Penat melabur wang beli pelbagai syampu, masalah rambut semakin kurang masih tak dapat diatasi. Mungkin anda perlu melihat rutin penjagaan rambut harian.

Nampak remeh tetapi sebenarnya perkara-perkara ini mendorong rambut anda gugur, seperti menggunakan tali rambut yang salah atau membungkus rambut dengan tuala boleh membahayakan rambut dan menyebabkan beberapa kerosakan serius dalam jangka masa panjang.

Walaupun kesilapan ini mudah dilakukan, dan mungkin kelihatan tidak bersalah pada mulanya, kesalahan tersebut boleh membawa kesan yang berpanjangan pada rambut anda. Beberapa kesalahan ini, kebiasaan yang perlu dihentikan demi mendapat rambut yang lebat dan terurus.

1. Fabrik pakaian dari bulu. 

Fabrik bulu membuat anda tetap hangat dalam cuaca sejuk, tetapi bahan ini boleh merosakkan rambut. Wool membina elektrik statik dan menjadikan rambut anda melekat padanya, yang akhirnya menyebabkan keretakan rambut. Apabila rambut anda basah pada hari-hari hujan, rambut menjadi lebih rapuh dan mudah pecah. Nasib bukan musim percutian!

2. Makan tuna.

Walaupun tuna sangat berkhasiat dan berfungsi sebagai sumber banyak unsur sahih, ia juga mengandungi kadar merkuri yang tinggi. Logam berat beracun ini boleh menyebabkan beberapa masalah kesihatan yang serius dan kebanyakkan pakar perubatan mengesyorkan makan tuna secara sederhana. Memakan merkuri juga boleh dikaitkan dengan keguguran rambut secara tiba-tiba, menurut satu kajian.

IKLAN

3. Menggunakan tuala atau pengering rambut.

Sebilangan besar dari anda terbiasa membungkus rambut dengan tuala setelah mandi, tetapi tuala kapas dapat membuat rambut menjadi keriting dan menyebabkan keretakan. Kerana tuala lebih kasar dan lebih kering daripada rambut, ia boleh menyebabkan kutikula naik, seterusnya boleh menyebabkan hujung rambut pecah. Menggunakan pengering rambut secara berkala juga dapat menyumbang kepada kerapuhan dan kusam rambut. Untuk mengeringkan rambut dengan betul, pegang pengering anda kira-kira 6 inci dari rambut.

4. Menggunakan tali rambut elastik.

IKLAN

Gaya rambut yang ditarik dengan ketat, seperti ekor kuda dan simpul atas, boleh menyebabkan kerosakan pada rambut anda ketika diikat. Putaran tali elastik menyebabkan tekanan pada rambut dalam jangka masa panjang, boleh mengakibatkan kerosakan. Sekiranya anda suka mengikat rambut anda dengan gaya ekor kuda, pilihlah gelang getah yang ditutup dengan kain atau tali leher spiral. Jangan cuba guna getah pasar ya!

5. Anda menggunakan perapi rambut dari akar.

Perapi adalah suatu keharusan untuk memastikan kunci rambut anda tetap lembut dan berkhasiat, tetapi ia boleh menjadikan rambut anda kelihatan tidak kemas ketika digunakan dengan cara yang salah. Sekiranya anda mengoleskannya ke akar, rambut anda dapat menebal dan bahkan menjadikan akar kelihatan berminyak. Untuk memastikan rambut anda lembut dan berkilau, sapukan perapi hanya pada panjang hujung rambut.

IKLAN

6. Terlalu kerap menggunakan syampu kering.

Sumber gambar: Prose

Syampu kering adalah penjimat rambut utama dan menjadikan rambut anda kelihatan segar apabila tidak mempunyai masa untuk mencucinya. Tetapi menggunakannya terlalu kerap boleh menjadikan kulit kepala anda gatal, kering dan mengelupas. Kulit kepala yang tidak sihat, seterusnya boleh menyebabkan keguguran rambut dan mencegah rambut baru tumbuh. Kerana syampu kering sebenarnya tidak membersihkan rambut anda, akhirnya boleh menyebabkan kelemumur.

7. Meletakkan cermin mata hitam anda di kepala.

Mujur anda bertudung! Meletakkan cermin mata hitam di kepala anda pasti akan membantu untuk tidak kehilangannya, tetapi jika anda melakukannya dengan kerap, ia akhirnya boleh menyebabkan rambut menjadi nipis. Kaca mata yang sesak dapat mengurangkan aliran darah ke kulit kepala dan melambatkan pertumbuhan rambut. Sekiranya anda alah pada logam kaca mata, ia juga boleh menyebabkan rambut menjadi nipis.

SUMBER: BRIGHTSIDE

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI