Iman adalah mutiara, di dalam hati manusia.. Yang meyakini Allah, maha esa maha kuasa.. Tanpamu iman bagaimanalah, merasa diri hamba padaNya.. Tanpamu iman bagaimanalah, menjadi hamba Allah yang bertaqwa.

Haa.. tengah menyanyi ke tu? Mesti ada dikalangan hijabi yang ‘familiar’ dengan bait-bait lirik dalam lagu ‘Iman Mutiara’ dendangan kumpulan nasyid Raihan ni kan? Lagu ini mengambarkan dengan jelas tentang definisi ‘Iman’ di dalam diri manusia.

Iman merupakan sebuah ‘hadiah’ yang diturunkan oleh Allah SWT kepada kita sebagai hambanya untuk terus berada di landasan-Nya. Iman yang kuat pastinya diberikan ganjaran pahala. Di bulan Rmadan yang mulia ni, ramai diantara kita yang berlumba-lumba mahu berubah ke arah lebih baik dan dalam masa yang sama meningkatkan keimanan kepada Allah SWT.

Tapi, bagaimanakah cara untuk kita memastikan iman kita tidak ‘turun naik’,  sentiasa kuat dan tetap? Justeru, Hijabista terpanggil untuk berkongsi kepada anda semua tentang pilihan doa yang boleh diamalkan untuk mendapat ketetapan iman dalam diri kita sebagai hamba-Nya.

Iman ‘Turun Naik’, Atasinya Dengan Amalan Doa Mohon Ketetapan Iman Ini!

رَبَّنَا لَا تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنْتَ الْوَهَّابُ

Rabbabaa Laa Tuyigh Quluubanaa Ba’da Idz Hadaitanaa wa Hab Lana Mil-Ladunka Rahmatan Innaka Antal-Wahhaab

IKLAN

Ertinya: “Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan karuniakanlah kepada kami rahmat dari sisi Engkau; karena sesungguhnya Engkau-lah Maha Pemberi (karunia).” (QS. Ali Imran: 7)

يَا مُقَلِّبَ الْقُلُوْبِ، ثَبِّتْ قَلْبِي عَلَى دِيْنِكَ

Yaa Muqallibal Quluub, Tsabbit Qalbi ‘Ala Diinik

Artinya: “Wahai Dzat yang membolak-balikkan hati, teguhkan hati kami di atas agama-Mu.” (HR. Ahmad dan at Tirmidzi)

IKLAN

اللَّهُمَّ مُصَرِّفَ الْقُلُوبِ صَرِّفْ قُلُوبَنَا عَلَى طَاعَتِكَ

Allaahumma Musharrifal Quluub, Sharrif Quluubanaa ‘Alaa Thaa’atik

Ertinya: “Ya Allah yang mengarahkan hati, arahkanlah hati-hati kami untuk taat kepadamu.” (HR. Muslim)

Artikel berkaitan: Doa Susah Makbul? Mungkin ‘Salah’ Caranya! Jom Perbetulkan

IKLAN

Ketiga doa di atas adalah doa yang bersumber dari Al Qur’an dan sunnah sohihah. Maka seorang muslim patut menghafal dan memunjatkannya kepada Allah setiap waktu, kerana terpelihara ataupun tercabutnya hidayah terletak pada kehendak dan kekuasaan Allah. Apabila Allah meneguhkan hidayah, tidak ada yang dapat memalingkan dan menyesatkannya.

مَنْ يَهْدِ اللَّهُ فَهُوَ الْمُهْتَدِي وَمَنْ يُضْلِلْ فَأُولَئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ

Sesiapa yang diberi petunjuk oleh Allah, maka dialah yang mendapat petunjuk; dan Sesiapa yang disesatkan Allah, maka merekalah orang-orang yang merugi.” (QS. Al A’raf: 175)

Dah tahu cara agar memperoleh dan dikurniakan ketetapan iman oleh Allah SWT kan? Jangan lupa untuk meluangkan sedikit waktu Hijabi untuk membacanya. Selamat beramal!

Artikel berkaitan: Sering Menjadi ‘Sasaran’ Dan Kerap Dimarahi? Islam Saran Amalkan Doa Pelembut Hati Ini!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI