Adalah peraturan yang terkenal bahawa anda harus mencuci cadar  setiap minggu lebih-lebih lagi semasa cuaca panas, terutamanya jika anda terdedah kepada jerawat badan.

Dan bagi mereka yang mempunyai kulit hipersensitif, membasuh cadar dan pakaian dengan detergen bebas pewangi mungkin cara terbaik. Anda harus melakukan ini untuk mengelakkan kerengsaan yang mungkin datang dari sabun dan pewangi yang keras. Tetapi jika anda masih mengalami ketidakselesaan sekali-sekala, mungkin terdapat satu langkah yang boleh melegakan kerangsaan:

Patutkah mencuci pakaian baharu sebelum memakainya?

Patutkah Basuh Pakaian Baru Sebelum Memakainya? Jawapan Pakar Mungkin Mengejutkan Anda

Petua ini penting bagi mereka yang mempunyai kulit sensitif. Mengapa anda perlu mencuci pakaian baru sebelum memakainya. Menurut pakar dermatologi yang diperakui lembaga Azadeh Shirazi, M.D., melalui TikTok, pakaian serba baharu boleh mengandungi bahan merengsa tertentu, seperti pewarna sintetik atau pengawet untuk memastikan pakaian tidak berkedut semasa penghantaran. Dia menerangkan, “Jika ia mengandungi alergen yang membuatkan kulit anda sensitif, bahan kimia ini meresap ke kulit dan boleh membawa kepada apa yang dipanggil dermatitis kontak.”

Patutkah Basuh Pakaian Baru Sebelum Memakainya? Jawapan Pakar Mungkin Mengejutkan Anda

IKLAN

Dermatitis boleh muncul sebagai tompok kering, merah atau gatal dan benjolan pada kulit. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa dermatitis boleh disebabkan oleh beberapa faktor, tetapi dermatitis kontak biasanya disebabkan oleh sesuatu yang merengsa menyentuh kulit oleh itu frasa dermatitis kontak.

Patutkah Basuh Pakaian Baru Sebelum Memakainya? Jawapan Pakar Mungkin Mengejutkan Anda

Shirazi menjadi lebih spesifik dengan berkongsi, “Saya perhatikan ini banyak dalam pakaian senaman kerana kita berpeluh, kita aktif dan]terdapat banyak geseran.” Peluh dan geseran itu boleh membantu bahan kimia yang disebutkan di atas bocor keluar dari pakaian dan ke kulit anda. Dia menyatakan bahawa sesetengah kawasan mungkin lebih terdedah kepada kerengsaan berbanding yang lain, termasuk ketiak dan belakang lutut secara kebetulan, kawasan tersebut juga merupakan kawasan yang paling banyak menerima geseran daripada pakaian.

IKLAN

Apabila ia datang untuk menangani dermatitis, sebaiknya berjumpa pakar dermatologi, kerana terdapat pelbagai jenis tindak balas dan seorang profesional boleh membantu anda mengenal pasti pencetus peribadi anda. Walau bagaimanapun, kebanyakkan pakar akan mengesyorkan mengurangkan semua produk yang berpotensi merengsakan seperti pengelupas, pembersih pelucutan, formula sarat pewangi dan memilih sesuatu yang mudah, menenangkan dan melembapkan kulit.

IKLAN

Potensi merengsa kulit

Patutkah Basuh Pakaian Baru Sebelum Memakainya? Jawapan Pakar Mungkin Mengejutkan Anda

Jika anda pernah terfikir sama ada perlu membasuh pakaian baharu, jawapannya tidak begitu mudah. Jika anda mempunyai kulit sensitif dan mendapati sebarang dermatitis kontak, anda mungkin mahu membilasnya dengan detergen dobi tanpa pewangi. Pakaian anda melalui perjalanan yang jauh sebelum masuk di dalam almari dan mungkin bersentuhan dengan potensi perengsa di sepanjang jalan.

Jika anda mempunyai kulit yang sangat sensitif, berpegang pada penjagaan badan tanpa wangian adalah amalan terbaik dan itu termasuk mencuci, losen badan dan detergen pembasuh pakaian.

https://youtu.be/VzDUtG0mkVo

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI