Sejak kemenangan sebagai Bintang Paling Popular baru-baru ini, diari kehidupan Wany Hasrita semakin sibuk. Malah apa sahaja aktiviti yang dilakukannya turut diintai follower penyanyi jelita ini. Dan baru-baru ini dia berkesempatan bertemu dengan pakar motivasi, Prof Dr. Muhaya sempena Maulidur Rasul. Pertemuan itu bukan sahaja untuk konsultasi berkenaan mata, tetapi Wany juga sebenarnya membuat pembedahan lasik dengan Prof Dr. Muhaya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by WH (@wanyhasrita) on

Namun di sebalik pertemuan itu juga sebenarnya lebih kepada perkongsian ilmu ibarat dari seorang guru kepada anak muridnya.

Wany Hasrita yang dianggap sebagai ikon kepada remaja di luar sana telah mengambil kesempatan bertanya beberapa soalan kepada Prof Dr. Muhaya dan salah satunya adalah bagaimana untuk kekal istiqomah.

Menurut Wany sebagai public figure, memang dia sering sibuk dengan pelbagai urusan dari pagi hingga ke petang. Dan pada masa perlu bermekap dan juga menjaga solat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by WH (@wanyhasrita) on

Tambah Wany sebagai seorang penyanyi sukar untuknya dalam menjaga bab solat. Ada kalanya selepas mencuci muka untuk solat, Wany menghadapi kesukaran untuk bermekap kerana kebanyakan jurusolek tidak mahu menyolek buat kali kedua.

Dalam bab ini, Prof Dr. Muhaya memberitahu Wany caranya dalam formula kehidupan adalah dengan berpandukan kepada Rukun Islam. Iaitu yang pertama syahadah, solat, berpuasa, zakat dan terakhir sekali menunaikan haji untuk melengkapi Rukun Islam berkenaan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by WH (@wanyhasrita) on

IKLAN

Jadi dalam hal ini bab solat jangan sesesekali ditinggalkan dan mesti diberi keutamaan. Dan menurut Prof Dr. Muhaya lagi jika seseorang itu niat menjaga solatnya, insya-Allah Allah akan pegang dan sentiasa menolong diri hamba-Nya.

Tambah Prof Dr. Muhaya lagi untuk menjaga solat walaupun ketika itu ada show, perlu mengambil wuduk siap-siap sebelum kita bermekap. Dan jika jurusolek tidak berkesempatan untuk menyolekan diri kita, cuba untuk melakukannya sendiri.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by WH (@wanyhasrita) on

Menurutnya jangan kita bergantung pada masa seseorang. Kalau sudah cantik, tambah mekap sedikit pun sudah terserlah kejelitaannya.

Lagi satu kita perlu plan (jika ada apa-apa urusan) untuk solat di mana. Jadi tiada alasan untuk tidak kerjakan solat yang telah diwajibkan ini.

IKLAN

Beliau juga turut mengingatkan Wany agar sentiasa menjaga pergaulan. Menurut Prof Dr. Muhaya wanita ini adalah sesuatu yang sangat berharga dan jangan bagi orang lain tidak dikenali menyentuh kita sesuka hati. Kalau boleh sentiasa dekat dengan Allah dan Allah akan sentiasa berada dekat dengan kita.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by WH (@wanyhasrita) on

Prof Dr. Muhaya juga turut memuji Wany yang menjaga auratnya dan itu adalah satu satu dari formula kejayaan.

Selain itu, Prof Dr. Muhaya turut memberi tip dan nasihat kepada Wany untuk sentiasa menjadi insan yang sentiasa istiqomah kepada Allah.

Pertama cari ilmu dalam apa jua platform terkini, cari kawan dan guru yang bagus dan akhir sekali cari suasana tenang di persekitaran kita. Turut diselitkan agar sentiasa berbuat baik kepada ibu bapa terutamanya ibu.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by WH (@wanyhasrita) on

Beliau mengingatkan Wany agar sentiasa mendidik hati supaya sentiasa menerima apa yang ibu cakap kerana pertalian dengan insan yang melahirkan kita ini sangat kuat.

Tidak luoa juga diakhir pertemuan itu Prof Dr. Muhaya mendoakan agar Wany menjadi anak yang baik kerana aura yang terdapat dalam diri penyanyi jelita ini sangat kuat.

Wany Hasrita in the house. Apa Wany nak tanya saya ya?

Posted by Prof Dr Muhaya on Tuesday, 20 November 2018

KREDIT FOTO: INSTAGRAM WANY HASRITA

 

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI