Walau apa pun alasan anda menggunakan Telegram, ia adalah aplikasi pemesejan yang kukuh. Ia menjadikan alternatif yang hebat kepada pemesejan WhatsApp dan SMS dan Telegram sangat berbaloi untuk digunakan.

Walau bagaimanapun, jika anda belum melangkaui perkara asas, anda akan kehilangan banyak fungsi Telegram terbaik. Jom lihat beberapa ciri Telegram yang kurang dikenali yang mungkin anda terlepas pandang sehingga sekarang.

1. Pindahkan Nombor Telefon, atau Tambah Nombor Kedua

Anda tukar nombor telefon, tetapi bimbang untuk memindahkan semua maklumat kenalan ke nombor baharu? Walaupun boleh jadi banyak kerja, dengan Telegram ianya memudahkan. Tukar nombor telefon yang dilampirkan pada akaun anda dengan mudah tanpa kehilangan sebarang sembang atau kenalan anda.

Untuk menukar nombor yang anda gunakan dengan Telegram, buka Tetapan /Setting (yang berada di dalam menu kiri pada Android). Pada iPhone, dalam menu seterusnya, klik Edit di penjuru kanan sebelah atas. Langkah ini tidak diperlukan pada Android.

Kemudian pilih Tukar Nombor / Change Number dan ikut arahan. Cara ini akan mengalihkan semua mesej, pelanggan dan media ke nombor mudah alih baharu anda. Selain itu, Telegram akan menambah nombor baharu anda secara automatik dalam buku alamat/address book semua kenalan anda.

Jika anda ingin menambah nombor kedua dan bukannya berhijrah, Telegram juga membenarkan anda menggunakan berbilang akaun sekaligus. Untuk Android, pada bar sisi kiri, Klik maklumat hubungan anda untuk mengembangkan penukar akaun dan pilih Tambah Akaun/add account. Pada iPhone, klik Edit pada halaman profil dan pilih Tambah Akaun Lain/Add Another Account.

Anda boleh menggunakan ini untuk, sebagai contoh, mengasingkan kehidupan peribadi dan profesional anda di Telegram tanpa perlu menggunakan aplikasi messenger lain.

2. Muat Naik Berbilang Gambar Profil ke Telegram

Bercakap tentang gandaan, Telegram membenarkan anda memuat naik foto profil tambahan. Walaupun foto terbaharu ialah gambar profil yang akan dilihat oleh kenalan, mereka boleh meleret untuk melihat gambar anda yang lain.

Untuk memuat naik imej profil baharu, buka Tetapan/ Setting. Pada Android, klik pada ikon kamera di bahagian atas sebelah kanan. Pada iPhone, klik butang Edit dan pilih Tetapkan Foto atau Video Baharu/Set New Photo or Video.

Anda boleh mengambil foto baharu, memuat naik foto sedia ada, mencari imej baharu di web atau mengalih keluar foto semasa anda.

Klik gambar profil anda di sini untuk melihat semua yang anda telah muat naik pada masa lalu. Anda boleh menatal merentasi; klik pilihan Tetapkan sebagai Foto Utama yang muncul pada menu kanan atas (sebagai tiga titik pada Android atau Edit pada iPhone) untuk menetapkan imej yang lebih lama sebagai gambar profil semasa anda.

3. Cuba Sembang Telegram Rahsia

Walaupun semua sembang Telegram disulitkan pelayan-pelanggan, sembang lalai masih disimpan pada pelayan Telegram. Ini dengan mudah membolehkan anda mengakses mesej anda pada berbilang peranti, tetapi ia mungkin menimbulkan kebimbangan privasi.

Untuk privasi maksimum, anda boleh membuat sembang rahsia yang menggunakan penyulitan hujung ke hujung. Ini tidak disimpan pada pelayan Telegram, jadi anda hanya boleh mengaksesnya dengan telefon khusus anda. Jika satu pihak memadamkan mesej, ia hilang pada kedua-dua peranti. Dan anda boleh menentukan tempoh pemusnahan diri untuk semua media jika anda suka.

Pada Android, hanya luncurkan keluar menu kiri dan pilih Sembang Rahsia Baharu untuk memulakan yang baharu. Pada iPhone, buka sembang, Klik nama kenalan di bahagian atas, pilih Lagi/More, kemudian tekan Mulakan Sembang Rahsia/ Start Secret Chat.

IKLAN

4. Sesuaikan Rupa Telegram

Dalam Telegram, anda boleh melaraskan warna dan latar belakang. Jika anda suka, anda juga boleh menyediakan tema tersuai anda sendiri untuk menjadikan Telegram kelihatan betul-betul seperti yang anda suka.

Untuk melaraskan tema, pergi ke Tetapan > Tetapan Sembang/ Settings > Chat Settings pada Android atau Tetapan > Rupa/ Settings > Appearance pada iOS. Di sini anda boleh menukar saiz teks, warna gelembung, tetapan mod malam dan pilihan yang serupa. Pilih Latar Belakang Sembang/Chat Background untuk menetapkan kertas dinding/Wall Paper baharu untuk kumpulan anda.

Untuk mencipta tema anda sendiri, klik butang tiga titik (Android) atau pergi ke Tema Sembang/ Chat Themes (iOS) dan pilih Cipta tema baharu. Di sini, anda boleh mencipta rupa anda sendiri jika anda tidak menyukai mana-mana pilihan lalai.

Lebih baik lagi, terima kasih kepada Tema Awan, anda boleh berkongsi tema tersuai anda (atau mencuba tema yang dibuat oleh orang lain) menggunakan pautan. Jika pemilik mengemas kini tema, semua orang yang menggunakannya melalui pautan itu akan melihat perubahan. Tekan lama pada tema dan pilih Kongsi untuk menyediakannya kepada orang lain.

Untuk mencari lebih banyak tema, pengguna Android boleh mencuba apl Tema untuk Telegram. Jika anda menggunakan iPhone, lihat subreddit Tema Telegram.

5. Gunakan Bot Telegram

Seperti banyak aplikasi komunikasi, Telegram menyertakan chatbots. Bot menambah fungsi berguna kedua-duanya sendiri dan ke dalam sembang anda; ia boleh melakukan seperti menyemak cuaca hingga bermain permainan. Terdapat beribu-ribu bot tersedia di Telegram.

6. Dayakan Mod Auto-Malam

Adakah anda seronok menggunakan kedua-dua mod terang dan gelap? Telegram mempunyai ciri auto-malam supaya apl tidak membutakan anda pada waktu malam. Untuk menggunakannya, kembali ke Tetapan > Tetapan Sembang/ Settings > Chat Settings (Android) atau Tetapan > Rupa Settings > Appearance (iOS). Pilih Mod Auto-Malam/ Auto-Night Mode untuk memilih cara ia berfungsi.

Empat pilihan untuk dipilih:

  • Lalai Sistem (Android) atau Sistem (iOS): Memadankan tema dengan mod semasa sistem pengendalian anda.
  • Dijadualkan/ Scheduled: Mod malam akan bermula apabila matahari terbenam dan dimatikan apabila matahari terbit semula. Jika anda suka, anda boleh menetapkan masa anda sendiri untuk mematikan dan menghidupkannya.
  • Suai/ Adaptive (Android) atau Automatik/Auto (iOS): Mod akan bertukar secara automatik berdasarkan tahap cahaya di sekeliling anda; anda boleh menentukan ambang.
  • Dilumpuhkan/ Disabled: Matikan mod malam automatik dan sentiasa gunakan tema yang dipilih.

Halaman ini juga membenarkan anda memilih tema mod malam pilihan anda.

IKLAN

7. Mute Kenalan dan Kumpulan

Jika anda merupakan sebahagian daripada banyak sembang Telegram, mungkin anda telah menyertai terlalu banyak saluran Telegram terbaik dan ia boleh jadi menjengkelkan dengan cepat. Apabila ini berlaku, anda sentiasa boleh mute sembang tanpa meninggalkannya. Dengan cara ini, anda boleh menyemaknya mengikut syarat anda sendiri dan bukannya mendapatkan ping untuk setiap mesej baharu.

Pada Android, klik butang Menu tiga titik di bahagian atas sebelah kanan mana-mana sembang Telegram dan pilih Mute Notification. Pada iOS, klik nama kenalan atau kumpulan di bahagian atas skrin dan pilih Mute. Kemudian anda boleh memilih untuk meredamkan sembang untuk pelbagai tempoh masa, atau selama-lamanya.

8. Kongsi Lokasi Langsung Anda

Berkongsi lokasi anda membolehkan orang lain memerhatikan pengerakan anda ke destinasi atau membantu menjaga keselamatan anda. Dalam Telegram, buka sembang, Klik butang klip kertas dan pilih Lokasi untuk berkongsinya.

Anda boleh memilih untuk berkongsi sama ada lokasi semasa atau langsung. Hantar Lokasi Semasa Saya akan memberikan kemas kini sekali tentang tempat anda berada. Seperti yang anda lihat dalam imej di bawah, apl itu membenarkan anda menukar ini secara manual sebelum menghantar, jadi jangan percaya lokasi secara membuta tuli. Selain memilih titik secara manual pada peta, anda boleh memilih tempat berdekatan daripada senarai.

Kongsi Lokasi Langsung Saya sentiasa mengemas kini sembang itu untuk tempoh yang anda tentukan. Berhati-hati tentang memberikan terlalu banyak maklumat apabila menggunakan ini.

9. Berhubung Dengan Pelayan Proksi

Jika anda ingin menggunakan Telegram di kawasan yang ia disekat, anda akan menghargai fungsi Telegram yang membolehkan anda menyambung melalui pelayan proksi. Selalunya, lebih baik menggunakan VPN pada telefon anda, tetapi proksi masih boleh membantu anda mengatasi sekatan wilayah.

Untuk menggunakan pelayan proksi dalam Telegram, buka Tetapan > Data dan Storan > Tetapan Proksi/ Settings > Data and Storage > Proxy Settings. Dayakan Gunakan Proksi/Use Proxy dan anda perlu mengisi semua maklumat yang diperlukan untuk menambahkannya. Anda boleh mendapatkan maklumat pelayan untuk ini dalam talian jika perlu.

10. Manfaatkan Alat Sembang Telegram

Telegram menawarkan beberapa pilihan berguna lain dalam sembang. Anda boleh memadamkan sebarang mesej dengan menekannya lama, kemudian menekan ikon Sampah yang muncul. Apl ini membolehkan anda memadamkan mesej pada bila-bila masa, walaupun mesej yang dihantar oleh orang lain dalam sembang.

Telegram juga menyokong hashtag. Jika anda mengetik hashtag, anda boleh mencari merentas semua sembang aktifkan anda untuknya. Ini memudahkan untuk mencari mesej pada masa hadapan atau mengkategorikan maklumat untuk diri sendiri.

IKLAN

Satu lagi pilihan hebat dalam kumpulan atau saluran ialah dapat menyematkan mesej. Klik mesej dan pilih Semat/Pin untuk menyimpannya di bahagian atas sembang, tempat semua orang boleh merujuknya dengan mudah.

Terdapat juga menu tersembunyi yang muncul apabila anda menekan lama pada butang Hantar. Pilih Jadualkan mesej/ Schedule message untuk menangguhkan penghantaran sehingga satu masa pada masa hadapan. Anda juga boleh klik Hantar/Send Apabila Dalam Talian untuk menghantar mesej apabila orang lain aktif seterusnya di Telegram.

Akhir sekali, jika anda tidak mahu mengganggu orang lain, pilih Hantar tanpa bunyi/ Send without sound untuk menghantar mesej secara senyap kepada pihak lain tanpa mereka mendapat pemberitahuan.

11. Kawal Privasi dan Keselamatan Telegram

Oleh kerana Telegram membenarkan anda berinteraksi dengan orang walaupun anda tidak berada dalam kenalan satu sama lain, anda mungkin ingin menjadikan akaun anda lebih peribadi. Untuk menukar pilihan privasi, pergi ke Tetapan > Privasi dan Keselamatan/ Settings > Privacy and Security. Di sini, anda boleh menukar orang yang boleh melihat nombor telefon anda, status aktif dan banyak lagi.

Telegram juga menyertakan pilihan keselamatan yang berguna dalam menu ini, yang sedikit berbeza dari segi nama pada Android dan iPhone. Gunakan Kunci Kod Laluan/ Passcode Lock untuk menghalang orang daripada membaca sembang anda. Anda boleh menyemak semua Sesi Aktif/ Active Sessions dan menamatkan sebarang log masuk yang tidak anda gunakan lagi.

Dan di bawah Advanced, anda boleh menukar berapa banyak masa yang mesti berlalu tanpa aktiviti sebelum Telegram akan memadamkan akaun anda secara automatik.

12. Simpan Mesej yang Anda Ingin Akses Di Mana-mana

Lain kali anda ingin mengalihkan sekeping media dengan cepat dari satu peranti ke peranti lain, Telegram akan membantu anda. Sembang Mesej Disimpan/ Saved Messages ialah pad awal awan peribadi anda sendiri untuk menyimpan rekod maklumat yang boleh anda akses pada mana-mana peranti yang anda log masuk ke Telegram.

Untuk menyimpan mesej dari tempat lain dalam Telegram, Klik padanya, pilih Majukan/ Forward, dan pilih Mesej Disimpan/ Saved Messages untuk menambahkannya serta-merta. Anda juga boleh menampal teks, pautan, imej dan apa sahaja yang anda inginkan daripada sumber lain.

Ini amat berguna untuk menjejaki URL penting, mendapatkan imej ke peranti lain tanpa storan awan atau menyimpan rekod maklumat penting. Klik bar tajuk di bahagian atas untuk menyemak imbas mengikut jenis media dan memudahkan untuk mencari mesej lalu yang anda simpan.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Elak Ditipu No Panggilan Yang Tidak Dikenali, Ini Cara Jejaki Lokasi Seseorang Melalui Whatsapp

Dengan ciri ini, anda sudah bersedia untuk menjadi pengguna Telegram lanjutan dan memanfaatkan sepenuhnya apl tersebut. Terdapat banyak sentuhan kecil di sekeliling apl yang menjadikannya menyeronokkan untuk digunakan. Telegram ialah penghantar yang hebat, terutamanya apabila anda mula menggunakan ciri terbaiknya dan mengetahui segala-galanya yang mampu dilakukannya.

SUMBER: makeuseof.com