Terdapat pelbagai bahan yang dimajukan untuk memperbaiki masalah kulit. Rata-ratanya mempunyai kandungan vitamin yang mempunyai nama yang tertentu yang menyukarkan anda untuk memahaminya.

Namun, amat penting untuk anda meneliti bahan yang terkandung di dalam produk penjagaan kulit agar tiada kesan sampingan. Pelbagai bahan yang sinonim dengan dunia kecantikan namun masih keliru, salah satu bahan unggul yang dapat membantu masalah kulit anda ialah niacinamide.

Apa itu niacinamide?

Niacinamide, juga disebut nicotinamide, adalah bentuk vitamin B-3, nutrien penting. Kekurangan B-3 boleh menyebabkan gangguan pada kulit, ginjal, dan otak. Mengambil niacinamide dapat membantu mencegah kekurangan B-3.

Dan terdapat banyak lagi manfaat nutrien ini, terutama sekali mengenai kesihatan kulit secara umumnya. Walaupun diperlukan lebih banyak penyelidikan, niacinamide topikal dapat membantu merawat keadaan kulit tertentu, termasuk jerawat dan eksim.

Apa faedah yang ditawarkan niacinamide?

Secara keseluruhan, niacinamide dapat membantu membina protein di kulit dan mengunci kelembapan untuk mencegah kerosakan persekitaran.

Fungsi niacinamide dalam produk penjagaan kulit

Kekebalan – Niacinamide membantu membina keratin, sejenis protein yang menjadikan kulit anda anjal dan sihat.

Penghalang lipid – Niacinamide dapat membantu penghalang kulit ceramide (lipid) anda tumbuh dan dapat mengekalkan kelembapan. Ia bermanfaat untuk semua jenis kulit, terutamanya jika anda mempunyai ekzema atau kulit yang matang.

Mengurangkan kemerahan dan kegatalan – Niacinamide mengurangkan keradangan yang dapat membantu meredakan kemerahan akibat ekzema, jerawat dan keadaan keradangan kulit yang lain.

Mengecilkan penampilan liang pori – Menjaga kulit licin dan lembap yang mungkin mempunyai faedah sekunder di mana dapat mengurangkan ukuran liang dari masa ke masa secara semula jadi.

IKLAN

Mengawal minyak – Manfaat pengekalan kelembapan bukan hanya untuk mereka yang mempunyai jenis kulit kering. Niacinimide juga dapat membantu mengatur jumlah minyak yang dihasilkan oleh kelenjar sebum dan mencegah kelenjar anda daripada berlebihan.

Melindungi daripada kerosakan akibat cahaya matahari – Niacinamide dapat membina semula sel-sel kulit yang sihat di samping melindungi kulit dari kerosakan yang disebabkan oleh sinar ultraviolet.

Rawatan hiperpigmentasi – Beberapa penyelidikan mendapati kepekatan niacinamide 5 peratus dapat membantu dalam meringankan bintik-bintik gelap. Manfaat dilihat selepas empat minggu, tetapi tidak melebihi dua bulan. Manfaat ini mungkin disebabkan oleh peningkatan pengeluaran kolagen.

Mengurangkan garis-garis halus dan kedutan – Penyelidikan juga mendapati bahawa kepekatan yang sama sangat membantu dalam mengurangkan beberapa tanda kerosakan akibat sinar matahari yang disebabkan oleh penuaan. Ini merangkumi garis halus dan kedutan.

IKLAN

Melindungi daripada tekanan oksidatif – Niacinamide membantu membina sel di kulit sambil melindungi kulit dari tekanan persekitaran, seperti cahaya matahari, pencemaran dan toksin.

Merawat jerawat – Niacinamide mungkin bermanfaat untuk jerawat yang teruk, terutamanya bentuk keradangan seperti papula dan pustula. Lama kelamaan, luka anda mungkin kelihatan berkurangan dan tekstur kulit lebih baik.

Jenis produk penjagaan kulit yang digunakan dalam rutin anda

Banyak produk niacinamide topikal terdapat dalam bentuk serum. Jadikan serum sebagai rawatan peringkat seterusnya dalam menangani masalah kulit anda dengan disertakan pembersihan, penyegar dan pelembab secara berkala.

Serum niacinamide anda harus digunakan selepas menyegarkan (toner) dan sebelum melembapkan (pelembap).

Beberapa pembersih dan krim juga mengandungi niacinamide. Bahan ini juga terdapat di beberapa topeng muka, yang dibilas selepas setiap penggunaan. Baca setiap label produk dengan teliti dan ikuti semua arahan penggunaan.

IKLAN

Apa yang perlu anda cari semasa memilih produk?

Kepekatan niacinamide boleh jadi berbeza-beza di antara produk, walaupun kebanyakan formulasi adalah 5 peratus atau kurang. Beberapa laporan menunjukkan formula 5 peratus berkesan dalam merawat hiperpigmentasi dan kerosakan yang berkaitan dengan pendedahan cahaya matahari.

Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, mungkin anda perlu memulakannya dengan kepekatan yang lebih rendah. Formula dengan 2% niacinamide dapat membantu meringankan gejala eksim dan keadaan yang serupa. Niacinamide boleh disenaraikan sebagai “niacin” dan “nicotinamide” pada label produk. Jadi jangan keliru!

Bolehkah niacinamide digabungkan dengan bahan penjagaan kulit yang lain?

Niacinamide boleh digunakan bersama bahan aktif lain untuk hasil yang optimum. Sebagai contoh, niacinamide tambahan dapat berfungsi dengan baik bersama tembaga, asid folik dan zink untuk merawat jerawat.

Manfaatkan serum niacinamide anda dengan menggunakannya bersama dengan asid hyaluronik. Asid hyaluronik dikatakan dapat meningkatkan penyerapan produk.

Risiko kesan sampingan

Niacinamide topikal umumnya dianggap selamat untuk digunakan. Individu yang mempunyai alahan mungkin lebih cenderung mengalami reaksi alergi. Anda boleh mengelakkan reaksi alergi dan sensitiviti produk yang meluas dengan melakukan ujian tampalan:

Sumber gambar: Get the gloss
  • Sapukan sebilangan kecil produk pada lengan bawah anda.
  • Tunggu 24 jam.
  • Sekiranya anda mula mengalami kemerahan, gatal-gatal atau bengkak, basuh kawasan tersebut dan hentikan penggunaannya.
  • Sekiranya anda tidak mengalami kesan sampingan, selamat digunakan di tempat lain.

Seperti produk penjagaan kulit baru, anda mungkin tidak akan melihat hasil yang signifikan selama beberapa minggu. Walaupun sebahagian besar penyelidikan yang ada menggambarkan peningkatan yang ketara setelah penggunaan selama empat minggu. Keberkesanan bahan ini bergantung pada masalah kulit individu.

Anda mungkin melihat lebih banyak perubahan pada kulit selepas lapan minggu, seperti kulit yang lebih halus, anjal dan terhidrat. Perlu beberapa minggu untuk melihat peningkatan yang ketara, jadi penting untuk bersabar dan mengikuti rutin anda.

Sekiranya anda tidak melihat perubahan dalam beberapa bulan, mungkin sudah waktunya untuk berunding dengan pakar dermatologi. Mereka dapat menilai rutin penjagaan kulit anda dan menasihati produk mana yang harus digunakan, atau perubahan diet yang dapat meningkatkan kesihatan kulit anda dan banyak lagi.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI