Face Oil menjadi satu rejim kecantikan wajib bagi hijabi. Ternyata, kesan penggunaanya benar-benar bernilai yang telah digembar-gemburkan di media sosial mahupun dijual di store kecantikan. Satu langkah tambahan untuk menambah rejimen kecantikan harian anda, tetapi faedahnya adakah ia berbaloi?

Kulit memerlukan minyak untuk mengekalkan keseimbangan yang sihat, jika tidak, ia akan menjadi terlalu kering yang boleh menyebabkan jerawat, garis halus, dan kedutan. Menggunakan face oil membantu mengekalkan kelembapan dalam kulit sambil melindungi dari kerosakan alam sekitar.

Jadi, jenis Face Oil yang patut anda pilih?

Cari minyak dengan saiz molekul yang lebih kecil, seperti argan, squalane dan minyak jojoba. Jika struktur molekul minyak terlalu besar, ia tidak dapat menembus lapisan atas kulit. Minyak ringan akan tenggelam ke dalam kulit dengan cepat tanpa menyumbat liang-liang.

Anda perlu teliti jenis kulit anda apabila membeli minyak muka,”kata Dr Debra Jaliman, ahli dermatologi kosmetik. Di samping itu, cari minyak yang dibotolkan dalam kaca gelap kerana pendedahan kepada cahaya dan haba akan merosakkan minyak. Dan akhirnya, “pilih minyak muka di mana air bukan bahan pertama,” tambahnya.

Berikut adalah panduan untuk membantu anda memilih face oil terbaik, mengikut jenis kulit anda:

Untuk Kulit Kering:

“Minyak Marula sangat baik untuk mengurangkan kemerahan dan menghidrat kulit yang kering dan teriritasi, tidak berat sehingga anda tidak akan berasa berminyak. Minyak ini juga kaya dengan asid lemak omega. Minyak kelapa dan squalane juga sesuai untuk jenis kulit ini. Sekiranya anda mempunyai kulit kering, pelembap dengan asid hyaluronik bersamaan dengan minyak muka akan berfungsi dengan baik. Asid hyaluronik memancarkan kulit dan menambah kelembapan kulit.

Cuba La Mer Face Oil atau Kiehl’s Daily Reviving Concentrate.

Untuk Kulit Normal:

Elakkan menggunakan minyak yang terlalu berat. Squalane, minyak jojoba dan marula adalah cadangan terbaik. Ambil beberapa titis minyak muka dan campurkan dengan pelembap anda sebelum menyapukan di muka.

Cuba Kiehl’s Midnight Recovery Concentrate atau Sunday Riley Luna Sleeping Night Oil

IKLAN

Untuk Kulit Berjerawat:

Kerosakan berlaku disebabkan oleh kelenjar minyak yang terlalu aktif, jadi dengan menggunakan minyak tambahan yang sihat seperti squalane, mengurangkan pengeluaran minyak di wajah. Kebanyakan mereka yang berkulit ini cuba mengeringkan kulit mereka, yang merupakan salah satu perkara yang paling teruk yang anda lakukan.

Jerawat adalah cara kulit anda memberitahu bahawa nisbah minyak dan air tidak seimbang,” tambahnya. Pilih minyak ringan seperti Jojoba, squalane dan minyak pokok teh. Face oil ini mengandungi bahan-bahan yang boleh membunuh bakteria yang menyebabkan jerawat dan membantu menghilangkan sel kulit mati.

Cuba SUNDAY RILEYU.F.O. Ultra-Clarifying Face Oil atau Biossance SQUALANE + VITAMIN C ROSE OIL

Untuk Kulit Berminyak:

Jojoba, pokok teh, minyak squalane dan minyak marula adalah baik untuk kulit berminyak, ringan dalam tekstur dan tidak membuat kulit berminyak. Lain-lain minyak comedogenic seperti Argan, Buckthorn, Kukui dan rosehip juga pilihan yang selamat. Pelembap dengan asid alpha hydroxy adalah pilihan yang baik untuk digunakan bersama dengan minyak muka, jika anda mempunyai kulit berminyak.

Cuba Clinique’s Turnaround Revitalizing Treatment Oil atau Dr. Hauschka Clarifying Day Oil.

IKLAN

Untuk Kulit Kombinasi:

Minyak Marula berfungsi hebat untuk kulit kombinasi. “Ia mempunyai ciri-ciri anti-bakteria dan cepat menembusi kulit. Gunakan face oil dengan berhati-hati dengan pelembap ringan.

Cuba Drunk Elephant Virgin Marula Luxury Facial Oil atau Burt’s Bees Complete Nourishment Facial Oil

Untuk Semua Jenis Kulit:

Squalane berasal daripada buah zaitun dan kerana molekulnya sangat kecil, ia boleh diserap dengan mudah dan mempunyai manfaat yang menakjubkan untuk semua jenis kulit.

Cuba Hydra Squalane Facial Oil atau Tata Harper Beautifying Face Oil

IKLAN

Untuk Kebaikan Anti-Penuaan:

Cubalah Origins Plantscription Youth-Renewing Face Oil yang mempunyai kebaikan 20 minyak meremajakan kulit termasuk Argan, Rose, Sunflower, Sweet Almond dan minyak Raspberry. Pilihan hebat lain termasuk Aromatherapy Associates Fine Line Face Oil, Caudalie Vine[Active] Overnight Detox Oil and Bamford Restore Elixir.

Sekarang anda tahu face oil yang sesuai digunakan, berikut adalah beberapa petua cara memasukkannya ke rutin kecantikan anda:

• Mula dengan mencuci dan perlahan-lahan mengelupaskan kulit.

• Tambah beberapa titis face oil untuk pelembap muka anda atau sapukan minyak dengan pelembap ringan.

• Urut menggunakan gerakan menaik.

• Juga, anda boleh menggunakannya di bawah SPF pada waktu pagi atau campurkan 2-3 titik dengan bedak asas semasa memakai solekan.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa kedua-dua pelembap dan face oil adalah sama penting, kombinasi ini untuk mengekalkan kulit yang sihat dan terhidrat. Kulit memerlukan air 70% dan minyak 30% untuk mengekalkan keseimbangannya. Tidak ada face oil atau pelembap dapat mengantikan air, jika digunakan tanpa hydrator.

Kedua-dua rejim kecantikan ini sebenarnya  penghalang terhadap penghidratan yang akan menyebabkan kulit rosak. “Minyak membantu kulit mengekalkan air yang dimasukkan ke dalamnya, dan pelembap bertindak sebagai pelindung terhadap radikal bebas, matahari, dan toksin alam sekitar.

Sumber: Forbes

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI