Cuaca di Malaysia sudah semestinya tidak menentu. Sekajap hujan dan sekejap panas. Selalunya apabila cuaca panas semestinya anda akan berpeluh. Buat yang kuat berpeluh, perkara ini agak memalukan bukan? Para hijabi pasti malu bila dah pakai tudung tapi duduk dekat berbau busuk pula. Jadi anda tahu tak ada cara untuk atasinya?Kuat Berpeluh Terutama Sekali Para Hijabi? Ini 7 Cara Untuk Atasinya.

Semestinya kita akan berasa malu apabila berpeluh kerana orang lain pasti akan berkata tentang bau badan kita. Berpeluh pasti akan menyebabkan kita mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan. Selain dari badan, kaki juga peranan utama yang menyebabkan peluh akan berbau busuk. Selain itu, buat para hijabi pasti sukar kalau jenis yang berpeluh. Jadi ini adalah cara untuk mengatasi atau mengurangkan masalah peluh buat mereka yang mudah berpeluh:

1. Memakai ubat ketiak ‘higher strength’ atau ‘Anti-perspirants’

Kuat Berpeluh Terutama Sekali Para Hijabi? Ini 7 Cara Untuk Atasinya.

Jenis ubat ketiak atau deodarant ‘anti-respirant dan ‘higher strength’ boleh membantu dan menghalang proses berpeluh di kawasan yang senang berbau iaitu ketiak. Sebagai seorang hijabi kita tidak mahu orang mengatakan bahawa kita tidak tahu untuk menjaga bau badan. Bukan hijab sahaja nak cantik ya, ketiak juga.

2. Pengunaan deodarant waktu malam

Mesti anda pelik kerana selalunya deodarant digunakan waktu siang sahaja akan tetapi, anda juga boleh menggunakannya pada waktu malam juga. Menurut pakar, profesor Dermatology dari universiti St. Louis, apabila seseorang itu memakai deodarant pada waktu malam boleh membantu kandungan aktif pada deodaran untuk meresap dengan lebih cepat pada kawasan yang cepat berpeluh dan menghalang peluh berlaku dengan banyak.

Artikel Berkaitan: Kekalkan Kesegaran Dengan Penjagaan Kulit Badan Sempurna Untuk Hijabi Yang Aktif

3. Memilih baju fabrik kapas

Disarankan supaya memakai baju dari fabrik kapas (cotton) apabila anda ingin keluar. Sifat asal fabrik kapas adalah ‘breathable‘, iaitu boleh bantu menyerap peluh dan ianya tidak panas. Fabrik kapas juga sangat sesuai dengan cuaca di Malaysia, terutama sekali bagi individu yang mudah berpeluh.

Kuat Berpeluh Terutama Sekali Para Hijabi? Ini 7 Cara Untuk Atasinya.

IKLAN

Para hijabi, jangan memilih material yang panas hanya sebab nak nampak cantik. Ya cantik itu pasti tapi nanti berpeluh anda akan rimas dan berbau. Cuba menggunakan gaya yang ringkas apabila berhijab dan kurangkan bilangan lilitan kerana untuk elak bau yang tidak enak di bahagian kepala anda!

4. Kerap tukar stokin

Kuat Berpeluh Terutama Sekali Para Hijabi? Ini 7 Cara Untuk Atasinya.

Buat anda yang kerap peluh terutama sekali pada kaki, anda digalakkan untuk kerap menukar stokin agar kaki sentiasa dalam keadaan kering.

Salah satu tips lain adalah, pastikan anda menjemur kasut anda sekejap selepas digunakan. Selain itu, anda juga boleh membeli 2 kasut supaya anda lebih kerap menukar kasut dan memberi pengudaraan kasut.

IKLAN

5. Elak makanan pedas

Kuat Berpeluh Terutama Sekali Para Hijabi? Ini 7 Cara Untuk Atasinya.
Sumber dari makananoleholeh.com

Makan-makanan pedas semestinya akan membuatkan anda lebih berpeluh. Selain itu, jika anda seorang yang suka atau kerap makan makanan yang kuat bau seperti petai dan bawang, ia juga boleh menyebabkan bau badan anda.

Elak makan pedas terutama sekali apabila anda makan di luar atau di tempat yang panas!

6. Latih tangani stres!

Kuat Berpeluh Terutama Sekali Para Hijabi? Ini 7 Cara Untuk Atasinya.

Stres juga boleh menyebabkan anda cepat berpeluh. Semakin stres semakin berpeluh anda. Belajarlah untuk menenangkan diri dan menarik nafas panjang agar lebih tenang dan tidak menyebabkan peluh yang banyak.

IKLAN

7. Menggunakan sabun mandi Antibakteria

Kuat Berpeluh Terutama Sekali Para Hijabi? Ini 7 Cara Untuk Atasinya.

Sabun mandi antibakteria dapat membantu menghapuskan bakteria yang boleh menyebabkan bau badan anda. Lebih baik jika anda dapat mandi dengan lebih kerap supaya badan lebih segar dan selesa.

Selain itu, seminggu sekali anda boleh menggunakan skrub badan untuk membersihkan semua kotoran dan daki yang terlekat pada badan.

Artikel Berkaitan: Risau Dengan Masalah Bau Badan, Gadis Ini ‘Share’ Produk ‘Drugstore’ Bagi Atasinya!

Lebih konfiden!

Tampil lebih yakin dan konfiden apabila badan tidak berbau. Imej sangat penting terutama sekali apabila ingin berhadapan dengan orang. Buat para hijabi, penjagaan bau badan sangat penting kerana itu boleh menghapuskan pemikiran kolot sesetengah orang para hijabi tidak pandai menjaga bau badan.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://www.youtube.com/watch?v=oip9PGfVETQ

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI