Apa salah satu produk solekan yang menjadi kegemaran anda? Lipstik? Pembayang mata (eyeshadow)? atau Maskara? Jika pemerah pipi (blush) anda sama macam min! Ya, siapa sahaja tidak suka pemerah pipi, warnanya sahaja sangat menarik.

Kulit yang tampak sugul dan kusam pula akan tampak lebih ceria dan berseri apabila mengoleskan sedikit ke pipi. Penampilan pula akan menjadi lebih manis dan ayu selepas itu.

Pemerah pipi buat anda kelihatan segar!

Sumber dari Canva

Pemerah pipi ini adalah satu produk solekan yang harus ada di dalam beg mekap anda. Tanpa pemerah pipi, wajah akan nampak sangat rata dan tiada warna yang menyerikan di kawasan muka selain warna pembayang mata.

Sudah tentu anda tidak mahu kelihatan janggal apabila mengenakan solekan tambahan pula ingin tampil bersedia dan cantik apabila berjumpa dengan khalayak ramai. Bagi min, harus ada pemerah pipi kerana hanya oleskan sedikit sahaja di pipi sudah kelihatan comel dan manis.

Sudah menjadi suatu benda yang lazim buat penggemar mekap untuk memilih warna-warna rona yang sesuai dengan warna kulit. Tambahan pula, ada juga beberapa jenis produk yang berbeza untuk serasi bersama jenis kulit seperti berminyak, kering, kombinasi, dan normal.

Hari ini min nak ulaskan lebih mengenai jenis pemerah pipi dan keserasiannya yang sesuai untuk beberapa jenis kulit wajah. Ada terdapat tiga jenis produk pemerah pipi sebenarnya, antaranya:

  • Krim
  • Bedak
  • Cecair

Tetapi sering kali kita lihat di pasaran dua jenis pemerah pipi iaitu krim dan bedak. Jadi kita akan lebih fokuskan kepada dua jenis ini dan kesesuaiannya pada jenis kulit.

Artikel berkaitan: Jangan Asyik Pakai Blusher Merah Jambu Je, Ini Warna-warna Blusher Yang Sesuai Dipakai Ikut Tona Kulit

Pemerah pipi: Jenis Krim

Bagi mereka yang mempunyai kulit kering atau sudah matang, di sarankan untuk menggunakan pemerah pipi jenis krim. Ia kerana konsistensi produk itu sangat bagus buat kulit yang memerlukan produk yang melembapkan kulit.

IKLAN

Pemerah pipi jenis krim juga sangat bagus dalam pengawalan warna yang di letakkan pada muka. Anda boleh mengawal kepekatan warna yang anda letak pada kulit. Oleh kerana konsistensinya yang pekat dan pejal, ia tidak mengeluarkan warna yang terlalu pekat malah tampak lebih natural.

Antara produk yang min suka setakat ini adalah:

Wardah Colorfit Cream Blush

Pemerah pipi ini datang dengan tiga jenis warna yang menarik seperti Sand CoralMerry Mauve, dan Summer Peach. Ia juga mengandungi vitamin E dan senang sahaja untuk di gunakan. Mudah juga untuk di bland pada kulit dan tahan lebih lama!

Canmake Cream Cheek

IKLAN

Mempunyai konsistensi yang senang untuk anda oleskan pada muka. Senang di bland dan seolah-olah cair di kulit muka tanpa meninggalkan kesan yang ketara. Sudah tentu tahan lebih lama!

Pemerah pipi jenis: Bedak

Sis! bukan bedak yang talkum itu, tetapi jenis bedak yang sering menjadi pilihan kita. Ramai yang menggunakan powder blush kerana ianya mudah di dapat di mana-mana sahaja.

Namun, powder blush atau pemerah pipi jenis bedak ini kurang sesuai untuk di gunakan pada kulit yang matang dan kering. Ia boleh membuatkan kulit tampak lebih kering dan senang kelihatan kesan-kesan kulit mati di muka.

Buat anda yang mempunyai kulit jenis kombinasi, normal, ataupun berminyak–ini jenis pemerah pipi khas buat anda. Ia akan memberikan warna yang cantik dan juga membuatkan kulit tanpa lebih matte dan mulus!

Maybelline Fit me! Powder Blush

IKLAN

Sering menjadi pilihan kebanyakan orang kerana ia sangat ringan dan membuatkan kulit tampak natural sepanjang hari. Senang sahaja untuk bland pada kulit dan memberikan kesan glowing.

Wardah Exclusive Blush On

Pemerah pipi jenis bedak yang membuatkan kulit tampak mulus dan licin. Ia mampu memberikan warna dan menyegarkan muka tampak lebih anggun.

Cop! Sebelum anda pergi, sebenarnya kedua-dua jenis pemerah pipi ini boleh sahaja di gunakan untuk mana-mana jenis kulit. Apa yang penting adalah base solekan anda harus cantik supaya kulit tampak lebih jelita!

Sumber info: BYRDIE dan BeautyJournal.id

Artikel berkaitan: Cara Tepat Pilih Warna ‘Blusher’ 4 Jenis Pemerah Pipi Ini, Sesuai Mengikut Tona Kulit. Barulah Tak Pucat!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI