Sudah menjadi kebiasaan untuk kita berasa keliru apabila ingin membeli kasut dalam talian. Sudah tentu, kerana anda tidak boleh mencubanya dengan segera, anda teragak-agak untuk menentukan saiz yang betul. Cara untuk mengetahui saiz kasut anda agak mudah, anda tahu? 

Kami mempunyai beberapa petua untuk membantu anda menentukan saiz kasut yang betul supaya anda tidak lagi keliru apabila anda ingin membeli kasut dalam talian. 

Artikel Berkaitan : Kelihatan Hebat Dalam Sepasang Denim, Perlu Tahu 7 Peraturan Asas Sebelum Membelinya

  1. Ukur Panjang Kaki Dengan Pembaris Atau Pita Pengukur

 

Jika anda sudah mempunyai tapak kaki anda pada sekeping kertas, ukur panjang kaki anda dengan pembaris atau pita pengukur. Jangan lupa untuk menambah panjang tambahan untuk meninggalkan ruang antara kaki dan kasut anda. Kemudian bandingkan keputusan dengan carta saiz kasut standard antarabangsa.

IKLAN
  1. Lukis ‘jejak’ Kaki Pada Sekeping Kertas

Tidak perlu rumit, anda boleh menggunakan bahan yang anda ada di sekeliling rumah seperti kertas, pen, pembaris atau pita pengukur untuk menentukan saiz kasut anda. Mudah sahaja, cuma lukis penanda pada sekeping kertas. Lukiskan garisan dari bahagian atas kaki hingga ke tumit. Setelah selesai, langkah seterusnya ialah mengukur panjang kaki anda.

  1. Semak Panjang Kaki Dengan Saiz Kasut Standard Di Kedai Dalam Talian

IKLAN

Jika anda sudah mengetahui panjang dan lebar kaki anda, anda boleh menyemak saiz kasut standard di laman web kedai dalam talian tempat anda membeli kasut tersebut. Sebagai contoh, saiz kasut tipikal yang biasa digunakan dengan panjang kaki 24.5 cm ialah saiz 39.

  1. Lihat Jadual Piawaian Saiz Kasut Antarabangsa

Jika kedai dalam talian tempat anda akan membeli kasut anda tidak menawarkan saiz kasut standard, anda boleh membandingkan panjang kaki anda dengan carta saiz kasut standard antarabangsa. Anda juga boleh melihat perbandingan saiz kasut dalam saiz EU, AS dan UK yang berbeza. Jadi anda boleh menukar saiz kasut anda dengan mudah.

IKLAN

Artikel Berkaitan : Berjalan Sakan Di Hari Raya Bersama Kasut Yang Selesa Daripada LARRIE!

  1. Kami Mengesyorkan Mengukur Panjang Kaki Pada Sebelah Petang

Jangan salah faham, saiz kaki boleh berubah tau. Masa terbaik untuk mengukur panjang kaki adalah pada waktu petang. Ini kerana saiz kaki akan lebih besar pada masa itu.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI