Tanpa memerlukan sebarang kemahiran khas, kini anda boleh menjejaki lokasi seseorang dengan mudah hanya dengan WhatsApp, aplikasi sembang popular yang digunakan oleh hampir semua orang.

Anda boleh mencuba cara menjejak nombor WhatsApp jika anda ingin mengetahui kenalan yang tidak dikenali. Cara ni pun boleh guna bila nak tahu lokasi seseorang tanpa disedari. Menarik bukan? Ternyata, menjejak nombor WhatsApp lebih mudah dilakukan daripada mengintip WA seseorang.

Ingin melihat lokasi seseorang tanpa disedari? Jom semak dengan teliti tentang cara mengetahui lokasi seseorang melalui WhatsApp di bawah. Dijamin berkesan dan tepat!

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

1. Cara Mengesan Nombor WA Tidak Diketahui

Cara paling mudah untuk mengetahui nombor telefon bimbit yang tidak diketahui yang tiba-tiba menghubungi anda boleh dilakukan dengan menyimpan kenalan WhatsApp. Nah, jika anda ingin tahu bagaimana caranya, lihat sahaja penerangan ringkas dan mudah daripada di bawah!

 1. Jika anda menghubungi nombor biasa, simpan nombor itu ke kenalan HP.
 2. Buka aplikasi WhatsApp dan cari kenalan tadi.
 3. Jika anda menemui akaun WA, klik pada akaun tersebut.
 4. Lihat nama kenalan dalam lajur About and Phone Number.

Sebagai salah satu aplikasi sembang terbaik, WhatsApp mempunyai ciri untuk menjejak lokasi orang lain walaupun dalam alias masa nyata secara langsung. Nah, untuk cuba mengetahui lokasi seseorang melalui WhatsApp pada telefon bimbit, anda boleh ikuti langkah mudah di bawah!

 1. Buka WhatsApp dan pilih orang atau kumpulan yang ingin anda kongsi live location.
 2. Ketik ikon tambah “+” di bahagian bawah, kemudian pilih pilihan Lokasi.
 3. Untuk berkongsi live location, ketik pilihan share location
 4. Isikan tempoh perkongsian live location dan mesej dalam medan yang disediakan.
 5. Ketik send untuk mula menghantar.
 6. Lokasi anda akan kelihatan kepada orang yang anda hantar mesej.

NOTA: Jika anda memilih pilihan Hantar lokasi semasa anda, kemudian WhatsApp akan menghantar lokasi terakhir anda menghantar mesej.

2. Cara Mengesan Nombor Mudah Alih dengan Aplikasi Carian HLR

Untuk cara mengesan lokasi WhatsApp secara rahsia, anda boleh menggunakan HLR Lookup. Aplikasi ini boleh menjejaki HLR (Daftar Lokasi Rumah) dan memberitahu pembekal dan lokasi pelanggan. Memang boleh buat cara ni, contohnya bila dapat mesej penipuan melalui WhatsApp dan nak tahu di mana lokasi si pelaku iaitu geng. Untuk mengetahui cara mengesan lokasi nombor telefon bimbit tanpa diketahui melalui aplikasi ini, anda boleh mengikuti beberapa langkah mudah seperti berikut.

IKLAN

 1. Download, install, kemudian buka aplikasi HLR Lookup.
 2. Masukkan nombor penipu WhatsApp yang anda mahu jejak.
 3. Tunggu maklumat terperinci tentang kod kawasan, pembekal perkhidmatan, negara, wilayah dan bandar daripada nombor tersebut.
 4. Anda boleh berkongsi maklumat dengan mengetik ikon share di bahagian bawah.

Malangnya, kaedah menjejaki nombor WA penipu ini kurang tepat dan tidak akan memberikan anda lokasi sebenar orang yang ingin anda jejaki.

3. Cara Mengesan Lokasi Nombor WA dengan Peta Google

Selain navigasi, ternyata aplikasi buatan Google ini juga mempunyai banyak ciri berguna, seperti perkongsian lokasi terus dengan tahap ketepatan yang cukup tinggi. Kemudian, anda juga boleh berkongsi lokasi Peta Google ini melalui WhatsApp dengan mengikuti langkah-langkah ini.

 1. Buka aplikasi Peta Google pada telefon bimbit anda.
 2. Pada halaman utama, ketik ikon hamburger dan pilih pilihan location sharing.
 3. Kongsi supaya orang lain boleh menjejak lokasi anda, ketik start.
 4. Beberapa pilihan perkongsian muncul dan pilih WhatsApp.

4. Cara Mencari Lokasi Seseorang Melalui mSpy

Sumber foto: Paparan bila cara mengesan nombor WA ini disambungkan ke aplikasi.

IKLAN
 1. Pilih kenalan yang anda mahu hantar lokasi.
 2. Cara Mengesan Lokasi Seseorang dengan mSpy

mSpy ialah keylogger popular yang memberi anda akses kepada semua ciri WhatsApp sasaran anda termasuk sembang, mesej, foto, video kongsi, senarai kenalan dan banyak lagi.

Aplikasi ini juga boleh menggodam dan memantau platform media sosial lain termasuk Viber, Snapchat, Instagram dan banyak lagi. Nah, aplikasi ini juga boleh berfungsi pada tablet dan peranti mudah alih lain. Berikut ialah cara cepat untuk menggunakannya:

 1. Pergi ke laman web rasmi mSpy
 2. Pilih pelan langganan dan isikan maklumat.
 3. Anda akan menerima e-mel dengan maklumat log masuk selepas pembayaran selesai.
 4. Ikut arahan dalam apl.

5. Cara Mengesan Lokasi Nombor WA dengan iKeyMonitor

Kaedah seterusnya juga menggunakan keylogger berteknologi tinggi lain yang merekodkan semua sasaran yang ditaip pada peranti Android atau iPhone mereka, iaitu iKeyMonitor. Malangnya iKeyMonitor ialah perkhidmatan berbayar, tetapi bernasib baik dengan percubaan percuma tiga hari anda boleh menggunakan peluang ini untuk menguji apl dan mengetahui cara ia berfungsi.

Anda boleh mencuba cara mengesan nombor WA menggunakan aplikasi ini dengan cara berikut:

 • Akses laman web rasmi iKeyMonitor.

6. Cara Mengesan Nombor Wa Tidak Diketahui Tanpa Aplikasi

 1. Buka telefon pintar yang ingin anda jejak dan pergi ke Settings > Security > allow downloads from Unknown Sources.
 2. Pasang aplikasi pada telefon pintar sasaran.
 3. Konfigurasikan dalam aplikasi HP sasaran dan dayakan pilihan tekan kekunci.
 4. Alih keluar ikon apl dan dayakan mod hide.
 5. Pergi ke papan pemuka apl dan log masuk menggunakan akaun anda.
 6. Semak log ketukan kekunci pada skrin utama apl.
 7. Anda boleh mencari data yang diperlukan secara manual.

7. Cara Mengesan Nombor WA dengan CMD

Adakah anda mempunyai komputer riba atau PC dengan sistem pengendalian Windows? Anda juga boleh menggunakan Prompt Perintah atau CMD untuk menjejak nombor WA. Ini caranya:

IKLAN
 1. Buka WhatsApp Web melalui PC atau komputer riba.
 2. Buka mesej terakhir orang yang ingin anda jejaki.
 3. Tekan Ctrl+Alt+Del pada papan kekunci pada masa yang sama
 4. Pergi ke Task manager.
 5. Tekan Windows+R pada papan kekunci secara serentak, sejurus selepas Pengurus Tugas muncul.
 6. Taip cmd dan tekan Enter.
 7. Apabila tetingkap command prompt muncul, taip netstat dan tekan Enter.
 8. Perhatikan alamat IP yang disenaraikan pada prompt arahan.

Aplikasi Penjejak Nombor Mudah Alih Paling Tepat

Selain aplikasi yang ApkVenue gunakan di atas, sebenarnya terdapat beberapa alternatif aplikasi penjejakan nombor mudah alih tepat yang boleh anda cuba secara percuma. Beberapa aplikasi di bawah juga berfungsi untuk menjejak lokasi telefon bimbit yang hilang. Jadi, ia akan sangat berguna apabila anda berada dalam kecemasan.

Adakah anda ingin tahu apakah aplikasi yang boleh digunakan sebagai cara alternatif untuk menjejaki lokasi seseorang tanpa disedari? Berikut adalah maklumat lanjut.

1. Google Find My Device

Aplikasi pertama ialah Google Find My Device yang secara rasminya dibuat oleh Google untuk mengesan telefon Android yang hilang. Dalam aplikasi ini, anda hanya perlu mengetahui e-mel dan kata laluan yang disambungkan ke peranti Android HP yang hilang untuk anda mengetahui kedudukannya. Cara mengesan nombor telefon bimbit yang tidak aktif menggunakan aplikasi yang satu ini juga agak mudah.

2. Prey Anti Theft

Prey Anti Theft juga merupakan satu lagi aplikasi penjejakan mudah alih untuk menjejak peranti dalam masa nyata yang lebih kompleks dan tepat. Penjejak aplikasi ini menggunakan koordinat GPS serta beberapa ciri lain, seperti Zon Kawalan, Penggera, Penyamaran Keselamatan dan banyak lagi. Aplikasi ini sangat disyorkan untuk anda yang memerlukan cara alternatif untuk mengesan lokasi melalui WA.

Itulah koleksi cara untuk menjejak nombor WA secara terus menggunakan telefon bimbit Android yang anda gunakan. Ia ternyata agak mudah dan tidak rumit untuk mencuba, bukan? Sudah tentu dengan beberapa kaedah di atas, anda boleh mengesan lokasi orang terdekat di sekeliling anda atau juga mengetahui lokasi penipu yang cuba menipu anda, geng.

https://youtu.be/8SS80WnwTn0

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI