Mencari seluar denim yang ideal anda boleh merasa seperti cuba mencari pasangan jiwa anda di tapak temu janji, terlalu banyak pilihan dan pilihan yang tidak mencukupi. Tetapi sama seperti dalam cinta, apabila anda tahu apa yang anda cari, lebih mudah untuk mencari “yang” secocok. Di sini, tujuh peraturan yang perlu anda patuhi apabila mencari, memakai dan menggayakan denim anda.

Pilih bahan yang lebih tebal dan jahitan berat

Apabila ia datang untuk kelihatan hebat dalam seluar denim anda, mencari sepasang berkualiti adalah separuh daripada perjuangan. Cari jahitan yang berat di sekeliling labuh, poket dan panel sisi yang menunjukkan bahawa jahitan tidak akan ditarik atau terbelah di bawah tekanan. Perhatikan juga fabrik yang lebih berat dan butang serta ritsleting yang dibina dengan baik, yang merupakan petanda bahawa ‘baby blues’ anda akan tahan lama dan ia lebih sesuai untuk anda. Denim nipis kertas selalunya adalah yang pertama membungkus di sekitar kawasan kelangkang atau lutut anda.

ARTIKEL BERKENAAN: 10 Gaya ‘Mom Jeans’ Yang Tidak Membosankan Penampilan Anda.

Ikut hukum perkadaran

Anda rasa sempurna seperti sedia ada, tetapi jika ada sesuatu tentang badan anda yang anda ingin menarik perhatian atau menjauhinya, anda sentiasa boleh bermain dengan perkadaran. Jika anda tidak menyukai paha tebal, dapatkan sepasang potongan but yang akan memanjangkan badan anda. Sedar diri tentang pinggul lebar? Cari denim kaki lurus atau sedikit melebar yang akan melangsingkannya secara visual.

Di bahagian yang lebih pendek? Sepasang yang dipangkas dan dipotong menjadikan anda kelihatan lebih tinggi. Siluet berpinggang tinggi akan memberikan ilusi, intinya tentang perkadaran yang anda cuba capai dan potongan atau gaya yang paling mudah untuk anda.

IKLAN

Pilih padanan dengan regangan sedikit

Ingat perkara pertama tentang bahan yang lebih tebal? Ia masih OK untuk mendapatkan sedikit regangan jika anda mahukan rupa yang lebih sesuai dengan bentuk yang menunjukkan bahagian cantik anda. Satu peraturan praktikal? Pilih gaya dengan tidak lebih daripada 2 peratus Lycra atau Spandex untuk memastikan ia tidak rosak semasa mencuci atau terlalu ketat sehingga memberikan garisan seluar dalam yang kelihatan.

Beli sepasang yang sama dalam pelbagai cucian

Jika ia berfungsi, ia berfungsi. Oleh itu, jangan gila cuba mencari pasangan yang patut dipuji di seluruh dunia apabila anda sudah menemuinya. Jika ada jenama dan potongan tertentu yang sesuai dengan anda, dapatkannya dalam beberapa cucian berbeza dan selamatkan diri anda daripada tekanan!

IKLAN

ARTIKEL BERKENAAN: Jangan Buang Jeans Lama, 5 Trik Ini Jadikan Jeans Anda Lebih Besar Mengikut Tubuh

Tetapi apabila ragu, basuh yang lebih gelap

Apabila bercakap tentang denim yang memberikan kesan pelangsingan, bilasan gelap sentiasa akan menjimatkan hari. Seluar denim nila dalam, arang atau hitam serta-merta mencipta rupa yang lancar dan kelihatan lebih profesional untuk but. Pada nota yang berkaitan, elakkan pudar yang hanya muncul pada punggung atau paha ini bertindak sebagai tumpuan untuk kawasan yang tepat itu, yang mungkin bukan matlamat anda.

Tambah tumit, melainkan anda memakai skinnies

IKLAN

Sama ada anda suka atau benci, kasut tumit tinggi sentiasa membawa sesuatu ke tahap baharu. Pasangan yang betul bukan sahaja akan memanjangkan kaki anda, tetapi membantu menyerlahkan keseluruhan penampilan anda dengan serta-merta. Gaya potong, kaki lebar dan potongan but sentiasa kelihatan hebat dengan tumit. Satu pengecualian kepada peraturan? Skinnies paras buku lali biasanya kelihatan lebih baik dengan kasut rata atau but.

Tailor untuk panjang, tidak sesuai

Tukang jahit tempatan anda boleh menjadikan kaki lebar yang terlalu panjang tetapi menyanjung dengan serius sebagai pilihan baharu anda. Satu kaveat? Tukang jahit yang baik sentiasa boleh membantu dengan panjang, tetapi jarang dengan kesesuaian, bermaksud anda harus membeli sesuatu yang sesuai dengan pinggul dan peha, tetapi jangan risau jika ia terseret sedikit ke atas tanah.

Satu lagi petua: Bawa apa sahaja kasut yang paling kerap anda pakai kepada tukang jahit dengan mengambil kiranya.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/L51Bmg4enGw

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI