Kalau masih belum ada idea menu apa yang hendak disajikan untuk sajian minum petang, apa kata cuba buat cakoi. Bahan-bahannya pun tak banyak. Paling best, resepi cakoi yang dikongsikan oleh NunuPessa Hik ini langsung tidak menggunakan yis. Menarik bukan?

CAKOI@PATONGKO@KUNDEH.

(Resepi ini tak menggunakan yis..lebih mudah sebab tak terikat dengan waktu mengendalikan doh)

Tak kira lah dipanggil apa, yang penting makan panas-panas nikmat sangat.

BAHAN-BAHAN:

350 gram tepung gandum.
250 gram susu segar.
1 sudu besar serbuk penaik.
1/2 sudu besar soda bikarbonat.
1 sudu besar minyak masak.
1/2 sudu besar garam.(kalau suka yang manis boleh ganti dengan gula)

Resipi Cakoi Gebu Gebas Dan Sedap! Yang Penting Tak Payah Guna Yis

 

IKLAN
Resipi Cakoi Gebu Gebas Dan Sedap! Yang Penting Tak Payah Guna Yis
Campur semua. Sebatikan. Mula-mula memang melekit sikit.

 

Resipi Cakoi Gebu Gebas Dan Sedap! Yang Penting Tak Payah Guna Yis
Uli sampai licin dan tak melekat di tangan.

 

Resipi Cakoi Gebu Gebas Dan Sedap! Yang Penting Tak Payah Guna Yis
Kemudian ratakan minyak masak ke seluruh permukaan doh.

 

Resipi Cakoi Gebu Gebas Dan Sedap! Yang Penting Tak Payah Guna Yis
Balut dengan plastik dan simpan di dalam peti ais semalaman. (Saya bancuh subuh tadi,pukul 5 saya buat)

 

Resipi Cakoi Gebu Gebas Dan Sedap! Yang Penting Tak Payah Guna Yis
Canaikan doh memanjang seperti dalam gambar. Biarkan doh sehingga suhu bilik.(penting)

 

IKLAN
Resipi Cakoi Gebu Gebas Dan Sedap! Yang Penting Tak Payah Guna Yis
Potongkan berpasangan.

 

Resipi Cakoi Gebu Gebas Dan Sedap! Yang Penting Tak Payah Guna Yis
Ambil lidi celupkan ke dalam gelas tinggi yang berisi air dan tekan macam dalam gambar.

 

Resipi Cakoi Gebu Gebas Dan Sedap! Yang Penting Tak Payah Guna Yis
Kemudian ambil satu lagi potongan dan letak di atasnya.Tekan menggunakan chopstik.(apa-apa alat yang sesuai pun boleh)

 

Resipi Cakoi Gebu Gebas Dan Sedap! Yang Penting Tak Payah Guna Yis
Panaskan minyak. Tarik doh memanjang perlahan dan terus masukkan dalam minyak.

 

IKLAN
Resipi Cakoi Gebu Gebas Dan Sedap! Yang Penting Tak Payah Guna Yis
Minyak kena cukup panas.

 

Resipi Cakoi Gebu Gebas Dan Sedap! Yang Penting Tak Payah Guna Yis
Sentiasa balik balikkan.biar masak sekata.

 

 

Resipi Cakoi Gebu Gebas Dan Sedap! Yang Penting Tak Payah Guna Yis
Tadaaaa.. Boleh dimakan begitu sahaja atau dengan pencicah kegemaran. Kaya Gardenia sudahhhh..😋 Selamat mencuba😊

 

Resipi Cakoi Gebu Gebas Dan Sedap! Yang Penting Tak Payah Guna Yis

Berongga-rongga.

Sumber kredit: NunuPessa Hik via Masak Apa Hari Ni (MAHN)