Pernah tak anda rasa gatal sangat dalam telinga yang boleh menggangu aktiviti harian anda. Rasa sakit itu seolah-olah gatal dan rasa macam nak tercabut telinga tu kan? Tetapi, apa punca terjadinya gatal, geli dan sakit di dalam telinga ini?

Rasa gatal di dalam telinga dengan kerap sangat membuatkan anda memaksa diri untuk memasukkan putik kapas, putik kapas sehingga rasa gatal tersebut hilang. Akan tetapi, rasa gatal itu tetap datang kembali dan membuatkan kerap memasukkan jari ke dalam telinga.

Artikel Berkaitan: Sabun Cuci Baju Boleh Menyebabkan Alahan Dan Boleh Meragut Nyawa Anda

Rasa Gatal Melampau Dalam Telinga Sampai Tiada ‘Mood’, Ini Kesalahan Yang Anda Lakukan…
Sumber dari Canva

Tahukah anda, memasukkan apa-apa barang di dalam telinga boleh menyebabkan luka dan ianya tidak baik untuk kesihatan dalam telinga anda. Selain itu, dengan adanya luka yang sedia ada itulah yang membuatkan rasa gatal dan geli itu berlaku. Salah satu penyebab gatalnya di dalam telinga itu adalah kerana mungkin ada mempunyai tindakbalas alahan. Sama ada dari segi alahan terhadap makanan atau produk pembersih yang digunakan. Produk pembersih adalah seperti syampoo atau perapi rambut.

IKLAN

Dengan itu, anda perlu lebih teliti dan memastikan jenis makanan yang anda tidak boleh makan atau akan mendapat alahan yang menyebabkan kegatalan di anggota badan anda. Dalam konteks ini merupakan gatal di dalam telinga. Akan tetapi, ada juga yang menyebabkan oleh cuaca. Di mana cuaca sejuk akan membuatkan seseorang itu mata dan hidung berair selain gatal dibahagian dalam telinga.

Selain daripada alahan makanan, penggunaan putik kapas pula akan membuatkan telinga berasa sangat gatal. Ini kerana kotoran yang tersumbat berada di dalam telinga akibat tolakan dari putik kapas. Mungkin anda melihat kotoran pada putik kapas akan tetapi sebenrnya kotoran selebihnya itu sudah melekat dan berkumpul di dalam telinga.

Rasa Gatal Melampau Dalam Telinga Sampai Tiada ‘Mood’, Ini Kesalahan Yang Anda Lakukan…
Sumber dari Canva

Terdapat beberapa perkara yang dilarang untuk anda lakukan apabila berasa gatal didalam telinga. Antaranya adalah:

IKLAN
  • Memasukkan putik kapas ke dalam telinga
  • Memasukkan jari anda ke dalam telinga
  • Memasukkan sebarang cecair tanpa sebarang nasihat atau atas suruhan doktor
  • Menyapu ubat krim tanpa nasihat daripada doktor.

Jangan lupa untuk membuat pemeriksaan pakar atau doktor supaya masalah dapat dikesan dan diatasi. Selain itu, pemeriksaan yang lebih teliti sangat penting supaya tiada luka atau iritasi yang berlaku. Ya, memang akan gatal tetapi jangan sesuka hati takut nanti lagi teruk.

Artikel Berkaitan: Resdung Boleh Reda Tanpa Bergantung Ubat, Doktor Ini Kongsi Tip Salah Satunya Kurangkan Makanan Manis

IKLAN

Sumber: Medianamy.com 

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI