Minyak wajah kini popular digunakan sebagai bahan penjagaan kulit kerana memberikan pelbagai faedah. Namun, dengan begitu banyak pilihan di pasaran, agak sukar untuk memilih minyak wajah yang sesuai untuk kulit anda.

Faedah minyak ini bukan sahaja boleh dimanfaatkan di wajah anda sahaja malah di bahagian anggota wajah anda juga. Berikut adalah manfaat minyak wajah yang anda boleh gunakan bersama produk penjagaan wajah yang lain.

1. Gunakan minyak wajah setelah menerapkan produk berasaskan air

Melabur dalam minyak wajah menambahkan satu lagi langkah untuk rutin kecantikan anda. Oleh itu, jika anda tertanya-tanya bila anda harus menggunakannya, disarankan untuk menggunakannya setelah menggunakan pelembap. Dengan cara ini, anda akan dapat meraih semua faedah yang dihasilkan oleh minyak muka anda.

2. Elakkan menggosok

Sumber gambar: Liberry.com

Sekiranya anda menggosok minyak muka ke kulit wajah, anda sebenarnya merosakkan liang pori dan mengelakkan produk diserap dengan betul. Sebagai gantinya, tekan minyak muka dengan lembut ke wajah anda untuk hasil yang optimum.

3. Gabungan dua jenis minyak wajah

IKLAN

Anda boleh menggabungkan minyak wajah yang berbeza untuk faedah tambahan. Sebagai contoh, campurkan minyak pati pokok teh dengan minyak lavender. Yang pertama sangat berkesan untuk merawat jerawat sementara yang kedua mengurangkan penampilan bengkak di wajah anda.

4. Campurkan dengan pelembap

Sumber gambar: Curology

Sekiranya anda selalu dalam perjalanan, tidak mengapa mengabungkan minyak wajah anda dengan pelembap. Anda dapat menikmati peningkatan kekuatannya dan juga kulit yang bercahaya.

Petua: Sekiranya anda ingin mencapai kelembapan dan penghidratan tambahan, anda juga boleh mencampurkan minyak muka dengan foundation atau primer anda.

5. Sapukan beberapa titis

IKLAN

Sebilangan minyak muka mahal walaupun kandungannya sedikit. Namun, apa yang anda perlukan hanyalah beberapa titis untuk menuai pelbagai faedah yang diberikannya. Biasanya, anda perlu memohon antara tiga hingga enam titis minyak muka sekali sehari. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai kulit yang lebih kering daripada biasa, anda boleh menggunakan lebih sedikit.

6. Langkau Krim Mata

Langkau krim mata dan beralih ke minyak muka. Oleh kerana ia adalah produk kecantikan semula jadi dan organik, anda boleh menggunakannya di kawasan halus wajah anda, seperti bawah mata. Cukup titiskan setitis minyak di kawasan ini dan anda akan cepat terhidrat.

IKLAN

7. Hidrat bibir

Sumber gambar: Healthline

Mempunyai bibir kering dan pecah-pecah? Jangan bimbang kerana anda juga boleh menggunakan minyak muka untuk menghidrat bibir dan seluruh wajah anda.

8. Cuba pada kening dan bulu mata

Cuba sapukan satu atau dua minyak pati pada kening dan bulu mata. Minyak argan, khususnya, dapat melembapkan dan merangsang pertumbuhan rambut di kawasan ini.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Ramai Yang Tak Tahu Fungsi Face Oil Dan Ini Pilihan Terbaik Mengikut Jenis Kulit Anda. Rugi Tak Guna!

Minyak muka membawa banyak faedah untuk kulit anda. Walau bagaimanapun, penting untuk memilih yang sesuai untuk jenis kulit untuk mendapatkan faedah kecantikan yang terbaik sahaja.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI