Terbaik Malaysia, temui nanas Sarawak dan nanas Josephine yang manis dan menyegarkan. Malaysia adalah salah satu negara di mana nanas ditanam di seluruh dunia. 

Di Sarawak, buah ini sangat popular dan merupakan antara buah kegemaran penduduk tempatan.

Artikel Berkaitan : Awet Muda Dengan Jus Campuran Nanas & Lemon, Kulit Nampak Glowing  Tak Nampak Kusam

Nanas Sarawak adalah antara nanas Malaysia terbaik yang terkenal dengan kelazatannya dan dihasilkan di negeri Sarawak. Buah ini biasanya mempunyai kandungan yang manis dan sedikit masam, serta aroma yang kuat dan menyegarkan. 

Selain itu, nanas Sarawak juga terkenal dengan kandungan nutrien yang kaya dengan vitamin. Buah ini sering dimakan terus atau dibuat jus, digunakan dalam salad buah, atau sebagai bahan masakan untuk melembutkan daging.

IKLAN

Mempunyai Manfaat Kepada Kesihatan

Selain itu, nanas Sarawak dikatakan mempunyai banyak manfaat kesihatan seperti menyokong sistem imun badan dan meningkatkan kesihatan jantung.

Nanas Sarawak ditanam secara tradisional tanpa menggunakan hormon. Oleh itu, proses penuaian buah ini mengambil masa yang lama untuk mencapai lebih daripada satu tahun. 

Bagaimanapun, tanaman nanas Sarawak yang ditanam secara tradisional dikatakan lebih sedap dan manis berbanding nanas yang ditanam secara komersial.

IKLAN

Nanas Josephine

Nanas Josephine atau nanas Josapine atau nama saintifiknya Ananas cosmosus merupakan salah satu jenis nanas yang paling popular di Malaysia dan ditanam secara meluas di Johor, Selangor dan Sarawak. 

Untuk makluman, variasii nanas Josephine adalah kacukan antara nanas Sarawak dan nanas Johor. Atas sebab ini, nanas ini dikenali sebagai Josapine, JO, yang bermaksud Johor, SA, yang bermaksud Sarawak, dan PINE, yang bermaksud nanas.

Apakah Yang Membezakan Nanas Josephine Daripada Nanas Biasa? 

IKLAN

Nanas Josephine tidak mempunyai daun berduri, manakala bentuk daun hijaunya tumbuh ke luar apabila ia matang. Warna kulit nanas Josephine hampir oren-ungu dan sedikit kemerahan apabila masak.

Artikel Berkaitan : Ada Buah Sayuran Tertentu Bila Kita Makan Boleh Sebabkan Angin Kembang Urat, Ini Faktanya

Isinya berwarna kuning dengan tekstur yang rangup disertai aroma yang tidak terlalu pedas dan hanya sesuai dimakan untuk merasai kesegarannya.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI