Perhiasan perak terdedah kepada kehilangan kilauannya dari semasa ke semasa, tetapi mujurlah, ia sangat mudah untuk memulihkannya dari bahan dapur rumah anda sendiri.

Barang kemas perak secara semula jadi akan luntur dari masa ke masa, menyebabkan barang itu kelihatan lebih kusam daripada yang pertama dibeli dan dalam beberapa kes, membentuk lapisan keemasan atau hitam kehijauan di atas.

Berikut ialah lima cara cepat dan mudah untuk membersihkan barang kemas perak tanpa membawanya kepada tukang emas.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Pes soda penaik

Lawan pencemaran degil dengan pes soda penaik buatan sendiri. Proses membuat ini sangat mudah dan mempunyai masa pemulihan yang cepat.

Kilatkan Barang Kemas Perak Anda Hanya Di Rumah, 5 Cara Berkesan Dari Sos Tomato Ke Ubat Gigi

 • Campurkan empat sudu besar baking soda dengan dua sudu air suam ke dalam pes tebal.
 • Seterusnya, sapukan pada bahagian yang kotor menggunakan kain lembap dan biarkan selama dua hingga tiga minit.
 • Kemudian, gosokkan larutan dengan kain lembap dan keringkan. Cuba jangan gosok terlalu kuat untuk mengelakkan permukaannya tercalar.

Ubat gigi tidak kasar dan bukan gel

Anda tidak akan percaya yang ini, tetapi ubat gigi adalah pembersih yang sangat berkesan untuk barang kemas perak. Ubat gigi adalah salah satu cara paling mudah untuk membersihkan barang kemas. Walau bagaimanapun, penting untuk memastikan anda tidak menggunakan pes yang melelas atau yang mengandungi agen kawalan tartar atau pemutih.

IKLAN

Kilatkan Barang Kemas Perak Anda Hanya Di Rumah, 5 Cara Berkesan Dari Sos Tomato Ke Ubat Gigi

 • Hanya picit sedikit pada kain atau tisu lembut dan gosokkan bahagian yang ternoda dengan gerakan membulat.
 • Biarkan ini selama kira-kira lima minit sebelum membilas pes dengan air, kemudian bersedia dengan hasilnya.

Sos tomato, pelik tetapi juga berkesan

Peliknya, sos tomato adalah satu lagi item yang sangat disyorkan untuk digunakan untuk membersihkan barang kemas yang tercemar. Ini kerana ia mengandungi asid asetik, juga dikenali sebagai cuka. Ini adalah kaedah yang baik jika anda hanya perlu membersihkan beberapa barang.

Kilatkan Barang Kemas Perak Anda Hanya Di Rumah, 5 Cara Berkesan Dari Sos Tomato Ke Ubat Gigi

 • Picit beberapa titis sos tomato pada kain dan gosokkannya pada bahagian yang ternoda.
 • Untuk hasil yang lebih baik, dinasihatkan untuk membiarkan larutan ini pada item selama kira-kira 15 minit sebelum membilasnya dengan air suam.

Kerajang aluminium

Satu lagi hack mudah untuk membersihkan barang kemas perak ialah kaedah kerajang dapur.

IKLAN

Kilatkan Barang Kemas Perak Anda Hanya Di Rumah, 5 Cara Berkesan Dari Sos Tomato Ke Ubat Gigi

 • Cukup isi mangkuk dengan air panas, masukkan satu sudu garam kemudian kacau sehingga ia larut sepenuhnya.
 • Seterusnya, tambahkan beberapa jalur aluminium foil ke dalam mangkuk bersama-sama dengan barang kemas perak anda dan biarkan selama beberapa minit.
 • Akhir sekali, keluarkan barang kemas dan bilas dengan air. Anda mungkin perlu mengulangi proses ini beberapa kali untuk mendapatkan hasil yang terbaik, tetapi ia berkesan.

Ammonia dan air

Kaedah ini tidak disyorkan untuk barang kemas perak antik, tetapi untuk barangan yang lebih umum, ia adalah penyelesaian yang baik.

Kilatkan Barang Kemas Perak Anda Hanya Di Rumah, 5 Cara Berkesan Dari Sos Tomato Ke Ubat Gigi

 • Untuk mencerahkan kepingan anda, sediakan penyelesaian menggunakan satu bahagian ammonia jernih kepada dua bahagian air suam.
 • Campurkan ini kemudian biarkan barang kemas anda berendam dalam larutan selama kira-kira 10 minit.
 • Setelah masa tamat, keluarkan kepingan dari mangkuk dan lap bersih dengan kain kapas lembut.

IKLAN

Mudah ternoda

Perak adalah salah satu logam yang paling popular digunakan untuk barang kemas dan ia biasanya datang dalam dua bentuk; plat perak dan perak sterling pepejal. Logam ini cenderung terdiri daripada bahagian perak dan sebahagian tembaga, dan biasanya tembaga yang menyebabkan kekotoran berlaku.

Kilatkan Barang Kemas Perak Anda Hanya Di Rumah, 5 Cara Berkesan Dari Sos Tomato Ke Ubat Gigi

Lapisan nipis atau kakisan yang digambarkan sebagai mencemarkan berlaku apabila perak bertindak balas dengan oksigen dan sulfur di atmosfera dan sebenarnya berfungsi sebagai satu bentuk perlindungan untuk lapisan dalam logam.

Perak lebih cepat ternoda dalam iklim yang lebih lembap atau kawasan yang mempunyai tahap pencemaran udara yang lebih tinggi, tetapi tindak balas kimia ini juga boleh diburukkan oleh perkara seperti pelembap, klorin, penyembur rambut dan juga pH kulit yang tidak seimbang.

Memandangkan barang kemas yang tercemar nampaknya tidak dapat dielakkan, adalah penting untuk mengetahui cara membersihkan barang kemas anda apabila ia mula berkembang.

https://youtu.be/VzDUtG0mkVo

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI