Pertimbangkan penyegar wajah dalam rutin penjagaan kulit anda. Penyegar wajah telah kembali popular dalam rejimen penjagaan kulit 10 langkah kecantikan wanita Korea.

Walaupun anda tidak berminat untuk melakukan 10 langkah rutin penjagaan kulit kecantikan Korea, penyegar wajah boleh jadi bahagian penting dari rutin peribadi anda. Tetapi inilah masalahnya, sekiranya anda mempunyai warna kulit yang lebih gelap, anda perlu berhati-hati ketika memilih toner yang sesuai untuk anda.

Individu dengan warna kulit gelap yang lebih cenderung kepada pigmentasi yang tidak rata, jelas pakar. Sekiranya itu menjadi masalah kulit bagi anda, maka penting untuk mengelakkan penyegar yang mengandungi alkohol kerana ia dapat memperburuk kulit yang warna tidak sekata. Pada dasarnya, alkohol bersifat mengeringkan kulit.

Walaupun begitu, toner masih mempunyai beberapa faedah utama untuk kulit anda tidak kira jenis dan warna kulit anda. Hebat bukan? Ikuti langkah yan g betul menggunakan toner wajah, menurut pakar.

Apa sebenarnya toner wajah?

Toner wajah pada dasarnya adalah langkah penjagaan kulit di antara. Ia bertujuan untuk digunakan setelah mencuci muka tetapi sebelum menggunakan serum atau pelembap anda.

Toner digunakan sebagai cara untuk menyeimbangkan pH kulit setelah menggunakan produk sabun alkali untuk pembersihan. Terdapat banyak jenis toner yang memberikan faedah yang berbeza. Toner yang terkini biasanya berasaskan air.

Apa fungsi toner untuk kulit wajah?

IKLAN

Penyegar wajah menyiapkan kulit untuk pelembap dan serum sambil menghilangkan lebihan minyak dan kotoran degil atau sisa solekan di wajah anda setelah mencucinya. Tetapi ia bukan pengganti untuk mencuci muka. Anggap saja toner wajah sebagai kredit tambahan dan bukan jalan pintas rutin penjagaan kulit anda.

Tetapi toner yang disusun semula hari ini melampaui peranan asas itu. Mereka digunakan untuk mensasarkan pelbagai masalah kulit, dari jerawat hingga kering hingga penuaan. Beberapa toner diformulasikan untuk kulit berminyak. Penyegar dengan kombinasi asid glikolik dan salisilik dapat mengekalkan kulit berminyak segar sepanjang hari.

Bagaimana menggunakan toner dengan betul?

Sumber gambar: Asian Beauty hub

Syukurlah, menggunakan toner jauh lebih mudah. Rendam pad kapas dengan toner, kemudian sapu ke seluruh wajah, leher dan dada. Anda harus menggunakan toner selepas mencuci muka dan sebelum menggunakan serum atau pelembap. Sekiranya anda ingin melangkau kapas, boleh juga gunakan cara ini, titis beberapa titisan toner ke telapak tangan dan kemudian dap dap ke wajah.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Perbezaan Antara Essen, Toner, Serum, dan Ampul. Adakah Fungsi Dalam Rejim Kecantikan Anda?

Gunakan toner pagi dan malam. Tetapi jika kulit anda mudah kering atau mudah teriritasi, cubalah sekali sehari atau setiap hari. Ingat, toner ini mengandungi ramuan kuat. Dan untuk formula yang lebih astringen yang direka untuk kulit berminyak atau rawan jerawat, disarankan menggunakannya setiap dua hari sebelum secara berperingkat.

IKLAN

Siapa yang mesti menggunakan toner?

Ini hanya berdasarkan kelebihan toner tertentu. Kelebihan toner muka sama dengan kelebihan serum, ini adalah mengenai mencari yang sesuai untuk jenis kulit atau masalah anda.

Apa yang perlu anda cari dalam toner wajah?

Pakar menyarankan untuk mencari ramuan khusus untuk masalah anda. Berikut adalah beberapa contoh:

  • Air ros untuk penghidratan
  • Chamomile untuk menenangkan
  • Minyak pokok teh untuk melawan minyak dan bakteria
  • Lidah buaya untuk menenangkan keradangan dan kemerahan
  • Vitamin E untuk penghidratan
  • Menanam sel stem untuk antioksidan dan anti penuaan

BACA JUGA ARTIKEL INI: Resepi Masker Dan Toner Ini Bantu Kurangkan Minyak Di Wajah. Hanya Dengan Campuran Minyak Lemon

Adakah toner selamat selepas melakukan rawatan wajah?

IKLAN

Toner selamat untuk kulit anda walaupun anda melakukan rawatan seperti waxing atau laser untuk menghilangkan folikel rambut, pastikan anda menggunakan formula yang sangat lembut.

Pastikan anda menggunakan toner yang tidak mengandungi alkohol, Vitamin C, atau retinol kerana ramuan tersebut tidak digalakkan selepas rawatan, menurut pakar. Individu yang berkulit sensitif mungkin memiliki reaksi buruk untuk menggunakan toner di samping rawatan laser atau waxing kerana toner dapat menyebabkan kulit menjadi lebih kering.

Pastinya pilihan yang selamat, Witch hazel. Toner ini biasanya aman digunakan jika anda menjalani rawatan laser kerana ia adalah bahan yang menenangkan.

Sebelum anda menggunakan jenis toner baru, pastikan untuk mengujinya pada bahagian kecil kulit anda untuk memastikan anda tidak mempunyai reaksi buruk terhadap produk tersebut.

SUMBER GAMBAR: Pexe.com

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI