‘Kutu’ Sinonim dengan cara masyarakat kita menabung tetapi bukan melalui bank tetapi melalui simpanan yang mempunyai kelompok ahli. Ramai di antara kita menabung secara ‘kutu’ sesama sendiri sama ada secara berkumpulan atau pun individu. Gempar juga apabila pejabat Mufti Wilayah Perseketuan telah mengeluarkan hukum main kutu.

Usah risau kerana admin nak kongsi bagaimana untuk anda mendapatkan wang simpanan dengan cara bermanfaaat dan selamat. Bukan itu sahaja, malah cara ini juga boleh dijadikan bajet untuk pergi menunaikan umrah mahupun haji.

Selalunya apabila menerima gaji, masyarakat kita amat sukar menyimpan. Ada saja bayaran atau hutang yang perlu dilangsaikan. Niat mahu menyimpan itu ada, tetapi sering tergendala dek masalah kewangan yang tidak teratur. Kadang-kadang apabila sudah berjaya menyimpan, terpaksa mengeluarkannya untuk dibelanjakan.

Main ‘Kutu’ Di Bank Gerenti Selamat & Terjamin. Gadis Ini Kongsi Caranya Tak Perlu Partner!
KUALA LUMPUR 26 AUGUST. Ringgit Malaysia . STR/ Hafiz Sohaimi

Jadi, bagaimana caranya nak menyimpan wang dengan lebih berdisiplin dan selamat? Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa Maybank menyediakan kemudahan untuk penggunanya menyimpan wang secara potongan bulanan yang ditetapkan secara online. Menarik bukan? Ibarat bermain ‘kutu’ dengan diri sendiri, lebih selamat dan bila tiba tempohnya, pasti akan dapat.

Ikuti perkongsian gadis ini yang memberi tunjuk ajar bagaimana caranya untuk bermain ‘kutu’ di bank secara selamat.

FLEXI SAVER PLAN

Main ‘Kutu’ Di Bank Gerenti Selamat & Terjamin. Gadis Ini Kongsi Caranya Tak Perlu Partner!

Salah satu cara saya menyimpan ialah dengan Flexi Saver Plan. Contohnya, ligat nak bayar lumpsum untuk bayar road tax kereta, kenapa tak cuba cara ini?

IKLAN

Sebagai contoh, saya simpan RM100 sebulan selama 12 bulan untuk bayar road tax kereta bulan Mei 2017 akan datang. Saya sudah mula menyimpan dengan Flexi Saver ini sejak bulan Mei 2016.

Jadi setiap bulan, RM100 akan ditolak dari akaun bank saya pada 2 hari bulan. InshaAllah pada 2 Mei 2017 nanti, RM1200 akan masuk semula dalam akaun. Maka dengan duit itu saya boleh bayar road tax kereta tanpa sebarang masalah.

Berikut adalah caranya (boleh juga rujuk gambar di bawah artikel ini)

• Login akaun Maybank anda seperti biasa
• Klik pada Accounts & Banking
• Klik Personal Saver Account
• Di sebelah kanan, klik pada Setup Flexi Saver Plan
• Anda boleh pilih dari 12 bulan ke 60 bulan mengikut keperluan masing-masing
• Tujuan? Pilih mengikut pilihan yang sedia ada
• Pilih tarikh yang anda sendiri kehendaki duit ditolak dari akaun bank anda setiap bulan

IKLAN

LIHAT CONTOH DI BAWAH

Disember 2015 : RM150/bulan (12 bulan)
Setiap 30 haribulan setiap bulan bermula dari Disember 2015, RM150 dalam akaun akan ditolak secara automatik dan 30 Disember 2016, duit masuk semula ke dalam akaun. RM150 x 12 = RM1,800

Pastikan setiap 30 haribulan dalam akaun cukup RM150 untuk ditolak.
Duit ini tidak akan muncul dalam baki akaun anda sehingga tiba tarikh matangnya. Maksudnya duit itu pihak bank sudah siap letak tepi. Jadi, anda tidak perlu risau untuk berbelanja menggunakan wang yang ada dalam akaun bank kerana simpanan tersebut telah diasingkan.

Dengan cara ini bukan sahaja bermacam-macam koleksi khas tudung ada dalam almari, tetapi juga barangan lain. Bukan itu sahaja, cara ini juga boleh digunakan untuk membeli barangan atau keperluan lain yang memerlukan belanja tinggi. Cuba dulu baru tahu!

IKLAN

Nota Kaki:
Jika ada yang belum mempunyai akaun Maybank, cakap nak buka akaun Personal Saver. Initial RM10. Baki minimun RM1. Then baru boleh guna Flexi Saver Plan. Kalau dah ada (yang “Kawanku” atau tengok kat M2U takde function ni), pergi ke Maybank untuk convert je yang ada sekarang ke Personal Saver.Baca lagi kat sini : http://www.maybank2u.com.my/WebBank/m1acc_PerSaver300312.pdf

Kredit :
– SisiAzie Hassan

+++ Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe.

Main ‘Kutu’ Di Bank Gerenti Selamat & Terjamin. Gadis Ini Kongsi Caranya Tak Perlu Partner!