Menurut pencarian google, pencarian “skincare” mencapai tahap tertinggi sepanjang masa bermula dari tahun 2020 dan populariti itu terus meningkat sepanjang tahun ini.

Perawatan kulit dengan jelas telah membawa serangan bahan baru, di mana masing-masing kedengaran bahan terbaik yang mampu memperbaiki kulit anda. Namun adakah anda betul-betul kenal dan faham nama-nama bahan yang disenaraikan? Melalui puncak trend penjagaan kulit, ini adalah bahan-bahan yang dicuba dan yang benar-benar telah bertahan dalam ujian masa dan bernilai menambah rejimen penjagaan kulit anda, serta cara menggunakannya:

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Jerawat + Pengelupas

Fahami Nama Dan Fungsi Bahan Dalam Produk Kecantikan, Sebelum Guna Bahan Beracun!

Sekiranya menghadapi jerawat yang berterusan atau mempunyai kulit berminyak, bahan penjelasan ini sesuai untuk anda. Bahan ini membantu menganjalkan kilauan, pori-pori dan menghilangkan kulit mati dan bakteria untuk menghasilkan kulit yang lebih cerah bebas dari whitehead, komedo dan selebihnya. Mulailah perlahan dengan bahan-bahan kuat ini dan elakkan penggunaannya secara bersamaan produk lain.

Asid Azelaic

Fahami Nama Dan Fungsi Bahan Dalam Produk Kecantikan, Sebelum Guna Bahan Beracun!

Fungsi: Dihasilkan oleh ragi, bahan pengelupasan ini mengurangkan hiperpigmentasi, memudarkan bintik-bintik gelap dan membunuh bakteria penyebab jerawat dan rosacea.

Untuk siapa: Semua jenis kulit, terutamanya kulit yang rawan jerawat.

Cara menggunakannya: Dua kali sehari (pagi dan malam) atau sekali setiap hari untuk kulit sensitif.

NOTA: Boleh menyebabkan pengeringan atau mengelupas.

Asid Beta-Hidroksi (BHA)

Fungsi: BHA adalah asid larut minyak yang menjunam jauh ke dalam liang untuk mensasarkan kelenjar minyak dan mengurangkan rembesan minyak

Untuk siapa: Kulit rawan jerawat dan berminyak, kerana mengurangkan rembesan minyak dan menggugurkan kulit mati untuk mengelakkan jerawat.

Cara menggunakannya: Mulailah dengan penggunaan dua kali seminggu pada kepekatan rendah dan tingkatkan potensi dan frekuensi seperti yang ditoleransi.

NOTA: Walaupun ia adalah bintang pada kulit berminyak, bahan ini mungkin menyebabkan pengelupasan pada mulanya, terutama pada kulit kering atau sensitif.

Asid salisilik

Fungsi: BHA yang terkenal dengan kekuatan pengelupasan, pembersihan liang dan bakteria.

Untuk siapa: Individu yang mempunyai kulit berminyak dan rawan jerawat, terutamanya mereka yang ingin merawat dan mencegah whitehead dan blackhead.

Cara menggunakannya: Sapukan sebagai rawatan spot atau tukarkan pembersih wajah dengan asid salisilik atau sekali dua kali seminggu, tingkatkan frekuensi sekiranya sesuai.

NOTA: Kuasa pencegah jerawat ini boleh merengsakan kulit sensitif atau kulit kering.

Anti Penuaan

Fahami Nama Dan Fungsi Bahan Dalam Produk Kecantikan, Sebelum Guna Bahan Beracun!

Bahan-bahan yang memukul berat ini melicinkan kedutan dan garis halus dengan meningkatkan pengeluaran kolagen dan pergantian sel untuk kulit yang muda, berwajah cerah dan sekata. Oleh kerana kulit akan mengelupas, pada mulanya mungkin terasa jengkel: Mulailah perlahan, elakkan penggunaan bersama pengelupasan lain dan selalu ikuti SPF!

Asid alfa-hidroksi (AHA)

Fungsi: AHA adalah asid larut air yang berasal dari buah-buahan atau tebu yang mengelupaskan kulit kusam, kering dan merangsang pengeluaran kolagen untuk mengurangkan kedutan.

Untuk siapa: Siapa sahaja yang menjadi perhatian utama adalah anti penuaan atau mereka yang mempunyai kulit kering.

Cara menggunakannya: Mulakan dengan kepekatan yang lebih rendah dan lakukan sehingga penggunaan harian, seperti yang boleh diterima.

NOTA: AHA meningkatkan kepekaan kulit terhadap sinaran UV, jadi gunakan SPF setiap hari. AHA juga boleh menyebabkan luka bakar kimia dangkal pada warna kulit yang lebih gelap.

Bakuchiol

Fahami Nama Dan Fungsi Bahan Dalam Produk Kecantikan, Sebelum Guna Bahan Beracun!

Fungsi: Benih botani kuno ini adalah alternatif yang lebih lembut dan berkesan untuk retinol. Ini anti-radang, anti-mikroba, dan meningkatkan pengeluaran kolagen, dan mengurangkan penampilan garis-garis halus, kedutan, dan hiperpigmentasi.

Untuk siapa: Selamat untuk semua jenis kulit dan yang berkaitan dengan penuaan, tetapi sangat sesuai untuk jenis kulit yang tidak boleh bertolak ansur dengan retinol contoh kulit sensitive dan rosacea.

Cara menggunakannya: Selamat digunakan sekali hingga dua kali sehari, pagi atau malam.

IKLAN

NOTA: Apa-apa bahan baru boleh menyebabkan reaksi. Mulakan perlahan-lahan dan lakukan penggunaan seharian.

Asid Glikolik

Fungsi: AHA yang meminimumkan pori-pori, melawan jerawat dan mempercepat pergantian sel untuk kulit yang lebih segar dan kelihatan lebih muda.

Untuk siapa: Semua jenis kulit, walaupun jenis kulit sensitif atau kering harus menggunakan formula dengan kepekatan 5%, maksima.

Cara menggunakannya: Sapukan setiap hari pada kulit berminyak dan rawan jerawat pada kepekatan hingga 10% dalam serum, toner, kulit dan pembersih.

NOTA: Boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit kering atau sensitif, malahan luka bakar dangkal pada kepekatan melebihi 10%.

Retinol

Fungsi: Larutan lemak vitamin A, retinol adalah ramuan anti-penuaan yang boleh dipercayai. Mampu mencegah degenerasi kolagen, mendorong pergantian sel kulit dan menguatkan kulit daripada pembentukan kedutan.

Untuk siapa: Selamat untuk semua jenis kulit, tetapi terbaik untuk jenis kulit yang matang atau sesiapa sahaja yang ingin mencegah tanda-tanda penuaan.

Cara menggunakannya: Gunakan sekali sehari sebelum tidur, setelah kulit menyesuaikan diri.

NOTA: Retinol boleh menjengkelkan dan menyebabkan kemerahan, kekeringan, pengelupasan pada mulanya: Jangan gunakan bersama dengan pengelupasan kimia atau asid. Oleh kerana ia meningkatkan kepekaan matahari, gunakan SPF setiap hari.

Hidrasi + Pelembut Kulit

Fahami Nama Dan Fungsi Bahan Dalam Produk Kecantikan, Sebelum Guna Bahan Beracun!

Sekiranya kulit anda kering, sensitif, terdedah kepada kemerahan atau diserang ekzema, penghidrat yang menenangkan dan berkhasiat ini akan menjadi penyelamat anda. Gunakan mereka sendiri dan / atau segera setelah mengikuti rejimen pengelupasan.

Ceramides

Fungsi: Jenis lemak yang berlaku secara semula jadi ini menyatukan sel-sel kulit untuk membantu membentuk segel kalis air dan penghalang kulit yang sihat yang menjadikan kulit sentiasa terhidrat.

Untuk siapa: Setiap individu, terutama mereka yang mempunyai kulit matang dan kulit gatal, mudah terengsa, kering atau gatal.

Cara menggunakannya: Sapukan setiap hari dalam losen atau krim sahaja atau diikuti dengan retinoid, hidroksi asid dan pengelupasan untuk mencegah kerengsaan yang berpotensi.

NOTA: Ceramides berlaku secara semula jadi, tetapi habis dengan usia dan kesihatan kulit yang buruk. Ceramida bersifat bio sama dengan kulit yang dihasilkan secara semula jadi.

Cica

Fahami Nama Dan Fungsi Bahan Dalam Produk Kecantikan, Sebelum Guna Bahan Beracun!

Fungsi: Centella asiatica (cica) adalah ramuan yang kaya dengan anti-radang yang menenangkan kemerahan dan kerengsaan, mengatur sintesis kolagen dan melindungi dari kerosakan persekitaran.

Untuk siapa: Setiap individu, terutama mereka yang mengalami jerawat, rosacea atau kekeringan dan kepekaan yang teruk.

IKLAN

Cara menggunakannya: Sapukan krim atau serum yang berisi cica untuk membersihkan kulit setiap malam, ketika kulit dalam mod pembaikan.

NOTA: Periksa senarai ramuan – cica, rumput harimau, centella asiatica, atau madecassoside mesti berada di bahagian atas.

Humectants

Fungsi: Humectants adalah bahan yang menarik kelembapan ke dalam kulit untuk membantu meningkatkan kandungan lembapan dari masa ke masa.

Untuk siapa: Semua jenis kulit, Tetapi sangat penting untuk kulit kering.

Cara menggunakannya: Humektan seperti gliserin, asid hylauronik, lidah buaya dan urea sering diformulasikan dalam pelembap dan krim di samping oklusi dan emolien. Sapukan sekali hingga dua kali sehari.

NOTA: Oleh kerana humecants mengeluarkan kelembapan dari mana saja, bahan ini mungkin meningkatkan kekeringan kulit jika anda tinggal di persekitaran yang sangat kering dengan menyerap air dari kulit dan bukannya udara.

Asid Hyaluronik (HA)

Fungsi: Molekul gula yang dihasilkan secara semula jadi yang terdapat di kulit, sendi dan tisu sebagai penghubung, humektan lembut ini menarik sehingga 1.000 kali berat badannya ke dalam air untuk menghidrat, melicinkan dan mengeringkan kulit kering atau berkedut.

Untuk siapa: Semua jenis kulit (reaksi alahan jarang berlaku kerana ia berlaku secara semula jadi), tetapi sangat berguna untuk kulit kering atau matang yang memerlukan penghidratan mendalam.

Cara menggunakannya: Paling sering dijumpai pada produk seperti penyegar, krim, losen, serum dan topeng muka. HA boleh digunakan dua kali sehari walaupun pada kulit sensitif.

NOTA: Kulit menghasilkan HA yang kurang semula jadi seiring bertambahnya usia, yang menyumbang kepada keperitan dan kedutan. Periksa label penjagaan kulit yang tentera “sodium hyaluronate.”

Niacinamide

Fungsi: Derivatif larut dalam air niasin atau vitamin B3 (vitamin penting yang tidak dihasilkan oleh badan) mempunyai kebaikan anti-radang, menenangkan dan mencerahkan warna kulit pada waktu malam.

Untuk siapa: Semua jenis kulit; Dapat membantu mengurangkan pengeluaran sebum pada kulit berminyak, mengekalkan kelembapan pada kulit kerin, dan memupuk pengeluaran ceramide untuk memperbaiki kulit yang terganggu oleh rosacea atau eksim.

Cara menggunakannya: Biasanya diformulasikan seperti serum dan krim. Paling berkesan dengan pengguna dua kali sehari.

NOTA: Cara niacinamide berfungsi pada kulit tidak difahami sepenuhnya, tetapi beberapa kajian menunjukkan manfaat penjagaan kulit secara klinikal.

Minyak Wajah

Fahami Nama Dan Fungsi Bahan Dalam Produk Kecantikan, Sebelum Guna Bahan Beracun!

Minyak wajah adalah ceri di atas mana-mana rejimen penjagaan kulit dan ada satu di luar sana untuk setiap jenis kulit. Gunakan secara solo, campurkan ke dalam pelembap, atau tekan ke kulit sebagai langkah terakhir rutin malam anda untuk kulit yang bersinar dan berkhasiat.

Minyak kastor

Fungsi: Minyak kastor sarat dengan asid lemak emolien yang menghidrat dan membuat kulit lembap terasa lebih lembut, serta asid ricinoleic, antioksidan kuat yang melindungi kulit dari radikal bebas yang menyebabkan kehilangan kolagen dan kedutan.

Untuk siapa: Semua jenis kulit, tetapi sangat bermanfaat untuk kulit kering atau matang. Minyak kastor juga bagus untuk bulu mata yang tipis dengan membantu menganjalkan dan menebalkan rambut.

IKLAN

Cara menggunakannya: Sapukan pada kulit yang bersih dan kering satu hingga dua kali sehari sesuai keperluan. Sapukan dengan perlahan pada kening atau bulu mata, berhati-hati agar tidak terkena mata.

NOTA: Minyak kastor biasanya dicairkan untuk penjagaan kulit. Menggunakan minyak kastor secara langsung boleh menyebabkan kerengsaan, keradangan dan kekeringan pada kulit.

Minyak jojoba

Fahami Nama Dan Fungsi Bahan Dalam Produk Kecantikan, Sebelum Guna Bahan Beracun!

Fungsi: Minyak jojoba adalah minyak yang ringan namun menghidratkan untuk melembutkan dan menghidrat kulit, mengurangkan penampilan kedutan dan mengurangkan keradangan.

Untuk siapa: Jojoba meniru minyak semula jadi kulit kita, jadi boleh diterima dengan baik oleh semua jenis kulit. Komposisinya serupa dengan sebum semula jadi kulit, jadi ia tidak akan menyumbat liang tetapi sangat menghidratkan.

Cara menggunakannya: Untuk kulit kering, sapukan minyak jojoba ke kulit hingga dua kali sehari sejurus selepas pembersihan. Sekiranya anda mempunyai kulit berminyak, cubalah menggunakannya setiap hari atau dicampurkan dengan pelembap.

NOTA: Walaupun jarang berlaku, ia berpotensi menyebabkan beberapa kesan sampingan seperti ruam atau reaksi alergi.

Minyak Rosehip

Fungsi: Minyak rosehip dibungkus dengan asid lemak anti-radang dan vitamin A dan C yang menghaluskan, menegangkan dan mencerahkan kulit juga memudarkan parut, hiperpigmentasi, malahan stretch mark.

Untuk siapa: Diterima dengan baik oleh kebanyakan jenis kulit, tetapi bagus untuk sesiapa sahaja yang ingin memudarkan parut, meningkatkan cahaya dan menegangkan kulit.

Cara menggunakannya: Mulailah kecil dengan menepuk beberapa titis pada kulit yang dibersihkan pada waktu tidur. Selesaikan hingga bersih, lembap kulit pada waktu pagi dan malam.

NOTA: Alergi terhadap minyak rosehip jarang berlaku, tetapi ramuan baru berpotensi mencetuskan reaksi. Sapukan patch ujian ke garis rahang anda terlebih dahulu dan biarkan 24 jam.

Minyak Squalane

Fahami Nama Dan Fungsi Bahan Dalam Produk Kecantikan, Sebelum Guna Bahan Beracun!

Fungsi: Versi squalene yang terhidrogenasi (lipid yang dihasilkan secara semula jadi oleh kelenjar minyak) meniru molekul semula jadi untuk menghidrat, memperbaiki dan melindungi penghalang kulit.

Untuk siapa: Semua jenis kulit, terutamanya untuk menenangkan kulit kering dan eksim, tetapi juga mesra kulit berminyak kerana ringan, tidak berminyak, juga tidak mungkin menyumbat liang.

Cara menggunakannya: Dua kali sehari, setelah membersihkan dan menggunakan serum, sapukan beberapa titis minyak squalane ke wajah dan diikuti dengan pelembap.

NOTA: Secara tradisional, squalene bersumber dari hati ikan yu, walaupun banyak jenama telah beralih ke sumber nabati seperti dedak padi, kuman gandum, dan tebu.

Tiga Produk Diharam guna Disebabkan kandungannya

Fahami Nama Dan Fungsi Bahan Dalam Produk Kecantikan, Sebelum Guna Bahan Beracun!

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata orang ramai tidak seharusnya membeli atau menggunakan ketiga-tiga produk ini Krim NP Beauty FM, Krim FB NP Beauty dan Krim Malam AS’S Beauty.

“Merkuri diharamkan dalam produk kosmetik kerana ia boleh menjejaskan kesihatan. Ia boleh meresap ke dalam badan dan merosakkan buah pinggang dan sistem saraf,” katanya dalam satu kenyataan pada siding akhbar Sabtu, 8 Jan.

“Ia juga boleh menjejaskan perkembangan otak bayi kecil atau bayi dalam kandungan, selain menyebabkan ruam, kerengsaan dan perubahan pada kulit,” katanya.

Beliau menasihatkan peniaga supaya menghentikan segera penjualan dan pengedaran produk tersebut kerana ia merupakan satu kesalahan di bawah Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984.

Dr Noor Hisham berkata di bawah peraturan itu, individu boleh didenda maksimum RM25,000 atau penjara tiga tahun atau kedua-duanya bagi kesalahan pertama, dan denda sehingga RM50,000 atau penjara tidak lebih lima tahun atau kedua-duanya. untuk kesalahan berikutnya.

“Syarikat boleh didenda sehingga RM50,000 untuk kesalahan pertama dan sehingga RM100,000 untuk kesalahan berikutnya,” tambahnya.

Beliau berkata mereka yang telah menggunakan produk itu perlu segera berhenti menggunakannya dan mendapatkan nasihat daripada profesional kesihatan jika mereka mengalami sebarang ketidakselesaan atau kesan sampingan yang buruk. Orang ramai dinasihatkan menyemak status pemberitahuan produk kosmetik di laman web Agensi Pengawalseliaan Farmaseutikal Kebangsaan di www.npra.gov.my atau aplikasi Status Produk NPRA yang boleh dimuat turun dari Google Play Store.

KREDIT FOTO: INSTAGRAM IRMA HASMIE

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe 

Fahami Nama Dan Fungsi Bahan Dalam Produk Kecantikan, Sebelum Guna Bahan Beracun!

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI