Ketika anda runsing mencari pembasmi kuman untuk mengelak dari jangkitan virus, tisu basah yang mampu menghilangkan bakteria merupakan salah satu alat penting untuk membersihkan kotoran. Anda boleh menggunakannya untuk mengelap anggota tubuh atau untuk membersihkan barang di sekitar. Jenama tisu basah yang dijual ketika ini pun pelbagai.

7 Cadangan Tisu Basah Terbaik Untuk Menghilangkan Bakteria. Awas Sekiranya Salah Pilih!

Ini cara memilih tisu basah yang tepat untuk menghilangkan bakteria. Anda boleh memilih tisu basah yang mengandung alkohol, yang selamat untuk bayi, hingga yang mudah dibawa. Selamat membaca!

Cara memilih tisu basah untuk menghilangkan bakteria

Tisu basah sangat praktik digunakan, baik ketika berada di rumah, di pejabat, mahupun ketika anda beriadah. Tentunya akan lebih praktik jika tisu basah tersebut memiliki kandungan antibakteria untuk menjamin kebersihan. Berikut ini kami akan menjelaskan poin-poin penting yang perlu diperhatikan dalam memilih tisu basah.

Sesuaikan dengan lokasi pemakaian anda

Tisu basah secara umum dibahagi menjadi dua jenis iaitu jenis mudah dibawa dan isi semula. Pilihlah tisu basah yang sesuai dengan cara penggunaan dan aktiviti anda.

Jenis mudah bawa: praktikal dibawa

7 Cadangan Tisu Basah Terbaik Untuk Menghilangkan Bakteria. Awas Sekiranya Salah Pilih!

Ketika anda atau anak mengalami selsema, tisu basah portabel akan lebih sesuai. Jenis ini mudah dibawa dan digunakan setiap kali berada di tempat yang mungkin memiliki banyak bakteria. Anda boleh menggunakannya untuk mengelap bakul ketika berbelanja atau membersihkan meja sebelum anda makan. Selain itu, tisu basah ini juga dapat digunakan untuk membersihkan tangan sebelum makan atau sesudah bermain, terutama jika anda tidak bertemu tempat untuk mencuci tangan.

Biasanya, tisu basah mudah bawa ini memiliki isi antara sepuluh helai hingga tiga puluh helai. Untuk berjaga-jaga, anda cukup membawa pembungkusan berisi sepuluh helai. Namun, apabila akan digunakan untuk pergi makan bersama anak-anak, sebaiknya membawa pembungkusan yang isinya tiga puluh helai.

Jenis isi semula: Sesuai di guna di rumah atau pejabat

7 Cadangan Tisu Basah Terbaik Untuk Menghilangkan Bakteria. Awas Sekiranya Salah Pilih!

Jika anda sering membersihkan meja di rumah atau pejabat dengan menggunakan tisu basah, disarankan untuk memilih jenis isi semula ini. Jumlah isi tisu basah untuk jenis ini berbeza-beza, antara enam puluh helai sampai seratus helai. Kerana isinya lebih banyak, jenis ini tentunya lebih ekonomi. Apabila habis, anda hanya perlu membeli isi semulanya.

Terdapat dua bentuk bungkusan tisu basah jenis isi semula iaitu bentuk tabung dan kotak. Bentuk tabung memiliki berbagai kapasiti, bahkan hingga yang isinya seratus helai. Di sisi lain, bungkusan berbentuk kotak lebih mudah dibuka dan ditutup. Agar dapat memilih secara tepat, anda sebaiknya terlebih dahulu mempertimbangkan cara dan frekuensi penggunaan tisu.

Selain itu, ketika ini terdapat banyak tersedia isi semula tisu basah yang disertai seal buka tutup yang sama dengan jenis mudah dibawa. Dengan demikian, anda boleh terus menyimpannya di dalam laci tanpa perlu dipindahkan ke dalam bungkusan tabung atau kotak. Isi semula yang seperti ini juga memungkinkan anda untuk membawanya di dalam beg.

Pilih tisu basah berdasarkan tujuan pemakaiannya

Meskipun sama-sama ditujukan untuk menghilangkan bakteria, sebagian produk tisu basah dibuat dengan kandungan alkohol, sedangkan sebagian lainnya tidak. Anda boleh memilih yang sesuai dengan tujuan pemakaian. Jika ingin membunuh bakteria yang melekat di benda-benda sekitar, gunakanlah tisu basah beralkohol. Gunakan tisu basah non-alkohol untuk membersihkan mulut atau tangan agar tidak mengalami iritasi.

Tisu basah beralkohol: untuk mensterilkan barang-barang di sekitar anda

Tisu basah beralkohol mempunyai efek pembasmi kuma yang tinggi sehingga sesuai digunakan untuk membersihkan bermacam-macam barang di pejabat, ruang tamu, dapur, pusat perbelanjaan, atau mainan anak-anak. Anda akan dapat membersihkan barang dalam waktu yang singkat.

Tisu basah non-alkohol: untuk membersihkan mulut atau tangan

Tisu basah non-alkohol aman digunakan untuk kulit sensitif seperti mulut dan tangan bayi. Sambil tetap mempertahankan fungsi sebagai pembasmian kuman, tisu basah jenis ini tidak mengandungi alkohol sehingga lebih selamat digunakan dan tidak menyebabkan kulit kering. Selain untuk anak-anak, tisu basah non-alkohol juga sesuai digunakan di rumah sakit atau untuk fungsi perawatan.

Periksa kandungan bahan asal

Ada beberapa bahan asal yang digunakan dalam pembuatan tisu basah. Periksalah kandungan bahannya sesuai dengan keperluan pemakaian Anda.

7 Cadangan Tisu Basah Terbaik Untuk Menghilangkan Bakteria. Awas Sekiranya Salah Pilih!

IKLAN

Untuk efek pembasmi kuman maksima, pilih tisu basah dengan kandungan alkohol yang tinggi

Tisu basah beralkohol biasanya mengandung bahan seperti etanol atau zat antiseptik lainnya. Lalu, tisu basah antibakteria yang tidak mengandung alkohol umumnya menggunakan bahan lain sebagai pembasmi, misalnya ekstrak biji anggur atau zat alami lainnya.

Jika anda menginginkan tisu basah dengan efek pembasmi sangat tinggi, pilihlah produk yang memiliki kandungan alkohol lebih tinggi dibandingkan kandungan airnya. Biasanya, tisu basah seperti ini memiliki bungkusan yang bertuliskan “tisu basah beralkohol” atau “tisu basah pembasmi”. Selain itu, keterangan alkohol biasanya berada di urutan atas pada bahagian ingredients di bungkusan.

Namun, tisu basah jenis ini dapat menimbulkan iritasi kerana kandungan alkoholnya yang cukup tinggi. Berhati-hatilah jika hendak menggunakannya untuk anak-anak atau pada kulit yang mengalami luka.

Tisu basah berbahan food grade sesuai untuk kanak-kanak

7 Cadangan Tisu Basah Terbaik Untuk Menghilangkan Bakteria. Awas Sekiranya Salah Pilih!

Jika anda sering lap sekitar jari dan mulut, atau menggunakan tisu basah pada anak kecil, dianjurkan untuk memilih produk yang selamat untuk makanan. Akan lebih baik jika produk tersebut juga tidak mengandung pewangi atau bahan pengawet seperti paraben. Untuk anak-anak yang kulitnya masih sensitif, tisu basah non-alkohol dengan standard  food grade ini adalah pilihan terbaik.

Untuk kulit sensitif, pilih tisu basah non-alkohol dengan kandungan minima zat aditif

Tisu basah adalah produk yang bersentuhan langsung dengan kulit. Oleh sebab itu, anda sebaiknya selalu memperhatikan kandungan yang ada pada produk tersebut.

Tisu basah beralkohol biasanya menggunakan etanol. Selain itu, benzalkonium klorida juga digunakan sebagai salah satu bahan yang merupakan bakteriasida dan antibakteria yang kuat. Ada juga keterangan mengenai ada atau tidaknya PG (propylene glycol) yang tahan terhadap kelembapan mahupun cendawan. Jangan lupa, periksa juga mengenai kandungan paraben sebagai bahan pengawet.

Setiap kandungan yang ada di dalam tisu basah sebenarnya sesuai dengan standard yang ditentukan. Namun, jika ingin digunakan setiap hari, terutama kanak-kanak, setiap bahan harus diperhatikan dengan lebih berhati-hati. Apabila Anda khuawatir, pilihlah produk yang tidak hanya non-alkohol, tetapi juga bebas paraben dan pewangi, serta tidak banyak mengandung zat aditif. Berhati-hatilah kerana terdapat tisu basah yang masih mengandungi 99% air, tetapi baki 1% di dalamnya banyak diisi oleh zat kimia. Untuk itu, periksalah dengan teliti.

Jika sering digunakan, pertimbangkan kualiti dan kuantitinya secara menyeluruh

Pada umumnya, pengguna hanya melihat suatu produk dari segi harga. Apabila harganya murah, tetapi jumlah isinya terlalu sedikit, bukankah itu tidak menguntungkan? Selain itu, seandainya isinya banyak, tetapi ternyata kualitinya tidak baik, anda akan rugi kerana terpaksa menggunakan produk yang tidak berkualiti.

Apabila anda sering menggunakan tisu basah untuk menghilangkan bakteria, pertimbangkanlah setiap aspeknya, baik kualiti maupun kuantiti.

Untuk tisu basah yang boleh diisi semula, pilih bentuk bungkusannya dengan cermat

Tisu basah jenis isi semula terbahagi menjadi produk dengan bungkusan baru dan produk isi semulanya sahaja. Jika tisu basah dalam bungkusan sudah habis, anda tinggal mengisinya dengan produk isi semula. Perbezaan harga antara produk isi semula umumnya tidak terlalu besar. Jadi, poin penting yang perlu diperhatikan adalah saat membeli bungkusan baru. Pertimbangkanlah bentuk bungkusan yang sesuai dengan bekas anda akan meletakkan tisu basah tersebut, serta frekuensi pemakaiannya.

IKLAN

Bezakan jenis tisu basah mudah bawa yang digunakan sesuai tujuan pemakaian

Untuk tisu basah jenis portabel, perbezaan harga di antara setiap produk biasanya cukup signifikan. Ada beberapa produk yang harganya lebih mahal kerana ukuran helaiannya lebih besar, atau kerana terbuat dari bahan yang mesra di kulit. Namun, keuntungan produk yang ukuran helaiannya adalah anda boleh membersihkan area yang cukup luas dengan satu helaian saja.

Sementara itu, untuk membersihkan barang-barang di sekitar anda, gunakanlah tisu basah beralkohol yang kebanyakan harganya lebih terjangkau. Dengan membezakan jenis tisu yang digunakan bergantung tujuan pemakaian, anda dapat memanfaatkan fungsi tisu basah secara maksima dan ekonomi.

10 Rekomendasi tisu basah terbaik untuk menghilangkan bakteria

Setelah mengetahui cara memilih tisu basah, selanjutnya terdapat rekomendasi tisu basah terbaik yang boleh menjadi pilihan anda dalam melakukan berbagai aktiviti. Berikut ini penjelasannya.

1. VSGO Anti Bacteria Screen Cleaning Wet Wipes

7 Cadangan Tisu Basah Terbaik Untuk Menghilangkan Bakteria. Awas Sekiranya Salah Pilih!

Bertekstur lembut dan tidak akan mencalarkan layar gadget Anda!

Gadget yang anda gunakan sehari-hari amat terdedah terkena kuman dan bakteria. Ertinya, kuman dan bakteria tersebut boleh dengan mudah melekat di tangan. Untuk mengatasi hal tersebut, anda dapat mencuba tisu basah yang satu ini.

Dengan teksturnya yang lembut, produk ini dapat membantu membersihkan gadget anda tanpa membuatnya tergores. Dengan demikian, layar telefon bimbit mahupun kamera anda tentu akan selamat. Tambahan, produk ini memiliki fungsi antibakteria yang dapat mengurangi risiko tumbuhnya cendawan pada lensa kamera anda, misalnya ketika disimpan lama pada kondisi kelembapan yang tinggi.

2. Lysol Dual Action Disinfecting Wipes

7 Cadangan Tisu Basah Terbaik Untuk Menghilangkan Bakteria. Awas Sekiranya Salah Pilih!

Tekstur berbeza di kedua sisinya sesuai keperluan pemakaian

Beberapa tisu basah terkadang mudah hancur ketika digunakan untuk membersihkan permukaan yang kasar atau kotoran yang degil. Tidak dengan produk ini!Dua permukaan yang berbeza, permukaan kasar boleh membersihkan barang. Sementara itu, sisi lainnya dapat digunakan untuk keperluan seharian.

IKLAN

3. Pigeon Wipes Anti Bacterial

7 Cadangan Tisu Basah Terbaik Untuk Menghilangkan Bakteria. Awas Sekiranya Salah Pilih!

Hindari sisa dengan dengan senang

Tisu basah yang satu ini dirancang efektif membunuh bakteria sehingga sesuai untuk memastikan kebersihan di mana saja, termasuk ketika kegiatan di luar. Pigeon juga melengkapi produk ini dengan fitur Easy One Hand System agar helaian berikutnya tidak ikut terbawa ketika anda menarik sehelai tisu. Tidak akan ada lagi tisu basah yang terbuang percuma!

4. Dettol Anti Bakteria Wet Wipes Sensitive

7 Cadangan Tisu Basah Terbaik Untuk Menghilangkan Bakteria. Awas Sekiranya Salah Pilih!

Tekstur lembut dan lulus uji dermatologi

Dettol telah lama dipercaya dengan produk pembunuh kuman yang berkualiti. Tisu basahnya yang satu ini lulus ujian dermatologi dan terbukti selamat untuk kulit. Dengan kemampuannya dalam membasmi kuman, tambahan bahan dan teksturnya yang lembut, produk ini dapat digunakan baik oleh kanak-kanak mahupun dewasa. All in one! Tentunya lebih!

5. Kleenex Fresh Hand And Face Moist Wipes (3 x 10 sheets)

7 Cadangan Tisu Basah Terbaik Untuk Menghilangkan Bakteria. Awas Sekiranya Salah Pilih!

Tisu basah serbaguna untuk tangan dan wajah yang kering

Tangan, leher dan wajah ketika cuaca panas mudah kering kesan kurang air dalam badan. Mulalah kulit jadi merengsa dan menimbulkan rasa tidak selesa. Dapatkan tisu basah dari Kleenex ini yang sesuai untuk digunakan pada tangan dan wajah.

Ianya bebas alkohol dengan mengandungi Aloe Vera dan Vitamin E serta lembut pada kulit. Tisu ini juga sesuai untuk anda membuang solekan bagi mengejarkan solat fardu.

6. Premier Sanitizing Wipes

7 Cadangan Tisu Basah Terbaik Untuk Menghilangkan Bakteria. Awas Sekiranya Salah Pilih!

Hand sanitizer terbaik bentuk wipes, mudah dibawa kemana sahaja

Jika anda menggemari tisu basah, wipes ini mengandungi bahan yang mampu membunuh kuman dan bakteriaa walaupun tidak mengandungi alkohol. Ianya mengandungi Aloe Vera dan Vitamin E agar kulit merasa segar dan lembut. Ianya mudah untuk digunakan terutama ketika aktiviti piknik.

7. Huggies Baby Wipes Gentle Care

7 Cadangan Tisu Basah Terbaik Untuk Menghilangkan Bakteria. Awas Sekiranya Salah Pilih!

Baby wipes untuk bayi yang alami masalah kulit sensitif

Teknologi Triple Clean yang digunapakai dalam rekaan baby wipes Huggies ini menyediakan kombinasi ketebalan, kelembutan dan penyerapan yang tinggi. Ianya selamat untuk digunakan pada bayi dan melindungi kulit bayi dari ruam dengan memastikan bahagian kulit yang menggunakan baby wipes ini bersih sebersihnya dan tidak meninggalkan sebarang kotoran. Justeru itu, ianya baik untuk kulit bayi yang lembut dan sensitif dengan melembabkan serta menjaga rapi kulit si manja anda.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI