Ketika ibu bapa atau mereka yang tersayang sudah meninggal, maka tak ada lagi yang boleh kita lakukan selain memanjatkan doa untuk mereka.

Dan memang tidak ada lagi yang boleh diharapkan oleh mereka yang telah meninggal, kecuali kalimat doa dari anda. Itu ertinya, mendoakan mereka yang sudah meninggal merupakan keharusan bagi seorang umat islam.

Mendoakan mereka yang sudah meninggal boleh dilakukan seperti berziarah ke kuburnya ataupun dilakukan di rumah seusai melaksanakan solat. Ada hadis yang mengatakan bahawa, “Jika seseorang meninggal dunia, maka terputuslah amalannya kecuali tiga perkara. iaitu, sedekah jariyah, ilmu yang dimanfaatkan, dan doa anak saleh.” Berikut doa yang boleh anda ucapkan supaya ibu bapamu mendapat pengampunan dan perlindungan di surga.

Doa untuk ‘tersayang’ yang sudah meninggal

Hubungan ibu bapa dan anak akan terputus ketika salah satunya meninggal dunia. Namun, meskipun anda tak boleh lagi melayani mereka secara langsung, anda boleh mengirimkan doa ini pada mereka.

اللّهُمَّ اغْفِرْ لَهُ وَارْحَمْهُ وَعَافِهِ وَاعْفُ عَنْهُ وَاَكْرِمْ نُزُلَهُ وَوَسِّعْ مَدْخَلَهُ وَاغْسِلْهُ بِلْمَاءِ وَالشَّلْجِ وَالْبَرْدِ وَنَقِّهِ مِنَ الْخَطَايَا كَمَا يُنَقَّى الثَّوْبُ الْاَبْيَضُ مِنَ الدَّ نَسِ وَاَبْدِلْهُ دَارً اخَيْرًا مِنْ دَارِهِ وَاَهْلًا خَيْرًا مِنْ اَهْلِهِ وَزَوْجًا خَيْرًا مِنْ زَوْجِهِ وَادْخِلْهُ الجَنَّةَ وَاعِذْهُ مِنْ عَدَابِ الْقَبرِ وَفِتْنَتِهِ وَمِنْ عَذَابِ النَّارِ

IKLAN

Allahummaghfir lahu warhamhu wa ‘aafihi wa’fu ‘anhu wa akrim nuzulahu wa wassi’ madkholahu, waghsilhu bil maa i wats-tsalji walbarodi wa naqqihii minal khothoo ya kamaa yunaqqots- tsawbul abyadhu minad danas, wa abdilhu daaron khoiron min daarihii wa ahlan khoiron min ahlihii wa zawjan khoiron min zawjihi, wa adkhilhul jannata wa a ‘idzhu min ‘adzaabil qobri wa fitnatihi wa min ‘adzaabin naar.

Ertinya : wahai Allah, ampunilah dan rahmatilah, bebaskanlah, lepaskanlah dia. Dam muliakanlah tempat tinggalnya, luaskanlah jalan masuknya, cucilah dia dengan air yang jernih dan sejuk, dan bersihkanlah dia dari segala kesalahan seperti baju putih yang bersih dari kotoran, dan gantilah rumahnya dengan rumah yang lebih baik daripada yang ditinggalkannya, dan keluarga yang lebih baik, dari yang ditinggalkannya pula. Masukkanlah dia ke syurga, dan lindungilah dari siksanya kubur serta fitnahnya, dan siksa api neraka.

IKLAN

Kalau yang sudah meninggal adalah ibu (perempuan), maka lafadz ‘HU’ diganti menjadi ‘HA’ (Allahummagh fir Laha). Dan jika keduanya sudah meninggal, maka lafadz ‘HU’ diganti menjadi ‘HUMA’ (Allahummagh fi La Humma).

Rindu Insan ‘Tersayang’ Yang Sudah Meninggal? Ini Doa Amalkan Selepas Solat

IKLAN

Cara berbakti pada ibu bapa yang sudah meninggal

Meski ibu bapa anda sudah meninggal, masih ada cara bagi anak untuk tetap boleh berbakti pada mereka. Namun belum ramai orang yang mengetahuinya.

Cara berbakti pada ibu bapa yang sudah meninggal:

  1. Memohon ampunan kepada ibu bapa melalui Allah dengan taubat nasuha. Jujurlah kepada Allah kalau anda pernah berbuat derhaka kepada ibu bapa sewaktu masih hidup.
  2. Menyembahyangkan dan menguburkan jenazah dengan cara yang baik.
  3. Memohon ampunan kepada Allah untuk kedua ibu bapa.
  4. Membayar dan melunaskan hutang ibu bapa semasa hidup.
  5. Melaksanakan wasiat almarhum sesuai syariat.
  6. Menyambung tali silaturahmi dengan mereka yang pernah menjalin silaturahim dengan ibu bapa.
  7. Menjaga nama baik ibu bapa yang sudah meninggal.

Rindu Insan ‘Tersayang’ Yang Sudah Meninggal? Ini Doa Amalkan Selepas Solat

Cara ubati rindu pada ibu bapa yang sudah meninggal

Selain mendoakan, anda boleh juga mengubati rindu anda pada ibu bapa. Rindu ini nyatanya boleh diekspresikan dengan amalan-amalan yang boleh anda lakukan untuk mereka.

Cara mengubati rindu kepada ibu bapa yang sudah meninggal:

  1. Bersedekah, dengan harta, ilmu, atau memberi makan dan minum pada orang yang memerlukan dan meniatkan pahalanya untuk kedua ibu bapa.
  2. Membaca al-Quran. Tapi kalau tidak sanggup khatam, bacakan surat Yasin. Kalau tidak sanggup, paling sedikit bacakan ummul Quran, iaitu Al Fatihah.
  3. Ziarah ke makamnya. Ziarah in dimaksudkan agar anda mengingat akhirat dan tidak terlalu cinta pada dunia.

Itulah doa untuk ibu bapa yang sudah meninggal yang boleh anda panjatkan setelah solat. Kalau ibu bapamu masih hidup, jangan sia-siakan kesempatan untuk selalu membahagiakan, membanggakan, dan menyayangi mereka sebelum tiada ya! Tapi kalau sudah meninggal, selalu doakan, rutin lawati kuburnya, dan teruskan apa yang telah mereka perjuangkan selama hidup.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI