Mahkota kecantikan kita ini patut dijaga sama seperti wajah. Daripada lawatan ke salun hingga mencuba rawatan di rumah untuk rambut yang cantik, keinginan untuk mempamerkan rambut yang cantik membuatkan anda berusaha keras untuk menjadikan rambut kelihatan lebih baik. Anda semua pernah ke sana, merindui rambut licin dan berkilat yang diilhamkan oleh selebriti yang tidak memerlukan seratus aksesori untuk kelihatan terurus.

Rawatan keratin ialah perkhidmatan melicinkan rambut dalam permintaan yang popular yang terdapat di kebanyakan salun. Tetapi bagaimana proses rawatan rambut ini dilakukan? Apakah penjagaan yang perlu diambil selepas rawatan keratin? Adakah rawatan keratin baik untuk rambut anda? Mari kita mendalami kata kunci salon terbaru ini.

Rawatan keratin rambut kekal sihat

Keratin ialah protein yang terdapat dalam rambut, kuku dan kulit. Ia melindungi dengan melembap dan mengekalkan kesihatan rambut anda. Rambut anda mungkin kehilangan protein akibat pendedahan kepada cahaya matahari dan pencemaran, perubahan gaya hidup atau penggunaan produk rambut yang berlebihan. Rawatan keratin ialah proses kimia yang menambahkan keratin secara buatan pada rambut anda yang rosak, menjadikannya kelihatan lembut dan berkilat.

Rawatan ini melibatkan bahan kimia yang bekerja pada ikatan rambut  dan menjadikannya lebih lurus. Proses ini mengambil masa, tetapi hasilnya berbaloi dengan usaha. Rambut anda biasanya akan kelihatan lebih berkilat, lurus dan licin selepas rawatan keratin.

Proses rawatan keratin bergantung pada penata dan kondisi rambut

Terdapat pelbagai jenis rawatan keratin jadi tanya penata anda untuk rawatan yang sesuai dengan keperluan anda. Bergantung pada rambut anda, rawatan boleh mengambil masa beberapa jam, jadi bersiaplah.

Inilah rupa proses rawatan keratin biasa:

Ani DImi/Stocksy United
  • Stylist anda akan mencuci rambut untuk mengeluarkan sebarang sisa yang mungkin menghalang formula keratin daripada diserap oleh rambut anda.
  • Rawatan keratin akan digunakan pada rambut basah. Sesetengah penggaya mungkin menggunakannya selepas mengeringkan rambut anda.
  • Larutan keratin akan disebarkan secara merata dan dibiarkan selama lebih kurang 30 minit.
  • Ini akan diikuti dengan satu lagi pusingan pengeringan.

ARTIKEL BERKAITAN: Tanggal Tudung Rambut Leper & Penyet, ‘Hack 15 Saat’ Rambut Jadi Kepok Dan Subur Segera.

Mudah untuk hijabi uruskan rambut

Rawatan keratin boleh bertahan sehingga 3-⁠6 bulan, bergantung pada penjagaan selepas dan rutin anda. Stylist anda akan menasihatkan supaya terbiasa mengelak daripada mencuci rambut anda selama sekurang-kurangnya 48 jam. Juga, elakkan menggunakan gelang getah untuk tempoh yang sama, yang boleh meninggalkan bengkok pada rambut anda yang baru diluruskan.

Rawatan keratin tidak semestinya untuk meluruskan rambut anda sepenuhnya. Ia lebih tertumpu kepada membuat rambut bebas keriting dan membalikkan kerosakan. Ia berbeza daripada meluruskan atau melicinkan rambut anda kerana ia tidak akan mengurangkan jumlah sebanyak itu atau menjadikan rambut anda benar-benar anggun atau rata. Mudah untuk hijabi yang berhijab!

Kebaikan rawatan keratin rambut

Beberapa faedah rawatan keratin menjadikan rambut anda kurang keriting, malah memudahkan penggayaan rambut. Rambut kelihatan lebih lurus, licin dan berkilat dan lebih lembut. Satu kebaikan untuk hijabi, mengurangkan masa pengeringan rambut dengan ketara selepas mencuci. Bagi anda yang tidak berhijab menghilangkan keperluan untuk menggayakan rambut anda dengan kerap dan menguatkan helaian rambut malah melindungi rambut daripada bahan pencemar luaran.

IKLAN

Jika anda seorang yang menghabiskan banyak masa setiap hari untuk memanaskan rambut  untuk menjadikannya kelihatan terurus, maka rawatan keratin mungkin sesuai untuk anda. Ia adalah cara yang bagus untuk menjinakkan rambut kerinting dan keriting anda kekal untuk jangka masa yang panjang. Adalah penting untuk mengetahui perkara yang anda cari sebelum anda menyelesaikannya. Bercakap dengan penata anda dan beritahu mereka hasil yang diharapkan dan mereka akan dapat mencadangkan prosedur salon terbaik yang sesuai dengan keperluan.

Kesan sampingan rawatan keratin

Rawatan keratin ialah proses kimia yang melicinkan rambut  buat sementara waktu. Ia mempunyai bahan-bahan yang boleh berisiko, sebelum mendapatkan rawatan keratin, adalah penting untuk memahami kemungkinan kesan sampingannya.

Kebimbangan kesihatan

Formula yang digunakan untuk rawatan keratin mengandungi bahan kimia yang dipanggil formaldehid, yang merupakan karsinogen. Semasa mendapatkan rawatan, anda dan penata mungkin terhidu bahan kimia tersebut. Menurut Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan Amerika Syarikat (FDA), pendedahan kepada formaldehid boleh menyebabkan kerengsaan kulit, loya, mata berair, dan sensasi terbakar pada mata, tekak dan hidung.

Adalah disyorkan untuk menggunakan produk rawatan keratin yang bebas daripada formaldehid, tetapi ia mungkin memberikan hasil yang sama. Oleh itu, adalah disyorkan untuk mengehadkan lawatan ke salon anda untuk rawatan keratin. Ketahui seberapa kerap anda memerlukan rawatan supaya anda mengelakkan pendedahan yang tidak perlu.

ARTIKEL BERKAITAN: Hijabi Yang Mempunyai Masalah Rambut Kepam, Kering Atau Rosak Ini Cara Merawatnya!

Kesan sampingan lain

IKLAN

Selain daripada risiko yang ditimbulkan oleh formaldehid yang terdapat dalam produk, rawatan keratin juga boleh menyebabkan rambut pecah kerana haba berlebihan yang dihasilkan semasa menyeterika rata. Selain itu, rambut anda yang diluruskan selepas rawatan mungkin kehilangan sedikit kelantangannya dan rambut boleh kelihatan lembik.

Memandangkan rawatan menghilangkan keriting, anda mungkin kehilangan lantunan semula jadi rambut. Juga, pakar mencadangkan bahawa wanita hamil tidak boleh memilih rawatan keratin. Produk penjagaan rambut untuk menjadikan rawatan keratin anda tahan lebih lama

Produk susulan selepas rawatan

Selepas rawatan keratin, menggunakan produk yang betul pada rambut anda adalah penting untuk memastikan hasilnya bertahan lebih lama. Gunakan syampu dan produk yang kaya dengan keratin dan bebas daripada sulfat dan natrium klorida. Ini bagi memastikan rawatan tidak dilucutkan selepas dibasuh dan dikekalkan selama beberapa bulan. Berikut adalah beberapa produk yang akan menyuburkan rambut anda selepas rawatan dan mengekalkan rupa yang licin dan berkilat:

L’Oreal Paris EverCreme Deep Nourish Shampoo

Syampu L’Oreal Paris EverCreme Deep Nourish ialah pembersih bajet terbaik untuk rambut yang dirawat keratin. Ia direka khusus untuk menghidrat dan menyuburkan rambut yang telah menjalani rawatan. Bahan utama termasuk mentega Shea, minyak zaitun dan minyak aprikot.

TRESemmé Keratin Repair Shampoo & conditioner

IKLAN

Syampu keratin terbaik dan perapi dalam keratin akan mengukuhkan rawatan melicinkan keratin anda dengan bahan utama. Kombo syampu dan perapi ini berfungsi untuk melicinkan sebarang helai keriting sambil menguatkan rambut anda dengan keratin yang menenangkan. Syampu membersihkan rambut anda yang dirawat dengan keratin dengan lembut manakala perapi menambah helaian anda, menghasilkan rambut yang lembut dan terurus.

Dove Hair Mask + Minerals Smoothes + Pink Clay

Akhir sekali, anda juga pasti mahu menggunakan Dove Hair Mask + Minerals Smoothes + Pink Clay pada rambut anda yang dirawat dengan keratin. Produk rawatan keratin ini boleh digunakan sebagai masker rambut atau sebagai rawatan cuti keratin.

Masker ini memberikan rambut anda rangsangan penyaman tambahan yang akan menjadikan helaian anda lebih lembut seperti sutera dan licin. Ia mempunyai ciri anti keriting dan direka bentuk untuk menutup helaian terhadap sebarang kelembapan dan keriting yang datang sepanjang hari anda. Tambahkan produk penjagaan rambut keratin ini pada rawatan rambut keratin selepas rutin dan anda akan dapat memastikan rambut anda licin dan berkilat seperti hari pertama.

TRESemmé Keratin Smooth Shine Serum

Serum pelicin keratin, atau minyak keratin, juga merupakan ruji penjagaan rambut yang bagus untuk dimiliki untuk rambut yang dirawat keratin anda. Salah satu serum keratin pelicin terbaik untuk mengekalkan helaian anda pada titik ialah TRESemme Keratin Smooth Shine Serum.

Serum indah ini dicipta dengan keratin dan minyak Marula, dan memberikan 5 manfaat melicinkan rambut, melawan keriting, menghilangkan kusut, meningkatkan kilauan dan menambah kelembutan. Serum rambut penting ini direka dengan formula tidak berminyak, jadi helaian anda akan kekal jinak dan licin tanpa sebarang sisa berminyak.

Rawatan keratin boleh menjadikan rambut anda terurus buat sementara waktu. Ia memberikan rambut anda kemasan yang lebih licin dan berkilat. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengingati apa yang termasuk dalam rawatan. Rawatan keratin ialah proses kimia yang meluruskan rambut anda secara buatan. Oleh itu, sentiasa bersihkan keraguan anda sebelum meluangkan masa dan wang anda ke dalam rawatan keratin.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/U3UbOb3xCJ4

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI