Pujian, dalam beberapa keadaan perbuatan ini dilarang. Pujian merupakan salah satu bahaya yang berasal dari lidah yang tidak terucap sesuai dengan posisinya. Adakala pujian yang berlebihan membuat seseorang itu lalai dan lupa diri.

Pujian juga memberi dorongan dan semangat pada seseorng meneruskan misi dan visi hidup tetapi ada caranya jangan sampai si penerima pujian menimbulkan perasaan riak dan meninggi diri.

Bahaya Untuk Si Pemuji

Soalan:

Rakan saya selalu memuji saya di hadapan saya. Kadang-kala timbul juga sedikit rasa bangga secara tidak sengaja. Adakah ada doa khusus yang diajarkan Nabi SAW yang perlu dibaca ketika kita dipuji?

وَيْحَكَ قَطَعْتَ عُنُقَ صَاحِبِكَ قَطَعْتَ عُنُقَ صَاحِبِكَ مِرَارًا إِذَا كَانَ أَحَدُكُمْ مَادِحًا صَاحِبَهُ لاَ مَحَالَةَ فَلْيَقُلْ أَحْسِبُ فُلاَنًا وَاللَّهُ حَسِيبُهُ وَلاَ أُزَكِّي عَلَى اللَّهِ أَحَدًا

Maksudnya: Celaka kamu. Kamu telah memotong leher sahabatmu, kamu telah memtong leher sahabat kamu. Sekiranya salah seorang daripada kamu semua ingin memuji sahabatnya sekalipun, hendaklah dia mengucapkan “aku menyangka fulan sedemikian dan Allah S.W.T lah sebenar yang menghitungnya, dan aku sama sekali tidak memuji seseorangpun mengatasi Allah S.W.T”.

Itulah sebabnya rasulullah sangat melarang seseorang sering-sering melontarkan pujian. Beliau mengatakan kepada orang yang menyampaikan pujian,

Pujian, menurut Imam Ghazali dalam kitab Ihya Ulumuddin, mempunyai enam sisi kejelekan yang merbahaya bagi si pemuji dan yang dipuji. Empat bahaya di antaranya bersarang pada orang yang memuji dan sisanya terletak pada orang yang dipuji.

Adapun empat poin tercela yang terdapat pada orang yang memuji adalah seperti berikut;

PERTAMA: Jika pujiannya cenderung berlebih-lebihan, sehingga menyebabkan si pemuji harus berdusta kerananya.

KEDUA: Jika dimasuki unsur riya’ kerana di balik pujian yang ia berikan terdetik keinginan agar mendapatkan ganjaran.

IKLAN

KETIGA: Terkadang dalam pujian yang disampaikan ia mengatakan sesuatu yang tidak diketahuinya sendiri secara pasti dan masih memiliki pelbagai kemungkinan.

KEEMPAT: Hanya ingin menyenangkan hati orang yang dipujinya meski sebenarnya pihak yang dipuji adalah seorang yang zalim. Perbuatan tersebut jelas-jelas dilarang.

Sebagaimana Rasulullah Saw bersabda:

إن الله تعالى يغضب إذا مدح الفاسق

“Sesungguhnya Allah Ta’ala sangat murka jika mendengar orang yang fasik dipuji.” (HR. Tirmidzi)

Kesannya Untuk Yang Dipuji

Titiberatkan juga dua poin yang sangat membahayakan bagi pihak yang dipuji. Timbulnya sikap sombong dan berbangga diri terhadap diri sendiri dan meremehkan pihak lain. Jika dipuji dengan kebaikan, maka ia merasa sangat bangga, sehingga ia lupa atas kekurangan dirinya dan hal itu impak pada mengurangi usahanya untuk mendapatkan kebaikan di masa mendatang. Selalunya orang yang dalam golongan ini sekiranya membuat salah tidak akan mengaku kerana perasan tinggi diri sudah tersemat di dalam diri.

Doa Untuk Anda Yang DiBeri Pujian

Puji-pujian sesama manusia secara sederhana tidaklah dilarang, bahkan ia merupakan salah satu bentuk muamalah yang baik sesama manusia. Namun orang yang dipuji hendaklah berhati-hati dan memelihara hatinya daripada merasa riya’, ujub dan takabbur apabila mendengar pujian yang dilontarkan kepada dirinya.

IKLAN

Doa yang baik yang diamalkan oleh seorang sahabat Baginda SAW, di mana diriwayatkan bahawa Adi bin Arthah –rahimahullah – (seorang ulama tabi’in) meriwayatkan:

كَانَ الرَّجُلُ مِنْ أَصْحَابِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم إِذَا زُكِّيَ قَالَ‏:‏ اللَّهُمَّ لاَ تُؤَاخِذْنِي بِمَا يَقُولُونَ، وَاغْفِرْ لِي مَا لا يَعْلَمُونَ

Maksudnya: Dahulu ada seorang sahabat Nabi SAW, yang apabila dia dipuji mengucapkan: “Ya Allah, jangan Engkau menghukumku disebabkan pujian yang dia ucapkan, ampunilah aku, atas kekurangan yang tidak mereka ketahui”.

Riwayat al-Bukhari dalam al-Adab al-Mufrad (761)

Terdapat juga riwayat daripada sebahagian ulama salaf yang berpesan dengan doa:

اللهُمَّ أَنْتَ أَعْلَمُ بِي مِنْ نَفْسِي، وَأَنَا أَعْلَمُ بِنَفْسِي مِنَ النَّاسِ، اللهُمَّ لَا تُؤَاخِذْنِي بِمَا يَقُولُونَ، وَاغْفِرْ لِي مَا لَا يَعْلَمُونَ

Maksudnya: “Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui keadaan diriku lebih dari aku sendiri, dan aku lebih mengetahui keadaan diriku berbanding orang lain. Ya Allah, jangan Engkau menghukumku disebabkan pujian yang mereka ucapkan, ampunilah aku atas kekurangan yang tidak mereka ketahui. Dan jadikan aku lebih baik dari pada penilaian yang mereka berikan untukku.”

IKLAN

Dalam riwayat yang lain, terdapat tambahan lafaz:

وَاجْعَلْنِي خَيْرًا مِمَّا يَظُنُّونَ

Maksudnya: Jadikanlah aku lebih baik daripada apa yang mereka sangkakan.
Riwayat al-Baihaqi dalam Syu’ab al-Iman (4524 dan 4534)

Doa ini bertepatan dengan firman Allah SWT:

فَلَا تُزَكُّوا أَنْفُسَكُمْ هُوَ أَعْلَمُ بِمَنِ اتَّقَى

Maksudnya: Jangan kalian memuji-muji diri kalian sendiri, Kerana Dia-lah yang paling tahu siapa yang bertaqwa.

Surah al-Najm (32)
Sufyan bin Uyainah pernah berkata,

قالت العلماء المدح لا يغر من عرف نفسه

Maksudnya: Para ulama mengatakan: pujian tidak akan menipu orang yang mengenali dirinya sendiri (dia tahu bahawa ia tidak sebaik itu dan sedar akan banyaknya dosa yang dilakukan). (Rujuk Hilyatul Auliya’ 7/302)

Jadi berhati-hati dalam memuji dan menerima pujian dari orang sekeliling anda. Amalkan doa-doa yang dianjurkan supaya kita terhindar dari perasaan riya’.