Pemandulan binatang peliharaan seperti kucing dan anjing dalam bahasa Inggerisnya digelar sebagai “neutering”. Proses pemandulan boleh dilakukan ke atas kucing jantan dan kucing betina. Masing-masing ada kepentingan tersendiri.

Proses pemandulan kucing jantan dinamakan “castration”. Iaitu testikal kucing jantan akan dikeluarkan melalui satu pembedahan yang sangat ringkas dan hanya mengambil masa lebih kurang 10 minit sahaja.

Proses pemandulan kucing betina pula dinamakan “spaying”. Bukan pembedahan ringkas. Perut kucing akan dicukur untuk memudahkan proses. Satu potongan berukuran lebih kurang 2 hingga 3 inci dilakukan di bahagian bawah pusat dan uterus serta ovari kucing akan dikeluarkan sepenuhnya. Kemudian dijahit semula.

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu kucing anda pulih dari operasi dan kembali ke kucing yang sihat dan bahagia.

1. Membuat Ruang Pemulihan yang Selamat

Sediakan ruang yang tenang dan selesa. Kucing anda mungkin akan berasa mual dan tidak bermaya selama 18-24 jam pertama selepas anestesia. Ia juga lebih mungkin menyerang orang dan haiwan lain, jadi menyediakan tempat yang tenang dan terpencil di mana kucing anda boleh berehat sangat penting.

2. Pastikan kucing anda selesa.

Pastikan kucing anda mempunyai tempat tidur yang selesa. Sekiranya kucing anda tidak mempunyai tempat tidur biasa, cubalah melapisi kotak dengan bantal atau selimut lembut. Sebolehnya, letakkan tempat tidur kucing anda di kawasan dengan lantai jubin atau kayu. Kucing menikmati penyejukan perut dengan meregangkan di lantai yang sejuk dan padat, dan ini dapat menenangkan tapak pembedahan.

IKLAN

3. Pastikan lampu tetap rendah

Kucing yang mengalami anestesia biasanya sensitif terhadap cahaya. Malapkan lampu di kawasan rehat kucing atau matikan. Sekiranya tiada pilihan, sediakan sesuatu seperti tempat tidur berkubah yang lari dari cahaya.

4. Jaga kucing di dalam rumah.

Jangan biarkan kucing anda berada di luar rumah sekurang-kurangnya dua minggu selepas pembedahan. Ini akan membantu tapak pembedahan tetap bersih, kering dan bebas dari jangkitan.

5. Sediakan kotak sampah yang bersih dan makanan dan air yang mudah diakses.

IKLAN

Untuk sembuh selepas pembedahan, kucing tidak boleh melompat, menaiki tangga, atau berusaha untuk mencapai keperluan. Jangan gunakan sampah kucing biasa sekurang-kurangnya seminggu selepas pembedahan. Ia boleh masuk ke pembedahan dan menyebabkan jangkitan, terutama pada kucing jantan.

Mengenal Pasti Penyakit Urinari Untuk Kucing Pada Peringkat Awal

Royal Canin terus menjadikan dunia lebih baik bagi haiwan peliharaan dengan memperkenalkan Hematuria Detection buat pertama kali di Malaysia. Hematuria Detection ini adalah butir-butir kecil yang membolehkan pengesanan awal darah mikroskopik di dalam air kencing kucing dan dapat dilakukan di rumah.

“Hematuria atau kencing berdarah adalah satu daripada petanda klinikal penyakit saluran kencing bahagian bawah kucing (FLUTD). Ia mungkin menunjukkan keadaan dalaman yang serius. FLUTD biasanya berlaku dalam kalangan kucing dewasa berusia muda hingga pertengahan umur tetapi ia juga boleh dihidapi kucing tidak kira usia, jantina atau baka disebabkan pelbagai punca kemungkinan. Disebabkan sifat atau tabiat semula jadi, kucing adalah haiwan yang pandai berahsia dan sering menyorok petanda penyakit atau kesakitan.

Lazimnya pemilik hanya dapat mengetahui penyakit kucing pada tahap kritikal, yang mungkin sudah terlambat atau sukar bagi kucing untuk menerima rawatan. Oleh itu, pengesanan awal dan diagnosis hematuria adalah penting bagi kesejahteraan kucing.”

IKLAN

Dalam kebanyakan kes, kewujudan darah di dalam air kencing tidak mudah dikesan dengan mata kasar. Secara tradisional, doktor veterinar mengesan FLUTD menerusi sampel air kencing (yang harus didapati ketika kucing sedang membuang air kecil) atau menerusi pemeriksaan fizikal. Proses-proses ini boleh memberi tekanan kepada pemilik dan kucing, kata Dr. Kavindaran Krisnasamy seorang doktor veterinar.

Royal Canin Perkenalkan Hematuria Detection

ROYAL CANIN® Hematuria Detection, produk yang dipreskripsi oleh doktor veterinar ini adalah mudah untuk digunakan tanpa menganggu rutin harian kucing atau menyebabkannya tertekan. Semua pemilik haiwan peliharaan boleh mengikuti tiga langkah mudah ini:

  1. Tabur: Tabur secara rata butir-butir putih di atas pasir kucing dan tunggu sehingga kucing anda membuang air kecil.
  2. Periksa: Selepas itu, periksa bekas pasir kucing tersebut. Jika butir-butir tadi berubah warna dari putih kepada biru dalam beberapa saat, ini menunjukkan air kencing kucing mengandungi darah dan berkemungkinan kucing anda menghidapi FLUTD.
  3. Dapatkan nasihat: Hubungi doktor veterinar jika butir-butir itu berwarna biru bagi mengesahkan keputusan dan menentukan langkah seterusnya.

Teknologi inovatif di dalam Hematuria Detection menjadikannya produk yang boleh dipercayai kerana ia membolehkan pengesanan mikrohematuria, iaitu bilangan darah yang kecil di dalam air kencing yang tidak dapat dikesan dengan mata kasar. Dibangunkan dengan teknologi dari Blücare Lab, pembangun ujian biomarker dari Kanada untuk kucing dan anjing, Hematuria Detection diperbuat daripada formula yang selamat bagi memberikan ketenangan minda kepada pemilik haiwan peliharaan ketika menggunakan produk tersebut.

Pemilik haiwan peliharaan dinasihatkan supaya memberi perhatian teliti terhadap kucing mereka terutama selepas dimandulkan. Sementara pemandulan mempunyai manfaat besar bagi kucing, ia juga penting bagi pemilik haiwan menyediakan nutrisi yang sesuai selepas kucing dimandulkan bagi mengelak masalah seperti isu-isu penyakit saluran kencing, obesiti, dan sakit sendi.

Pasca pemandulan, metabolisme kucing akan berubah. Perubahan diet diperlukan bagi memastikan kucing berkenaan memperoleh keseimbangan nutrisi yang tepat dan mengekalkan berat badan yang ideal dan pada masa sama, mengekalkan jisim otot yang baik.

SUMBER GAMBAR: PEXE.COM

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI