Anda kelihatan dan berasa hebat! Tetapi walaupun anda cergas dan sihat sekarang, itu tidak bermakna kebiasaan harian anda yang baik akan membantu anda mengekalkan kesejahteraan anda di masa depan.

Baca terus untuk mengetahui tentang kesalahan yang mungkin anda buat dan bagaimana anda dapat menghindarinya. Hindari 15 tabiat ini kalau tidak mahu buncit dan obesiti.

1. Tidak Minum Teh Ini

Para penyelidik mengaitkan sifat pembakaran lemak teh hijau kepada katekin, khususnya EGCG (nama sekumpulan sebatian antioksidan yang menggoreng tisu adiposa dengan meningkatkan metabolisme, meningkatkan pelepasan kepingan dari sel-sel lemak terutama di perut), kemudian mempercepat meningkatkan keupayaan membakar lemak hati. Teh hijau sangat kuat untuk menurunkan berat badan sehingga kita menjadikannya sebagai inti dari pembersihan.

2. Tidak Tidur Awal

Menurut National Sleep Foundation, kebanyakan anda tidak mendapat tidur yang cukup. Ini boleh menyebabkan kenaikan berat badan, kegelisahan, kemurungan dan ketahanan insulin yang boleh mencetuskan diabetes, tekanan darah tinggi juga penyakit jantung. Rehat pada waktu malam akan mendorong pengeluaran hormon pembakar lemak, jadi tidur tujuh atau lapan jam setiap malam harus menjadi keutamaan.

3. Tidak Mengatur Diet Baru

Sering kali diet yang memotong seluruh kumpulan makanan tidak membenarkan keseimbangan dan kesederhanaan anda perlu mengikuti rancangan makan sepanjang hayat yang sihat. Selain itu, pemakanan yang mengikuti rancangan ini mungkin terdedah kepada kekurangan nutrisi yang berpotensi berbahaya. Atau plan diet ini mungkin bosan dengan rancangan  yang terhad dan akhirnya jalan yang lain makan berlebihan.

4. Bahagian Masakan Rumah Terlalu Besar

Hanya kerana makanan anda sihat tidak bermakna anda tidak perlu mengamalkan kawalan bahagian. Ingat, walaupun makanan berzat mempunyai kalori! Separuh pinggan anda harus diisi dengan sayur-sayuran dan selebihnya hendaklah mengandungi porsi protein tanpa lemak, porsi biji-bijian seukuran kepalan tangan dan sedikit lemak tidak lebih besar daripada ukuran jari penunjuk anda.

IKLAN

5. Tidak Makan Organik

Sepanjang hidup, anda mengumpulkan racun dari makanan dan minuman yang boleh menyebabkan kegemukan. Sebilangan besarnya berasal dari racun perosak dan hormon dalam produk dan daging. Pilih buah-buahan dan sayur-sayuran organik dan daging bebas hormon.

6. Makan Terlalu Cepat

Anda semua sibuk dan sering makan cepat. Tetapi itu sering menghalangi penurunan berat badan, kerana anda tidak memberi masa kepada perut untuk mendaftar bahawa anda sudah kenyang. Inilah muslihatnya, bahagikan pinggan anda menjadi dua. Makan separuh dan buat perkara lain selama 30 minit. Ia masih akan ada ketika anda kembali, tetapi rasa lapar mungkin telah meninggalkan sebahagian makanan.

7. Tidak Ada Makanan Ringan yang Sihat Dalam Simpanan

Sentiasa bersiaplah untuk hari yang sibuk atau tidak dapat diramalkan dengan menyimpan makanan ringan yang sihat sebagai bekalan di meja nahupun di dalam kereta anda. Bawa kacang almond atau kacang, apel, pisang, bar chia, bar protein atau bar buah dan kacang lain sebagai snek sihat. Jika anda harus melewatkan sarapan, makan tengah hari bahkan makan malam, anda dapat mengekalkan tahap tenaga anda sambil membuat pilihan yang sihat. Anda tidak mempunyai alasan untuk snek makanan yang lain.

8. Lena di sofa

IKLAN

Analisis kajian baru-baru ini mendapati bahawa setiap dua jam yang dihabiskan untuk menonton TV, risiko terkena diabetes atau penyakit jantung masing-masing meningkat sebanyak 20, 15 dan 13 peratus. Para saintis masih mencari mengapa duduk sangat memudaratkan kesihatan, tetapi satu penjelasan yang jelas dan separa adalah bahawa semakin sedikit kita bergerak, semakin sedikit bahan bakar yang kita perlukan. Lebihan gula darah membanjiri aliran darah dan menyumbang kepada diabetes dan risiko lain yang berkaitan dengan berat badan.

9. Tidak Makan Protein Yang Cukup

Pengambilan protein yang mencukupi adalah penting kerana dua sebab iaitu protein membuat anda kenyang yang menyebabkan makan berlebihan dan protein mengekalkan otot. Semakin banyak otot yang anda miliki, semakin banyak lemak yang anda bakar, walaupun dalam keadaan rehat. Sebilangan besar mengekalkan jisim otot bergantung pada senaman. Sebahagiannya bergantung kepada pengambilan protein. Makan lebih banyak daging tanpa lemak, ikan, dan yogurt Yunani dan enjin pembakar lemak anda akan terus dinaikkan.

10. Sentiasa Bersihkan Pinggan

Semestinya perlu, 80% makan sehingga anda kenyang, kemudian berhenti. Di Jepun, kaedah ini dipanggil hara hachi bun me, yang secara kasar diterjemahkan menjadi “makan sehingga anda lapan bahagian (dari sepuluh) penuh. Ingat, anda selalu boleh makan makanan ringan protein tinggi kemudian.

11. Tidak Makan Secara Berkala

Jadual makan yang tidak teratur dapat mengurangkan metabolisme anda. Tetapi bukan hanya ukuran makanan yang berubah-ubah yang boleh menggagalkan tujuan penurunan berat badan anda. Ketahui berapa banyak kalori yang anda perlukan untuk mencapai berat badan yang diingini, dan bahagi jumlah itu dengan tiga, empat atau lima makanan dan makanan ringan yang anda makan sehari. Matlamat setiap makanan anda kira-kira seukuran itu dan memakannya kira-kira pada waktu yang sama setiap hari.

IKLAN

12. Makan ketika Anda Tertekan

Ketika situasi tertekan, membuka tin soda dapat membuatnya kelihatan seperti semuanya baik-baik saja. Individu yang minum hanya dua tin soda setiap hari tiga kali lebih mungkin mengalami kemurungan dan cemas, berbanding mereka yang minum lebih sedikit, menurut satu kajian. Plus, cola dipenuhi dengan pewarna tiruan yang mungkin merupakan karsinogen dan pemanis yang boleh menyebabkan kenaikan berat badan dan penyakit yang berkaitan dengan obesiti.

13. Memesan Makanan Kombo

Kajian dalam Jurnal Dasar Awam & Pemasaran menunjukkan bahawa berbanding dengan memesan a la carte, anda mengambil seratus atau lebih kalori tambahan dengan memilih “kombo”. Kenapa? Kerana apabila anda memesan barang yang digabungkan, mungkin akan membeli lebih banyak makanan daripada yang dimahukan. Anda lebih baik memesan makanan anda sedikit demi sedikit. Dengan cara itu anda tidak akan terpengaruh dengan skema harga yang dirancang.

14. Duduk Terlalu Banyak

Waktu duduk rata-rata 67 jam seminggu iaitu sembilan jam sehari duduk, enam jam berbaring dan hanya sekitar tujuh jam dari setiap 24 yang dihabiskan bergerak. Dan pekerjaan yang tidak aktif menyebabkan anda membakar 100 kalori lebih sedikit sehari daripada yang anda lakukan 50 tahun yang lalu. Itu bermaksud menambah 10 paun setahun. Satu kajian mendapati bahawa berjalan kaki dua minit setiap jam dapat mengimbangi kesan terlalu banyak duduk.

15. Minum Kopi Terlalu Banyak

Tidak berani untuk melepaskan secawan kopi pagi atau cawan 10 pagi anda. Tetapi anda mungkin mahu melewatkan jam 3:00 kopi. Terlalu banyak kafein boleh menyebabkan ketahanan insulin dan peningkatan simpanan lemak, menurut kajian.

SUMBER GAMBAR: PEXEL

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI