Mencari produk kecantikan di pasaran bukan perkara yang mudah, produk yang dicari pastinya yang menjanjikan hasil yang anda ingini. Apatah lagi pelbagai review yang mendorong anda untuk membeli.

Elak tertipu dengan strategi pemasaran, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah memberi amaran tidak membeli lima produk kosmetik ini yang didapati mengandungi racun berjadual, kata Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) dan KKM Kementerian Kesihatan.

Katanya lagi produk tersebut ialah, Krim Rawatan Penjagaan Kulit Sweet 13, Pelembap Kulit Puteh Ninaskincare dan Krim Pencuci Mulut Kulit yang mengandungi merkuri; Karisma Birdnest Gel, yang mengandungi hidrokuinon dan tretinoin; dan Krim Haemun, yang mengandungi miconazole.

Foto: Ihsan KKM

Beliau juga menggesa orang ramai untuk mengelak daripada membeli produk ini, yang telah dibatalkan status pemberitahuannya dan tidak lagi dibenarkan dijual di Malaysia.

ARTIKEL BERKAITAN: Tertipu Dengan Bahan Kandungan Produk, Fahami Beza 5 Istilah Pada Label Pembungkusan

Bahan-bahan yang merengsakan kulit

Meski pun kita tidak berapa faham dengan istilah-istilah bahan kandungan produk, namun itu tidak bermakna anda harus buta dalam meneliti bahan kandungan yang tentera di pembungkungsan. Orang ramai juga digalakkan menyemak status pemberitahuan produk kosmetik di laman web rasmi NPRA www.npra.gov.my atau melalui aplikasi “Status Produk NPRA” yang boleh dimuat turun dari Google Play Store.

IKLAN

Bahan kandungan hidrokuinon boleh menyebabkan kemerahan kulit, ketidakselesaan, perubahan warna dan hipersensitiviti. Ia juga boleh menghalang proses pigmentasi (depigmentasi), yang mengurangkan keupayaan kulit untuk dilindungi daripada sinaran UV yang berbahaya, meningkatkan risiko kanser kulit.

“Merkuri dilarang dalam produk kosmetik kerana ia boleh membahayakan kesihatan seseorang,” kata Dr Noor Hisham dalam satu kenyataan pada Ahad, 23 Okt.

“Ia boleh diserap ke dalam badan dan menyebabkan kerosakan pada buah pinggang dan sistem saraf, serta mengganggu perkembangan otak kanak-kanak kecil atau belum lahir, selain menyebabkan ruam, kerengsaan dan perubahan lain pada kulit.

IKLAN

“Penggunaan antikulat (miconazole) yang tidak terkawal boleh meningkatkan risiko rintangan dan dengan itu mengurangkan keberkesanannya dalam merawat jangkitan masa depan.”

ARTIKEL BERKAITAN: Fahami Nama Dan Fungsi Bahan Dalam Produk Kecantikan, Sebelum Guna Bahan Beracun!

Tindakan susulan

Beliau turut memberi amaran kepada semua penjual dan pengedar supaya berhenti membawa produk tersebut kerana melanggar Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984.

IKLAN

“Individu (yang didapati bersalah melanggar) peraturan boleh didenda sehingga RM25,000 atau penjara maksimum tiga tahun, atau kedua-duanya, bagi kesalahan pertama dan denda tidak lebih RM50,000 atau penjara lima tahun, atau kedua-duanya, untuk kesalahan berikutnya.

“Syarikat yang melakukan kesalahan itu boleh didenda sehingga RM50,000 untuk kali pertama dan RM100,000 untuk kesalahan berikutnya,” katanya.

Beliau menasihatkan sesiapa yang telah menggunakan produk ini supaya berhenti serta-merta dan dapatkan nasihat daripada pakar kesihatan sekiranya mengalami sebarang ketidakselesaan atau kesan buruk.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

SUMBER: TheStar

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI