Siapalah yang tidak mahu sentiasa kelihatan awet muda. Kalau boleh mahu kulit sentiasa tegang, halus dan licin berseri. Tidak susah pun nak tampil cantik setiap hari. Perkongsian wanita ini Wani Rashid di laman sosial facebook yang memberitahu petua menggunakan empat bahan dapur.

Bahan digunakan juga amat mudah diperolehi seperti serai dan daun padan. Malah cara membuatnya juga senang dan tidak menyusahkan. Air rebusan bahan dapur ini boleh minum ketika suam atau didinginkan dalam peti sejuk semalaman.

Malah untuk elakkan rasa tidak enak, boleh masukkan sedikit madu atau gula batu. Sangat sesuai diamalkan untuk bakal pengantin yang mahu mendirikan rumahtangga agar kelihatan berseri-seri di atas pelamin nanti.

RAHSIA AWET MUDA DENGAN 4 BAHAN DAPUR

Hamboiii. Sebut awet muda jek terus terbeliak mata tuu. Ini resepi awet muda bukan awekss yang muda okey

Pagi ni Wani terasa nak share resepi SUPER DUPER POWER ni dengan korang. Resepi yang buat kulit akak-akak yang 40an tu akan cantik bersih awet muda. Rasa macam kulit zaman muda tudung senget dulu-dulu. Gituuuu.

IKLAN

Bahan-bahan dia korang boleh jek mintak dengan makcik jiran sebelah ke, tak pun pegi beli kejap kat pasar. Kompem ada. Sebab bahan dia bahan yang kita buat masak hari-hari jek. Jom cekidauutt.

Bahan-bahan :

8-10 helai daun pandan

8-10 batang Serai

IKLAN

Lebih kurang segengam setengah Halia

2.6 liter air kosong

Semua bahan-bahan ni korang basuh bersih-bersih tauu. Serai tu korang buangkan satu atau dua lapisan luar tu then ketuk-ketuk sikit. Halia pulak korang hiris tebal-tebal. Daun pandan tu suka hati korang nak hiris kecik-kecik atau nak simpul mati. Jangan kebumikan dia sudahhh

IKLAN

Dah siap basuh semua, satukan dalam satu periuk, rebus sampai mendidih dengan api yang kuat. Jangan lah kuat sangat karang terbakor dapur korang dah kena panggil abam bomba

Bila korang dah nampak air mengelegak tu kan, korang slowkan sikit api. Biarkan bebahan tu sebati lebih kurang 45 minit lagi.

Okey, dah cukup 45 minit,siap! Boleh la korang tuangkan air rebusan tu dalam flask panas. Bila rasa nak minum jek tuang dalam cawan, tunggu suam sikit then boleh minum! Perghhh bau dia yang wangi tu macam korang tengah landing kat taman bunga ros.

Notatepi : Kalau korang nak tambah madu atau gula batu untuk bagi rasa manis-manis sikit boleh jek.

Korang amal selalu eh. Biar muka korang berseri-seri macam pengantin baru naik pelamin. Gituuu. Kalau Cinderella tengok mesti dia jeless!