Ramai beranggapan wanita yang bertudung tidak perlu menitik beratkan soal penjagaan rambut. Tetapi hakikatnya mereka yang berhijab inilah yang perlu lebih berhati-hati menjaga mahkota yang satu ini agar tidak berbau hapak.

Maklumlah seharian mengenakan hijab tanpa ada udara yang masuk boleh menyebabkan bau kurang enak terhasil dari rambut ini. Selain mengenakan syampu setiap kali mandi, terdapat 10 cara lain yang perlu dilakukan bagi memastikan rambut kekal segar, bercahaya dan tidak kusam.

 

1. Keringkan rambut

Jika anda memakai tudung kepala, pastikan rambut anda dikeringkan terlebih dahulu. Jika tidak, rambut anda akan bermasalah seperti berkelemumur, rambut berbuah, rambut berbau dan rasa tidak selesa seperti pening kepala.

2. Jangan terlalu kasar

Semasa anda mengeringkan rambut dengan tuala, cara terbaik ialah melurutkan tuala secara lembut dan perlahan-lahan dari atas hingga ke hujung rambut. Lakukan berulang kali dan biarkan ia kering sendiri. Jangan gosok rambut anda secara kasar.

3. Santan petua lama

IKLAN

Untuk mengembalikan kesegaran rambut bagi yang bertudung, letakkan santan kelapa di atas rambut. Biarkan ia seketika dan ia lebih berkesan jika dibalut dengan tuala. Langkah seterusnya ialah bilas dengan air bersih dan kemudian basuh rambut dengan menggunakan syampu yang sesuai. Untuk kesan yang terbaik, amalkan cara ini seminggu sekali.

ARTIKEL BERKAITAN: 10 Manfaat Santan Jadikan Rambut Makin Lebat Tanpa Gugur, No 6 Selalu Dihadapi Hijabi Apabila Tidak Berhijab

4.  Beri udara pada kulit rambut

Sewaktu anda tidak mengenakan tudung, sikat rambut anda dan elakkan daripada tidak terurus. Secara tidak langsung ia akan memastikan akar rambut dan kulit kepala mendapat pengudaraan yang secukupnya.

5. Jangan guna air hangat

Gunakan air sejuk ketika membasuh rambut untuk kesegaran kulit kepala yang optimum.

IKLAN

6. Hapuskan kelemumur

Untuk menghilangkan kelemumur, gosokkan kulit kepala anda dengan limau purut yang telah dihangatkan. Setelah kelemumur gugur, basuh rambut dan kulit kepala anda dengan syampu anti kelemumur dan lebih baik jika ia ada campuran limau purut sekali.

7. Pengambilan makanan berlemak

Untuk rambut yang berminyak, pilih syampu yang boleh digunakan setiap hari. Faktor rambut berminyak seperti ketidakstabilan hormon mengakibatkan sebum dikeluarkan secara berlebihan, tekanan yang anda alami, keadaan cuaca panas atau pun anda banyak mengambil makanan yang berlemak.

8.Jangan kerap sikat rambut

Sikat rambut anda bila perlu sahaja. Tetapi jangan biarkan ia sampai tidak terurus. Ini kerana, jika selalu sangat menyikat rambut, ia menyebabkan kulit kepala menjadi panas dan menghasilkan minyak yang berlebihan.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: Sherry Ibrahim & Didiyana Ehsan Kongsi Tip Penampilan Menarik, Elak Rambut Berbau Di Sebalik Hijab

9. Haba di rambut

Elakkan penggunaan alat pengering rambut supaya rambut tak mudah kusam. Jika anda tetap memilih penggunaan alat pengering rambut, gunakannya pada suhu yang tinggi. Jangan gunakannya pada suhu yang rendah kerana penggunaan pada suhu rendah akan mengambil masa yang lebih lama untuk mengeringkan rambut anda. Risikonya ialah rambut anda lebih mudah rosak.

10. Sikat yang tepat

Untuk mendapatkan rambut yang halus, gunakan sikat yang bergerigi penuh dan rapat untuk mengelakkan rambut sudah untuk disikat.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

SUMBER: VIA PETUA IBU

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI