Mengapa kulit anda perlu dalam kondisi baik? Rutin penjagaan kulit yang berdedikasi pasti membantu, tetapi kadang-kadang asas yang sangat baik adalah kekuatan yang tidak diketahui di sebalik cahaya murni sebuah solekan. Pelbagai istilah cantik solekan seperti pastri (“cakey,” “flaky,” “powdery”).

Rumusan hari ini berjaya menjadikan kulit anda selesai malah lebih baik lagi, dan 15 foundation di bawah adalah yang terbaik dari yang terbaik. Sama ada anda mencari liputan penuh atau penapis solekan seperti tidak bersolek, asas ini akan membuat anda merasa yakin dan kelihatan seperti diri anda tanpa solekan pada masa yang sama.

Foundation Terbaik dari Drugstore

Pilihan Foundation Terbaik Dari Yang Terbaik Untuk Semua Jenis Kulit, Pilihan Kebanyakkan Jurusolek Terkenal

Maybelline Fit Me Matte + Poreless Liquid Foundation

Kegemaran warganet pilihan terbaik dari drugstore. Rata-rata memberi tindakbalas foundation ini mampu milik dan menjadi kegemaran mereka. Orang ramai memuji rentang warna yang bervariasi (ia mempunyai 25 (Malaysia) pilihan, seperti Fenty dan kemampuannya yang tahan lama dan melicinkan. Walaupun ia mempunyai kemasan matte dan akan menyembunyikan noda dengan cepat, wajah anda tidak akan kelihatan seperti plaster. Tambahan, ia sangat berpatutan.

Foundation Mewah Terbaik

Pilihan Foundation Terbaik Dari Yang Terbaik Untuk Semua Jenis Kulit, Pilihan Kebanyakkan Jurusolek Terkenal

Giorgio Armani Beauty Luminous Silk Foundation

Sekiranya wang bukan ukuran, ini adalah asas terbaik yang boleh anda beli. Halus, menyatu dengan mulus ke kulit tanpa kelekaan, dan menjadikan wajah anda kelihatan sempurna dalam bentuk produk semula jadi, terhidrasi dengan baik, ramai yang berpendapatan untuk sesuatu yang berharga pada kulit anda dengan penjagaan kulit semula jadi. Walaupun biasa digunakan oleh artis solekan untuk penampilan karpet merah, aplikasinya sangat sukar untuk kita semua.

Foundation Terbaik Tahan Lama

Pilihan Foundation Terbaik Dari Yang Terbaik Untuk Semua Jenis Kulit, Pilihan Kebanyakkan Jurusolek Terkenal

Fenty Beauty by Rihanna Pro Filt’r Soft Matte Longwear Foundation

IKLAN

Sekiranya anda mendapati diri anda “kelihatan parah” atas alasan apa pun, cubalah asas liputan penuh yang melancarkan sejuta warna. Rumusannya terasa ringan pada kulit tetapi berfungsi, meninggalkan seluruh wajah anda dengan kemasan lembut, matte dan berus udara sepanjang hari, seperti yang tidak pernah menyumbat liang pori wajah. Pro Filt’r hadir dalam 50 warna yang berbeza, jadi anda tidak perlu puas untuk mencuba semua yang sesuai dengan kulit wajah anda.

Foundation Ringan Terbaik

Pilihan Foundation Terbaik Dari Yang Terbaik Untuk Semua Jenis Kulit, Pilihan Kebanyakkan Jurusolek Terkenal

Shiseido Synchro Skin Self-Refreshing Foundation SPF 30

Sekiranya pengalaman masa lalu anda dengan foundation secara umum dapat disimpulkan sebagai “cakey”, formula ini akan membantu memperbaiki. Ia selesa, fleksibel, dan meleleh ke kulit, seperti legging yang licin dan kelihatan cair yang sangat selesa dan menyejukkan anda meyakinkan diri anda untuk ia bertahan sepanjang hari. Anda boleh memakai asas ini dengan mudah sepanjang hari tanpa membuat rasional kerana memiliki SPF melindungi wajah ketika matahari masih terbit, dan cahaya segar yang akan tetap ada ketika matahari sudah lama hilang.

Foundation Terbaik Dengan Liputan Penuh

Pilihan Foundation Terbaik Dari Yang Terbaik Untuk Semua Jenis Kulit, Pilihan Kebanyakkan Jurusolek Terkenal

CHARLOTTE TILBURY Airbrush Flawless Longwear Foundation

Inilah asas yang disukai oleh drag queens, wanita tua yang seksi, dan sesiapa sahaja yang mahu kulit mereka kelihatan lain di dunia ini. Ini bukan asas yang ringan  ia akan menutup sepenuhnya setiap liang, sama ada mempunyai cela atau tidak. Tetapi formula tebalnya terasa cukup tanpa berat dan mudah dicampur. Ini benar-benar akan menjadikan kulit anda kelihatan disaring, dan terdapat dalam 44 warna yang luas.

IKLAN

Foundation Terbaik Untuk Kulit Orang Berada

Pilihan Foundation Terbaik Dari Yang Terbaik Untuk Semua Jenis Kulit, Pilihan Kebanyakkan Jurusolek Terkenal

Clé de Peau Beauté Radiant Fluid Foundation

Sekiranya anda mahukan asas yang akan disukai oleh nenek, ibu, dan ibu saudara anda, inilah yang anda mahukan. Tindakan mengaburkan lembut menjadikan kulit dari semua peringkat usia kelihatan sempurna, bercahaya, dan cerah. Ia memberikan kualiti yang halus dan dipelihara pada kulit yang menjadikannya kelihatan mahal. Walaupun harga mewah, sedikit sebanyak dan hasilnya bertahan sepanjang hari.

Foundation Terbaik Penggunaan HarianPilihan Foundation Terbaik Dari Yang Terbaik Untuk Semua Jenis Kulit, Pilihan Kebanyakkan Jurusolek Terkenal

It Cosmetics CC+ Cream With SPF 50+

Krim CC,  penggunaan seperti bedak asas sesuai untuk kegunaan harian. Walaupun formula mungkin kelihatan sangat tebal keluar dari tiub, tetapi mudah dibawa kemana sahaja. Oleh kerana ia adalah sejenis produk hibrid, anda boleh menggunakannya untuk mengatasi kemerahan, lingkaran bawah mata, dan cela. Bahagian terbaik Ia berfungsi dengan baik pada semua jenis kulit, termasuk yang menghidap eksim dan psoriasis.

Foundation Terbaik Kegemaran Ratu

Pilihan Foundation Terbaik Dari Yang Terbaik Untuk Semua Jenis Kulit, Pilihan Kebanyakkan Jurusolek Terkenal

IKLAN

Dior Backstage Face & Body Foundation

Inilah asas yang paling sesuai pilihan seorang ratu. Dipakai oleh Meghan Markle pada hari perkahwinannya, ia memberikan kesan pencerah kulit yang cantik dan boleh dipercayai. Rasanya sangat ringan, hampir seperti pelembap berwarna. Ia juga dilengkapi dengan pemerasan yang mudah dan selamat, menjadikannya hebat untuk melancong di dalam cuaca apa pun.

Foundation OG TerbaikPilihan Foundation Terbaik Dari Yang Terbaik Untuk Semua Jenis Kulit, Pilihan Kebanyakkan Jurusolek Terkenal

Bobbi Brown Skin Foundation SPF 15

Pada masa-masa awal, Bobbi Brown adalah salah satu artis solek pertama yang mencipta pelbagai asas, dengan 30 warna. Tona yang betul menjadi kegemaran Oprah dan Naomi Campbell dengan pilihan toana # 8. Asasnya masih menjadi panggung belakang dan di kalangan juru solek kerana liputannya yang mudah dicampur yang kelihatan seperti kulit asli.

Ini Pilihan Juru Solek Terkenal

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tiar Zainal™️ (@tiarzainal) on

 “Dior Backstage Face & Body Foundation, sesuai dengan cuaca di Malaysia, senang menyatu dan mesra pengguna walaupun bukan professional make up artist, mempunyai pilihan tona warna kulit yang bertahan lama.” Kongsi Tiar Zainal merupakan juru solek yang lebih 20 tahun di dalam industri, dengan harga yang berpatutan dan pembungkusan yang mudah di bawa foundation ini puilihan terbaik. Walaubagaimanapun ada beberapa foundation menjadi pilihannya mengikut jenis kulit wajah seseorang yang ditata rias.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ayangkamell Ibrahim (@ayangkamell) on

 “Tekstur yg sederhana tebal, tidak mengeringkan kulit walaupun kemasan semi-matte. Tahan di wajah lebih 16 jam tanpa perubahan karektor dan warna. Yang penting berbentuk ‘stick’ mudah dioles dgn bentuk batang runcing. Mudah dibawa kemana mana. “ Ayang Kamell memilih foundation Shu Uemura Unlimited Shaping foundation Stick. SPF21 PA++ sebagai asas solekan yang sering digunakan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KELRINA (@kelrina) on

YSL Full coverage matte Finish Foundation, asas cecair dengan liputan penuh yang dapat dibina yang memberikan kemasan lembut tanpa kesan seperti topeng. Formula inovatif yang tahan air, tahan pemindahan, menyerap minyak & diperkaya dengan ramuan penjagaan kulit untuk mengaburkan pori dan garis halus serta-merta untuk kulit tanpa cela tanpa gangguan yang kekal segar & selesa sepanjang hari, dan juga melindungi kulit anda dengan SPF 20. Pilihan Kelrina yang banyak menata rias pengantin yang pelbagai kaum sudah tentu foundation yang mempunyai 25 pilihan tona warna memudahkan beliau.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sheila Mohamad (@sheila_mohamad) on

Pengalaman menata rias wajah-wajah orang kenamaan, Shiela Mohammad memilih La Mer The Soft Fluid Long Wear sebagai pilihan asas solekan. Sentuhan yang ringan dan liputan semula jadi yang boleh dibina untuk pemakaian yang serba mewah. Menggabungkan penghidratan penyembuhan dan warna bercahaya, rawatan ini menyempurnakan penampilan kulit, menghaluskan ketidaksempurnaan sambil meningkatkan kecantikan semula jadi kulit. Terdapat dalam 28 warna.

Menurut keempat-empat jurusolek terkenal ini walaupun mereka mempunyai pilihan foundation kegemaran, sebagai jurusolek yang berpengalaman lebih dari 20 tahun mereka tetap menggunakan pelbagai jenama dari yang mewah sehingga produk lokal. Setiap produk mempunyai keuatan tersendiri mengikut kesesuaian seseorang.