Menyingkirkan solekan pasti bukan bahagian yang paling menggembirakan dari rutin kecantikan anda, terutamanya ketika sudah lewat dan penat. Jika tidak melakukannya kulit wajah anda akan kelihatan matang dari usia.

Cara yang tidak betul akan memberi kesan sampingan pada wajah seperti mengalami penuaan awal usia, jerawat dan kesihatan kulit secara keseluruhan. Untuk lebih memahami bagaimana anda harus menanggalkan solekan dengan betul, lebih baik mengetahui perkara yang tidak sepatutnya anda lakukan terlebih dahulu.

5 kesalahan ini paling mengerikan yang tidak sepatutnya anda lakukan ketika menyingkirkan solekan di wajah.

5 Kesalahan Menghilangkan solekan

1. Menggunakan penghilang solekan mata di seluruh wajah

Pembersih solekan mata bukan sekadar tipu daya pemasaran, formula ini biasanya lebih berat daripada penghilang solek wajah biasa anda. Walaupun ini adalah perkara yang baik jika anda ingin membuang maskara kalis air yang degil, ia dapat menyumbat liang dan mencetuskan pengelupasan ketika digunakan pada kulit anda di sekitar wajah.

2. Menggunakan pembersih biasa anda untuk menghilangkan solek yang berat

Produk tidak tenggelam dengan baik jika kulitnya dicemari kekotoran dan itu termasuk solekan. Pembersih biasa anda mungkin tidak cukup kuat untuk menghilangkan semua solek di wajah dan anda tidak akan mendapat semua kebaikan kulit yang menghidratkan dalam formula yang anda maksudkan selain mencuci seperti asid hyaluronik, ceramides dan lain-lain. Hasilnya, wajah kering dan rengsa dengan sisa solekan.

IKLAN

3. Terlalu bergantung pada tisu pembersih

Sumber gambar: Ningbo

Kenapa tidak? Bukankah lagi mudah dan cepat? Tisu pembersih menyebabkan kulit menjadi gatal, ia juga tidak melakukan yang terbaik untuk menghilangkan semua solek anda dengan berkesan. Sekiranya anda mempunyai kulit yang sangat berminyak atau rawan jerawat, menggunakan tisu boleh menyebabkan liang pori tersumbat dan jerawat. Tambahan pula mereka yang mempunyai kulit sensitif atau rentan rosacea, beberapa tisu boleh meninggalkan sisa bahan kimia yang menjengkelkan.

Itu tidak bermaksud kulit anda akan memberi kesan sampingan jika memakainya sesekali, anda hanya perlu gunakan dengan berhati-hati atau ikuti pembersihan dua kali.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Pakar Ini Bongkar, Apa Jadi Pada Kulit Wajah Anda Apabila Menggunakan ‘Make Up Wipes’

4. Menyental dengan kuat

Sumber gambar: Enigma magazine

Ringkasnya, kulit wajah jauh lebih halus daripada kulit badan anda. Ini bermakna semasa menggosok badan dengan loofah pengelupasan, jangan menggunakan tekanan yang sama pada wajah anda. Mengusap wajah dengan pelapik kapas dan tisu pembersih solekan, atau menggosok dengan kuat dengan tangan anda merosakkan dan sama sekali tidak perlu. Luangkan beberapa minit tambahan untuk menghilangkan solekan dengan lembut dalam gerakan bulat dan keringkan dengan tuala kapas lembut. Untuk solekan mata, jangan gosok berulang-ulang kerana boleh mengganggu mata, sebaliknya gunakan gerakan menyapu, angkat sebelum anda mengelap lagi.

IKLAN

5. Melangkau rahang, leher dan garis rambut

Sumber gambar: The indepedent

Melangkau garis rahang dan jerawat garis rambut? Kesalahan menanggalkan alat solek ini mungkin disalahkan. Sebenarnya, ini adalah salah satu kejadian paling biasa yang berlaku. Walaupun kebanyakkan orang memakai alat solekan di leher dan rahang, tetapi mereka mengabaikannya ketika tiba masanya untuk membersihkan wajah. Kawasan ini sangat penting, terutama leher adalah kawasan yang cenderung menunjukkan tanda-tanda penuaan pramatang.

Cara Yang Betul untuk Menghilangkan Solekan

Apabila anda arif tentang apa yang tak perlu dalam langkah menyingkirkan solekan, barulah mencari pendekatan cara yang betul. Terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan, tetapi tidak kira jenis produk yang digunakan, lebih baik mengamalkan pembersihan berganda jika anda memakai alat solek.

IKLAN

BACA JUGA ARTIKEL INI: Ini Perbezaan Antara Pencuci Muka Dan Pembersih Muka. Senarai Pencuci Terbaik Di Bawah Bajet Anda

Bahagian pertama pembersihan dua kali ganda adalah untuk menghilangkan solek anda. Pilih balsem pembersih yang mampu mencairkan solekann tanpa kesan sampingan yang menyumbat pori dan rasanya hampir terapeutik menggosok ramuan berkrim di wajah anda. Anda juga mempunyai kemewahan melangkau penghilang solek mata, kerana balsem dapat digunakan di sekitar kawasan mata. Walau bagaimanapun, anda juga boleh menggunakan minyak pembersih atau air misel jika anda mahu, kedua-duanya akan menghilangkan solek dengan berkesan.

Sumber gambar: Befitglitz

Mulakan dengan sedikit balsem pembersih di tangan yang bersih dan kering. Setelah memanaskan formula di antara jari anda, urut lembut balsem dengan gerakan bulat. Berhati-hati di sekitar mata anda. Setelah solekan cair, bilas tekstur seperti susu dengan air suam.

Tetapi jangan berhenti di situ! Walaupun baru sahaja membersihkan solekan anda, itu tidak bermakna kulit anda bersih. Selepas membilas semuanya, masuklah untuk pembersihan kedua dengan pembersih biasa anda. Langkah ini memastikan sisa solekan dikeluarkan, serta membersihkan kulit dari kotoran, minyak dan kekotoran lain yang dapat menyumbat liang.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Konsep Double Cleansing Bantu Merawat Masalah Kulit. Ini Senarai Pencuci mengikut Jenis Kulit Wajah

Selepas itu, gunakan kain lap untuk mengeringkan wajah dan meneruskan rutin penjagaan kulit selepas pembersihan. Oh ya, jangan lupa menukar tuala wajah anda setiap dua hingga tiga hari kerana kotoran dan bakteria dapat berkumpul dengan cepat. Selamat mencuba!

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI