Memakai alat solek memang menyeronokkan, tetapi menanggalkannya pada akhir hari dapat terasa seperti satu tugasan yang berat. Apatah lagi apabila kepenatan seharian memang menjadi kapayahan.

Kepayahan itulah yang bakal merosakkan kulit wajah anda. Sekiranya anda antara kelompok yang gemar bersolek jadikan rutin menanggalkan alat solek adalag satu kemestian. Cara paling terbaik dan berkesan dengan melakukan pembersihan berganda iaitu ‘double cleansing’.

Kesalahan Yang Selalu Anda Lakukan

Namun, Langkah ini sangat menggoda untuk menghilangkan setiap sudut solekan, tetapi mungkin kulit anda lebih berbahaya. Berikut adalah lapan kesilapan penyingkiran solek terbesar dan cara mudah untuk memperbaikinya. Kulit anda akan berterima kasih dengan kerajinan anda ini!

Menggunakan penghilang solekan mata di seluruh wajah

Kesalahan Yang Selalu Dilakukan Ketika Menggunakan ‘Make up Remover’.
Sumber gambar: Loreal Paris

Pembersih solek mata cenderung cukup berat, kaya dengan minyak dan emolien lain untuk mencairkan walaupun solekan ‘smokey eyes’ yang paling berani. Ini bererti bahawa bahan terkandung boleh menjadi terlalu berat untuk seluruh wajah anda, menyebabkan liang pori tersumbat.

Sebaliknya, cubalah air micellar

Kesalahan Yang Selalu Dilakukan Ketika Menggunakan ‘Make up Remover’.
Sumber gambar: Every Health

Sekiranya penghilang solekan serbaguna adalah suatu keharusan bagi anda, pilihlah alat solek yang cukup lembut untuk digunakan di wajah, tetapi cukup berkesan untuk menghilangkan solekan mata juga. Air micellar adalah cara yang terbaik.

Menggunakan pembersih biasa anda untuk menghilangkan solekan

Seharian bekerja, memang sangat menggoda untuk terus menggunakan pembersih pada wajah yang penuh dengan solekan. Tetapi ini mungkin akan meninggalkan sisa solekan, kerana kebanyakan pembersih dirancang untuk menghilangkan solekan atau membersihkan kulit, tetapi tidak keduanya.

Cubalah pembersihan berganda ‘double cleansing’

Kesalahan Yang Selalu Dilakukan Ketika Menggunakan ‘Make up Remover’.
Sumber gambar: Dermstore

Pembersihan berganda adalah kaedah terbaik untuk memastikan anda menanggalkan semua solekan dan membersihkan kulit anda. Seperti namanya, pembersih berganda bermaksud pembersihan dua kali: sekali dengan penghilang solek seperti balsem atau minyak pembersih; dan kali kedua dengan pembersih yang direka untuk membersihkan kulit dari kotoran, minyak dan kekotoran.

Minyak kelapa sebagai penghilang solekan

Kesalahan Yang Selalu Dilakukan Ketika Menggunakan ‘Make up Remover’.

Minyak kelapa adalah ramuan yang sangat popular dalam ramuan penjagaan kulit DIY, jadi anda mungkin terkejut mendengar bahawa ia sebenarnya tidak bagus untuk kulit. Kerana kaya akan asid lemak, minyak kelapa sangat komedogenik, yang bermaksud dapat menyumbat liang dan menyebabkan jerawat.

Cubalah balsem pembersih

Untuk semua kemampuan mencairkan minyak kelapa tanpa kesan sampingan yang menyumbat pori, cubalah balsem pembersih lembut sebagai langkah pertama dalam rutin pembersihan berganda anda.

Mengosok solekan

Kesalahan Yang Selalu Dilakukan Ketika Menggunakan ‘Make up Remover’.
Sumber gambar: Real Simple

Sama ada menggunakan tisu solek, kain cuci atau pelapik kapas, anda mungkin cenderung menyental dengan kuat untuk membersihkan wajah. Ini boleh menyebabkan air mata mikro pada kulit, menimbulkan kerengsaan dan keradangan.

Biarkan produk anda berjaya

Sekiranya anda mendapati bahawa anda perlu menggosok untuk menanggalkan solekan, anda mungkin tidak cukup menggunakan alat penghapus solekan. Tambahkan lebih banyak balsem pembersih, minyak pembersih atau air misel dan biarkan produk berfungsi untuk anda.

Melangkau rahang, leher dan garis rambut

Sebilangan besar pencinta solekan tahu betapa pentingnya menggabungkan foundation dengan baik, termasuk ke garis rambut dan ke bawah melewati garis rahang. Tetapi apabila tiba masanya untuk menanggalkan solekan itu, boleh jadi malas untum menjangkau kawasan yang dicampur dengan sempurna itu.

Bersihkan dengan bersih

Luangkan masa sambil menanggalkan solekan anda dan pastikan untuk membersihkan garis rambut hingga ke leher anda.

Menggunakan tisu solekan

Kesalahan Yang Selalu Dilakukan Ketika Menggunakan ‘Make up Remover’.

Ini adalah salah satu kaedah penyingkiran solekan yang paling popular, jadi anda mungkin terkejut mengetahui bahawa tisu solek sebenarnya tidak bagus untuk kulit. Tisu solekan cenderung kering, yang boleh menyebabkan menarik dan merengsakan kulit. Selain itu, buan semuanya mengandungi bahan terbaik.

Sebagai gantinya, cubalah penghapus solekan

Walaupun selesa, cubalah menukar tisu untuk membersihkan balsem, minyak atau alat solek dengan bahan-bahan yang menyuburkan dan menganjalkan kulit anda, sambil menanggalkan solekan seharian dengan lembut.

Tidur tanpa tanggalkan solekan

Kesalahan Yang Selalu Dilakukan Ketika Menggunakan ‘Make up Remover’.
Sumber gambar: Birchbox

Adakah anda pernah tidur dengan solekan? Kita semua telah melakukannya pada suatu ketika, tetapi jika itu terjadi secara berkala, habit ini dapat menyumbat liang dan memerangkap bakteria penyebab jerawat, mengakibatkan lebih banyak jerawat.

IKLAN

Lap lebih baik daripada tiada

Walaupun tisu solekan bukanlah yang terbaik untuk kulit anda, ia lebih baik daripada tidak menanggalkan solekan sama sekali. Simpan sebungkus di sebelah tempat tidur anda sekiranya berlaku kecemasan, apabila anda terlalu letih setelah seharian (atau malam) untuk melakukan rutin sepenuhnya.

BACA JUGA ARTIKEL INI: 7 Cadangan Tisu Basah Terbaik Untuk Menghilangkan Bakteria. Awas Sekiranya Salah Pilih!

Melangkau sisa rutin anda

Mungkin payah untuk menanggalkan alat solekan anda dan apatah lagi malam hari. Ini berlaku sekarang dan kemudian, tetapi jika ini adalah kejadian biasa, anda berisiko menghilangkan kelembapan dan penghidratan kulit yang diperlukannya.

Jadikan solekan dan pelembap minimum anda

Penyingkiran solekan adalah tempat yang baik untuk memulakan, tetapi sekurang-kurangnya, gunakan pelembap sebelum malam. Penghalang kelembapan kulit akan berterima kasih atas kerajinan anda.

Alat Pembersih Solekan Yang Legit Untuk Runtin Kecantikan Anda

Tidak pasti di mana hendak bermula? Cubalah salah satu produk di bawah ini, yang sebenarnya akan membantu mempercepat rutin kecantikan malam anda, tanpa merangkak ke katil dengan solekan. Ini senarai produk paling legit yang rugi anda tak cuba:

1. Drunk Elephant Slaai Makeup-Melting Butter Cleanser

(REMOVER MAKEUP TERBAIK UNTUK KULIT KERING)

Kesalahan Yang Selalu Dilakukan Ketika Menggunakan ‘Make up Remover’.

Diformulasikan dengan ekstrak dan minyak buah yang bersih, kaya antioksidan untuk menenangkan ditambah campuran minyak Afrika yang berkhasiat dari marula, baobab, tembikai kalahari, mongongo dan ximenia, Pembersih Mentega-Melting Slaai ™ membersihkan dan melembapkan tanpa perengsa atau sensitis. Direka untuk digunakan pada kulit kering dengan tangan kering, Slaai ™ menghilangkan lebihan minyak, kotoran dan alat solek dari kulit. Menambah air mengaktifkan Slaai ™ ke dalam susu yang dapat dibersihkan dengan bersih, meninggalkan cahaya yang sejuk.

2. Bioderma Sensibio H2O

(PENGHILANG MAKEUP MICELLAR TERBAIK)

Kesalahan Yang Selalu Dilakukan Ketika Menggunakan ‘Make up Remover’.

Sama ada anda mempunyai kulit kering, kulit berminyak, anda boleh bergantung pada alat solek ini. Formula berasaskan air diisi hanya dengan misel (molekul bb yang melarutkan kotoran) dan ekstrak timun yang menenangkan, tidak termasuk minyak, alkohol, atau paraben, menjadikannya pilihan 10 dari 10 untuk semua jenis kulit.

IKLAN

3. Sephora Collection Waterproof Eye Makeup Remover

(PENGHILANG SOLEKAN TERBAIK UNTUK MATA SENSITIF)

Kesalahan Yang Selalu Dilakukan Ketika Menggunakan ‘Make up Remover’.

Sekiranya anda seorang pemakai kanta lekap atau mempunyai mata yang sangat sensitif, penyelesaian bebas paraben, sulfat, dan phthalate ini adalah jawapan untuk solekan kalis air. Kelebihan lain, ia dipenuhi dengan flavonoid dan ekstrak kayu zaitun yang berfungsi untuk menguatkan bulu mata.

4. Clinique Take the Day Off Makeup Remover for Lids, Lashes & Lips

(PEMBERSIH SOLEKAN BEBAS PEWANGI TERBAIK)

Kesalahan Yang Selalu Dilakukan Ketika Menggunakan ‘Make up Remover’.

Pembersih ini mungkin sedikit berminyak apabila disentuh, tetapi untuk penyelesaiannya benar-benar membersihkan kelopak mata, bulu mata, dan bibir anda dari semua kesan solekan. Selain itu, ia diuji tanpa wangian, bebas paraben, dan pakar oftalmologi, jadi ia tidak akan mengganggu mata anda jika memakai kanta lekap.

5. Cetaphil Gentle Waterproof Makeup Remover

(PENGHILANG MAKEUP TERBAIK UNTUK KULIT YANG SENSITIF)

Kesalahan Yang Selalu Dilakukan Ketika Menggunakan ‘Make up Remover’.

Bukan komedogenik? Bebas wangian? Singkirkan solekan wajah secara perlahan dengan sisa minyak berminyak? Penghilang solekan ini dibuat secara sah untuk kulit sensitif anda. Tambahanya, ia diformulasikan dengan aloe vera, ginseng dan teh hijau menenangkan.

6. Neutrogena Makeup Remover Cleansing Towelettes

(TISU BASAH TERBAIK PEMBERSIH SOLEKAN)

Kesalahan Yang Selalu Dilakukan Ketika Menggunakan ‘Make up Remover’.

IKLAN

Kesemua 25 tisu penghilang solek pra-pelembap ini cukup lembut untuk digunakan di sekitar kawasan mata anda, bahkan menghilangkan solek kalis air dan dapat membersihkan asas dan pembayang mata hanya dengan satu sapuan.

7. DHC Deep Cleansing Oil

(PEMBERSIH BERASASKAN MINYAK TERBAIK)

Kesalahan Yang Selalu Dilakukan Ketika Menggunakan ‘Make up Remover’.

Ini adalah langkah yang sempurna untuk pembersihan dua kali, tetapi sejujurnya hanya beberapa pam yang menghilangkan semua kesan solekan anda. Walaupun pembayang mata berkilat yang berkilauan.

8. Glossier Milky Oil

(PEMBERSIH SOLEKAN MATA TERBAIK)

Kesalahan Yang Selalu Dilakukan Ketika Menggunakan ‘Make up Remover’.

Campuran air dan minyak micellar ini adalah pelengkap sempurna untuk pembersih kegemaran kultus jenama, Milky Jelly. Apabila digabungkan, dua bahan utama ini benar-benar mencairkan solekan mata kalis air dan lipstik matte yang kuat dalam beberapa saat. Hanya goncangkan botol, peras sedikit ke pad kapas yang Glossier, secara semula jadi, dan hilangkan kesengsaraan anda.

9. Innisfree Green Tea Cleansing Water

(PEMBERSIH SOLEKAN KOREA TERBAIK)

Kesalahan Yang Selalu Dilakukan Ketika Menggunakan ‘Make up Remover’.

 

Air Pembersih Teh Hijau Innisfree sangat disyorkan kerana formulasi yang hebat dengan ramuan teh hijau. Air pembersih ini kaya dengan antioksidan, yang membantu menjaga kulit anda dalam keadaan terbaik. Ia juga tidak kering dan sangat lembut pada kulit seperti semua produk Innisfree.

10. Hada Labo Super Hyaluronic Acid Moisturizing Cleansing Oil

(PEMBERSIH MINYAK DENGAN ASID HYALURONIK)

Kesalahan Yang Selalu Dilakukan Ketika Menggunakan ‘Make up Remover’.

Minyak Pembersih Hada Labo berkesan melarutkan semua kesan solekan serta-merta dan menghilangkan semua kotoran yang ada di dalamnya. Walaupun berasaskan minyak, ia tidak terlalu berminyak dan mudah dibasuh dengan air! Oleh kerana minyak pembersih ini mengandungi asid hyaluronik yang sangat terkenal di Hada Labo, anda tahu kulit anda berada di tangan yang baik. Bersihkan kulit anda sambil merawatnya dengan Minyak Pembersih Hada Labo ini.

11. Maybelline Micellar Water 3-In-1 Makeup Remover

(PEMBERSIH SOLEKAN TERBAIK DRUGSTORE)

Kesalahan Yang Selalu Dilakukan Ketika Menggunakan ‘Make up Remover’.

Pembersih Makeup Maybelline Micellar Water 3-In-1 menjadikan kulit anda berasa bersih dan segar dengan faedah bertindak tiga kali ganda. Mula-mula menghilangkan kesan solekan dan kotoran ringan, kemudian membersihkan liang-liang anda untuk menghilangkan sebum yang berlebihan. Akhirnya, ia mengisi semula kelembapan jauh di dalam lapisan kulit agar tetap lembut. Sekiranya terdapat sisa solekan yang lebih degil, anda boleh mengulangi pusingan kedua atau ketiga.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI