Sebaik melangkah ke tahun baru, pelbagai azam kita cuba laksanakan. Dan salah satu adalah untuk menurunkan berat badan terutama bagi mereka yang mengalami kenaikan berat yang mendadak.

Masih belum terlambat! Selain diet konsisten, salah satu caranya adalah mengamalkan senaman. Tetapi ada di kalangan kita yang tidak gemar bersenam. Usah risau, terdapat cara lain boleh dilakukan yang pasti kurus walaupun tanpa senaman. Admin kongsikan 10 tip mudah ini dan paling pening amalkan secara konsisten, dan hasilnya confim menjadi.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

1. Kurangkan makan

Menurut pakar pemakanan, mengurangkan makanan bukan dengan cara mengira berat makanan sahaja tetapi dengan cara memesan dua makanan pembuka dan tidak mengambil hidangan utama.

via GIPHY

2. Hadkan Makan

Menurut pakar, cara menghadkan diri anda daripada mengambil makanan terlalu banyak ialah dengan menyediakan bekas kecil atau piring. Jadi, anda boleh mengukur dengan saiz bekas ini agar anda tidak makan berlebihan.

3. Minum coklat shake

Minuman coklat ‘shake’ berbeza dengan minuman coklat biasa kerana ia mengandungi protein dan kalori yang rendah. Malah, minuman ini buatkan anda rasa kenyang.

IKLAN

4. Bawalah buah ke mana sahaja

Simpan dan bawa buah di tempat kerja boleh menggelakkan anda dari mengambil makanan ringan yang lain.

5.Amalkan berus gigi selepas makan malam

Memberus gigi selepas makan malam akan membuatkan anda malas untuk makan lagi.

6. Elakkan pengambilan makanan berkalori tinggi

Elakkan daripada mengambil minuman yang mengandungi kalori tinggi seperti jus, minuman bergas dan sebagainya.

IKLAN

7. Ambil gambar sebelum diet

Sebelum anda memulakan diet, ambillah gambar yang menunjukkan bentuk badan anda. Setiap kali anda hilang semangat untuk berdiet, lihatlah gambar itu untuk memotivasikan diri anda.

8. Kalau boleh pakai baju ketat tetapi di rumah

Dengan memakai pakaian yang ketat (di dalam rumah), ia akan memberi motivasi kepada anda dari tidak mengambil snek-snek yang membuatkan anda bertambah berat badan.

9. Amalkan pengambilan air campuran tiruran

Apabila anda rasa lapar dan ingin makan snek ringan, cubalah minum air yang dicampur dengan timun. Ia boleh membantu anda merasa sedikit kenyang.

10. Cuba habiskan makanan

Simpan makanan yang tidak habis dimakan ke dalam bekas dan simpan di dalam peti ais. Jangan biarkan makanan itu terbuka. Ini untuk menggelakkan anda terus makan walaupun sudah kenyang.

IKLAN

via GIPHY

Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe 

 

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI