Solekan memang menjadi kuasa besar dalam mencantikkan wajah seseorang. Dengan hanya sedikit tatarias, mampu menjadikan wajah anda lari dari kebiasaan. Tapi awas jika salah pakai, membuatkan wajah jadi hodoh.

Oleh itu ada beberapa perkara perlu dlelakkan ketika menyolek wajah. Walaupun anda seorang yang gemar bermain dengan pelbagai warna, pastikan pilihan warna itu yang bersesuaian.

Jangan sesekali hodohkan solekan anda dan rasanya gaya natural itu lebih menarik dan terampil anggun.

Admin share, 8 perkara ini perlu anda elakkan untuk pastikan solekan lebih menyerlah.

1. Pemakaian gincu gelap

Olesan gincu gelap warna luar biasa boleh kelihatan seperti cat perang menjadikan wajah kelihatan lebih agresif dan menyerupai topeng. Dan tidak begitu mudah untuk menghilangkan tanda dari gincu gelap ini setelah anda menikmati makanan.

2. Rambut yang tidak semulajadi

IKLAN

Gaya rambut yang kompleks dengan baantuan penyembur rambut dan gel, rambut belakang, atau keriting yang tidak semula jadi boleh menyerupai seperti anak patung. Gaya ini memang ia tidak begitu menarik.

3. Pembayang mata terang

Wanita sering menitikberatkan solekan di bahagian mata. Tetapi awas jangan keterlaluan menyoleknnya kerana boleh menjadikan diri anda kelihatan sangat tidak menarik. Seelokanya pilih warna natural lebih cantik.

4. Semburan minyak wangi yang pelbagai dalam satu masa

IKLAN

Minyak wangi sekiranya bercampur bau akan menghasilkan bau yang tidak enak. Elakkan dari wangian yang terlalu banyak penggunaan bahan kimia atau terlalu manis.

5. Kening yang dicampur dengan warna

Kuasa Solekan Mampu Cantikkan Hijabi Tapi 8 Perkara Ini Juga Mampu Buat Hijabi Hodoh. Jangan Over Do!

Kening yang dirias dengan pensel hitam boleh membuat kesan yang tidak sesuai dengan kecantikkan semulajadi anda. Kening sebenarnya adalah pelengkap solekan di wajahmu. Jangan campur adukkan dengan pewarna lain.

IKLAN

6. Manicure yang terlampau

Kuku akrilik panjang atau manicure cerah yang kompleks dengan banyak rhinestones atau corak pelik boleh muncul sedikit pelik. Ia juga boleh melihat seolah-olah anda cuba terlalu keras. Bagi anda si hijabi kenakan inai bagi memudahkan anda solat.

7. Pemerah pipi yang OVER

Kuasa Solekan Mampu Cantikkan Hijabi Tapi 8 Perkara Ini Juga Mampu Buat Hijabi Hodoh. Jangan Over Do!
Kredit: Astro Ria

Oleskan pemerah pipi cukup sekadar memerahkan di bahagian pipi tetapi tidak terlalu kerterlaluan seperti pelakon teater kerana fungsi pemerah pipi untuk menaikkan seri si pemakai.

8. Terlalu banyak asas foundation

Asas foundation yang terlalu tebal membuatkan wajah kelihatan seperti topeng, yang tidak menambah daya tarikan. Di samping itu, ia tidak menyelesaikan masalah untuk menyembunyikan jerawat tetapi hanya akan memberikan kesan yan buruk pada kulit. Lebih baik menggunakan asas dengan tekstur ringan (contohnya BB dan krim CC): mereka membuat nada kulit walaupun tanpa kesan topeng.

SUMBER: BRIGHTSIDE

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI