & Selesa
Jumlah kapasiti penyejukan kedua-dua loji penyejuk adalah 159,000 tan (bersamaan dengan penyejukan yang diperlukan untuk 15,000 pangsapuri bersaiz sederhana).

Terdapat 2 stesen utama yang mengawal proses penyejukkan di Masjidil Haram. Stesen Ajyad dan Stesen Shamiya.

Stesen di Ajyad yang menghasilkan 35,300 tan penyejukkan. Central station ini mengawal bahagian 3rd expansion di Masjidilharam termasuk kawasan Saie Safa dan Marwa.

Kawasan station ini jugalah yang bakal mengawal semua kawasan baru yang bakal siap pada masa akan datang.

Sistem backup juga telah disediakan. Jika mengalami kerosakan atau tidak berfungsi automatic back up sistem terus diaktifkan. Patutlah tak pernah rasa Masjidil Haram black out atau aircond tak berfungsi.

IKLAN
Rupanya Inilah Sebab Mengapa Udara Dalam Masjidil Haram Sentiasa Rasa Bersih & Selesa
Kawasan saie. Jika saie di kawasan basement, 1st floor & 2nd floor sangat sejuk.

Segalanya macam sempurna kerana sentiasa dikawal rapi dengan baik. Dikawal selia oleh Engineer dan juruteknik yang berkelayakkan tinggi.

Sistem penyejukkan di Masjidil Haram ini telah direka lebih awal seiring dengan projek pembesaran yang sedang giat dilaksanakan sehingga kini.

Sekarang sudah jelas bukan kenapa udara dalam Masjidil Haram sentiasa rasa bersih dan selesa. MashaALLAh tabarakallah. Di sebalik keberkahannya yang tidak sangsi, terdapat sistem yang hebat telah gunakan demi keselesaan jemaah.

Sumber kredit: Masnira Ramli

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/HioBxAQaWRU

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI