Rambut yang tebal dan berkilat adalah tanda keremajaan dan kecantikan, ya hack ini bantu hijabi mendapatkan rambut yang ‘super volume’ dalam beberapa saat sahaja.

Peminat kecantikan scroll sahaja aplikasi ke TikTok untuk mencari kaedah menjadikan rambut anda kelihatan lebat dan subur. Cara memberikan rambut lebat dari akar dalam carian dengan lebih 3.1 juta, anda pasti tak menyesal mencubanya.

Satu hack, khususnya, telah berakar umbi, dengan beribu-ribu mencubanya dan mendapati ia meningkatkan jumlah rambut mereka. Godam kecantikan ini hanya melibatkan penggunaan berus, sedikit udara panas dan beberapa rambut sejuk pada akar yang sudah kering.

ARTIKEL BERKAITAN: Sherry Ibrahim & Didiyana Ehsan Kongsi Tip Penampilan Menarik, Elak Rambut Berbau Di Sebalik Hijab

Hanya 3 langkah mudah

Tak perlu peralatan mahal! Mula-mula, letakkan sikat anda kira-kira dua inci dari perpisahan dan kemudian tolaknya ke arah perpisahan, mencipta sedikit daya angkat. Kemudian, menggunakan pengering rambut, hembuskan rambut dengan udara panas selama lima hingga lapan saat. Kemudian tiup bahagian yang sama dengan udara sejuk selama tiga hingga lima saat.

IKLAN
@hotli.beauty A hair trick that all girls must know!#hairstyle #hairtutorial #hair #hairtricks #hairtips #beautytips #beautyhack #hairtutorial #DisneyPlusVoices ♬ the stairs that got me famous – jaydon krieger

Penggodaman itu telah digelar sebagai “helah yang mesti diketahui oleh semua gadis” oleh Holti Beauty, yang mengumpulkan hampir setengah juta tanda suka pada video tular ini, yang mempunyai 10.6 juta tontonan. Pengguna TikTok lain mengesahkan penggodaman ini, dan seorang berkata: “Saya telah melakukan itu selama beberapa dekad.”

“Mungkin perlu mencuba ini untuk rambut saya yang tidak bervolume,” kata seorang lagi, manakala seorang lagi mengulas, “Saya akan mencuba ini!”

Pengodaman berkait dengan sains

Mengapa penggodaman ini berfungsi dengan baik? Ini semua tentang kimia rambut dan penggunaan haba. Udara panas sesuai untuk menggayakan rambut, pada asasnya membentuknya mengikut rupa yang anda inginkan. Udara sejuk sangat sesuai untuk mengunci gaya itu pada tempatnya.

IKLAN

Ini kerana udara panas menjadikan rambut lebih mudah ditempa dengan melonggarkan ikatan pada helaian. Udara sejuk kemudian mengunci ikatan ini di tempatnya.

Godam ini berfungsi dengan baik kerana penggunaan udara panas dan kemudian sejuk. Kebanyakan pengering rambut kini mempunyai tetapan panas dan sejuk, tetapi jika anda tidak mempunyai tetapan, hanya menggunakan udara panas dan memegang berus pada tempatnya sehingga rambut sejuk boleh membantu.

ARTIKEL BERKAITAN: ‘Slugging Rambut’ Trend Kecantikan TikTok Rambut Lembut Bersinar Dan Melambatkan Uban

IKLAN

Jika hujung anda idamkan rambut berkilat, mengapa tidak cuba hack semula jadi ini untuk membaiki hujung yang terbelah hanya semalaman. Penggodaman untuk rambut berkilat telah menjadi viral di TikTok. “Hair slugging” melihat sapuan minyak semula jadi pada rambut sebelum tidur.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI