Oleh kerana pelindung matahari harus digunakan setiap hari, ya setiap hari. Mengapa tidak menggabungkan langkah dengan menggunakan pelindung matahari bersama pelembap?

Rumusan penghidratan memberi anda manfaat perlindungan dari sinar matahari tanpa kesan putih melepak. Selain itu, ia menjadikannya lebih mudah untuk digunakan malah tidak ada lagi alasan untuk lupa memakai pelindung matahari. Cari bahan pelembap seperti asid hyaluronik, ceramides, atau niacinamide yang memberikan kulit anda minuman tanpa membiarkannya berminyak.

Dan jika anda masih mempunyai kulit saya tidak terbakar, itu bukan alasan untuk melangkau SPF setiap hari. Tidak kira apa jenis kulit anda, sinaran UV dari sinar matahari dan sumber lain boleh menyebabkan kerosakan berbahaya pada kulit. Pelindung matahari bukan sekadar melindungi kulit anda dari selaran matahari, ini juga mengurangkan risiko anda mengembangkan barah kulit yang berbahaya. SPF juga baik kerana mencegah keriput, kendur dan bintik-bintik usia juga.

Untuk mendapatkan semua faedah SPF ini, anda harus memastikan bahawa anda memakainya dengan betul. Ingat, anda memerlukan sekurang-kurangnya setitik pelindung matahari atau pelembap SPF untuk menutup wajah anda setiap pagi.

NOTA: Klik pada pautan nama produk untuk pembelian terus secara atas talian.

Berikut adalah 12 pelembap terbaik dengan SPF:

1. Clarins UV Plus [5P] Anti-PollutionMulti-protection moisturizing screen – SPF50 PA+++

Clarins Skrin UV krim yang melindungi daripada pencemaran yang dihadapi dalam kehidupan seharian. Krim gel yang ringan dan mudah diserap memberi wajah kilauan serta merta. Dikuasakan dengan ekstrak daun mangga organik, ia meningkatkan pertahanan  kulit sebanyak 64%,. menghidrat dan merawat kulit, hasil dari 74% bahan penjagaan kulit. Tambahan krim pelembap wajah ini mempunyai SPF 50, anda hanya perlu bawa satu krim ini sahaja ke mana anda berada. Mudah bukan! 

2.Fenty Skin Hydra Vizor Invisible Moisturizer SPF 30

Pelembap ringan dan bebas minyak ini menyatu dengan cepat sehingga anda akan lupa jika anda menggunakannya. “Anda harus melindungi kulit anda dari sinar matahari tidak kira apa warna kulit anda” kata Rihna di laman Fenty “Jika anda mengalami perubahan warna, anda boleh mendapatkannya dari cahaya matahari. Saya rasa ramai individu dengan warna kulit yang lebih gelap berfikir kerana mereka tidak terbakar sehingga mereka tidak memerlukan SPF tetapi kita masih boleh mendapat kerosakan akibat sinar matahari.”

3. Drunk Elephant Umbra Tinte Physical Daily Defense Sunscreen SPF 30

Pelindung matahari berwarna, fizikal yang memberikan perlindungan UVA / UVB spektrum luas yang kuat untuk kulit wajah yang lebih muda dan bercahaya. Pelindung matahari semula jadi ini mengandungi 20% zink oksida yang hebat. Anda juga akan mendapat perlindungan antioksidan berkat ekstrak alga dan bunga matahari.

4. Simple Kind To Skin Protecting Light Moisturizer SPF 15

IKLAN

Sama ada anda mempunyai kulit berminyak atau anda lebih suka konsistensi yang lebih ringan, losyen ini akan menjadi kegemaran. Ia meresap ke dalam kulit dengan cepat dan pada dasarnya tidak berat setelah digunakan. Anda mungkin lupa anda memakainya, menjadikannya sesuai untuk ssetiap lapisan walaupun bersolek. Selain itu, ia bukan komedogenik individu yang mudah berjerawat tidak perlu risau.

5. CeraVe Hydrating Sunscreen Broad Spectrum SPF 50

Sekiranya anda terdedah berminyak pada T-Zone, pelindung matahari yang menghidrat ini sesuai untuk anda. Ceramides dan niacinamide menyuburkan kulit anda tanpa membuatnya terasa berminyak dan bahan SPF mineral (ia mengandungi titanium dioksida dan zink oksida membuat anda selamat dari sinar matahari.

6. Glossier Invisible Shield SPF 35

Adakah kulit anda mudah kelihatan berminyak hanya dengan menyapukan pelindung matahari? Yang ini terbaik untuk anda. Formula gel yang jernih menyerap dengan cepat dan menyatu tanpa meninggalkan warna putih malah menjadikan kulit lembut.

7. Neutrogena Hydro Boost Water Gel Lotion SPF 50

Benci perasaan pelindung matahari yang tebal dan berminyak? Temui sebaliknya. Pelindung matahari gel ini menghidrat, terima kasih kepada asid hyaluronik, gliserin, dan vitamin E. Gabungan ramuan pelindung matahari kimia yang terbukti walaupun tidak terasa pada kulit anda.

8. Dr. Jart+ Cicapair Tiger Grass Color Correcting Treatment SPF 30

Ancaman tiga kali ini membetulkan kemerahan, melembapkan, dan melindungi kulit anda dari kerosakan UV. Centella asiatica ramuan asli Asia adalah ramuan wira yang berfungsi melindungi kulit daripada tekanan persekitaran yang boleh menyebabkan kulit yang jengkel dan meradang. Walaupun krim berwarna hijau, cepat berubah menjadi warna neutral untuk menyatu dengan warna kulit anda untuk warna yang lebih sekata.

IKLAN

9. Murad Oil And Pore Control Mattifier SPF 45++++

Pernahkah anda merasa pelindung matahari meninggalkan kulit anda seperti minyak yang berkilat? Temui SPF BFF baru anda. Ia bukan sahaja melindungi kulit anda dari sinaran UVA (penyebabkan penuaan) dan UVB (menyebabkan kulit terbakar), ia juga mendakwa untuk mengurangkan liang pori sebanyak 54 peratus dan menjadikan kulit anda matte sehingga 10 jam.

10. Supergoop! Superscreen Daily Moisturizer Broad Spectrum SPF 40 PA+++

Kombinasi ramuan pelindung sinar matahari kimia (avobenzone, homosalate, dan octisalate) dalam krim berkhasiat ini memberikan keselamatan kulit anda dari sinaran UVA dan UVB. Ini juga mengandungi serium, mineral yang melindungi dari biru skrin komputer, televisyen,dan telefon anda. Jadi, anda dilindungi dua kali.

11. Olay Total Effects Whip Face Moisturizer SPF 25

Jenis kulit yang lebih berminyak, memenuhi krim muka SPF pelembap yang tidak akan membuat anda kelihatan seperti greaseball. Ia mempunyai tekstur cambuk yang menyerap dalam beberapa saat dan meninggalkan kemasan halus yang lembut dan kelihatan hebat di bawah solek.

12. L’Oréal Paris RevitaLift Bright Reveal Brightening Day Moisturizer SPF 30

Sekiranya anda mula melihat hiperpigmentasi di wajah, maka perlu meningkatkan SPF anda. Stat dengan produk pencerah seperti L’Oréal’s, losyen pelindung matahari ini mengandungi SPF 30 untuk menghentikan pembentukan bintik-bintik gelap baru. Gabungan asid glikolik, vitamin C dan retinol untuk merawat perubahan warna yang ada.

Cara Memilih SPF Pelindung Matahari

IKLAN

Penting untuk mengetahui jenis pelindung matahari yang harus dipilih. Semasa memilih pelindung matahari, anda perlu memikirkan faktor pelindung matahari (SPF), ramuan, dan adakah anda memerlukan pelindung matahari khusus untuk kulit atau aktiviti anda. Harus ingat faktor-faktor seperti keselamatan dan potensi keracunan, alergi terhadap mana-mana bahan dan sama ada pelindung matahari yang anda pilih boleh mengganggu keseimbangan kulit anda.

Memilih SPF yang Betul

Gunakan pelindung matahari yang SPF 15 atau lebih tinggi setiap hari. Ketika masuk dan keluar dari sinar matahari setiap hari, misalnya pergi dan keluar dari tempat kerja, kulit anda terdedah kepada banyak sinar ultraviolet (UV). Menggunakan pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 15 setiap hari akan membantu melindungi anda dari jenis pendedahan harian yang cepat ini.

NOTA: SPF 15 dapat membantu dengan sedikit pendedahan harian kepada cahaya matahari. Namun, ia tidak sesuai untuk anda menghabiskan masa di luar rumah.

Beli pelindung matahari dengan SPF 30 atau lebih tinggi untuk aktiviti yang panjang di luar rumah. Sekiranya anda merancang untuk menghabiskan masa di luar rumah, seperti pergi ke pantai atau beriadah, penting untuk memberi kulit anda lebih banyak perlindungan. Pilih pelindung matahari yang mempunyai SPF antara 30 dan 70.

NOTA: Pelindung matahari dengan SPF 30 akan menyekat 97% sinar UV-B matahari.

Berhati-hati dengan membeli pelindung matahari yang mendakwa mempunyai SPF yang sangat tinggi. Pelindung matahari dengan SPF lebih tinggi daripada 70 pada umumnya hanya sedikit lebih baik daripada SPF 50-70. Memilih pelindung matahari dengan SPF 80 atau 90 mungkin menyebabkan anda mengeluarkan wang tambahan untuk produk yang sebenarnya tidak lebih baik.

NOTA: Apabila bilangan SPF meningkat melebihi 50, jumlah yang mereka lindungi hanya meningkat sedikit. Sebagai contoh, SPF 50 menyekat 98% sinar UV-B, sementara SPF 100 menyekat 99% sinar UV-B. Cuaca di Malaysia memadai SPF30.

Pilih pelindung matahari spektrum luas. Pelindung matahari spektrum luas melindungi dari sinar UV-A dan UV-B, yang merupakan pelbagai jenis sinar ultraviolet yang boleh merosakkan kulit. Pelindung matahari yang mempunyai spektrum luas harus dinyatakan dengan jelas pada label.

NOTA: Bahan-bahan dalam pelindung matahari yang melindungi dari sinar UV-A dan UV-B adalah berbeza. Agar pelindung matahari dapat melindungi dari keduanya, ia harus menjadi gabungan beberapa bahan pelindung.

SUMBER GAMBAR: PEXEL

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI