Jika makan banyak makanan masin, badan akan menunjukkan tanda-tanda. Ini mungkin termasuk rasa dahaga, rasa pening, atau sakit kepala.

Garam terdiri daripada dua unsur berbeza: klorida dan natrium. Klorida adalah kira-kira 60 peratus garam, dan natrium adalah kira-kira 40 peratus. Inilah sebabnya mengapa garam sangat biasa dan juga pengawet.

Artikel Berkaitan : Makan Banyak Membuatkan Badan Lemas? Pentingnya Cukup Tidur Dan Makan Semasa Puasa!

Badan memerlukan garam untuk membantu merehatkan dan mengetatkan otot, membantu impuls saraf, dan mengimbangi mineral dan air yang kita ambil.

IKLAN

Terdapat had pada berapa banyak garam yang anda boleh makan setiap hari. Had ini ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Rhode Island. Ia bersamaan dengan 1 sudu teh (sudu besar) setiap orang/hari (5 gram setiap orang/hari). Jadi, jika anda makan 2000 mg garam dalam sehari, anda telah melebihi had.

Jika melebihi itu, tubuh anda akan menunjukkan reaksi kelebihan garam. Antaranya, berikut adalah beberapa tanda biasa bahawa anda mungkin makan terlalu banyak garam.

IKLAN

  1. Apabila perut anda kembung, ia mungkin terasa ketat. Ini kerana badan anda menahan lebih banyak air daripada biasa. Cecair tambahan ini boleh membuat anda berasa sedikit tidak selesa
  2. Orang kadangkala mengalami masalah perut seperti sakit, kekejangan, loya atau cirit-birit
  3. Tekanan darah menaik
  4. Sesetengah bahagian badan boleh menjadi lebih besar apabila berasa sakit. Sebagai contoh, muka mungkin membengkak apabila selsema, atau tangan mungkin menjadi lebih besar
  5. Sering kehausan
  6. Berat badan cepat naik
  7. Jika anda minum banyak air dan banyak membuang air kecil, mungkin kerana garam membuatkan anda sangat dahaga. Ini mungkin membuatkan anda minum lebih banyak air dan lebih banyak kencing.
  8. Sesetengah orang mengalami masalah tidur nyenyak pada waktu malam, yang bermaksud mereka gelisah, sering bangun, dan tidak berasa baik seperti biasa apabila mereka bangun
  9. Berasa lemas

Artikel Berkaitan : Air Garam Boleh Hilangkan Masalah Rambut Hijabi, Cubalah!

IKLAN

Jika anda mempunyai simptom seperti yang disenaraikan di atas, cuba makan makanan seimbang dan lakukan senaman yang kerap. Kemudian, periksa tekanan darah anda untuk melihat sama ada ia telah bertambah baik.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI