“Skin slugging,” teknik penjagaan kulit Korea yang menjanjikan kulit yang bersinar dan terhidrat. Sejak beberapa minggu lalu, jenis slugging baharu telah melanda TikTok dengan tanda pagar #hairslugging”.  Ringkasnya, slugging rambut memerlukan penambahan rawatan pada rutin penjagaan rambut setiap malam anda dan kemudian meletakkan sesuatu di atas rambut anda untuk melindunginya semasa anda tidur.

Dari segi sejarah, amalan meminyaki rambut bermula sejak beribu-ribu tahun dahulu, budaya wanita Asia Selatan mencipta ramuan minyak buatan sendiri sebagai sebahagian daripada ritual rambut mereka. Secara tradisinya, ritual itu diamalkan oleh wanita dari generasi yang berbeza, membantu membina rasa komuniti dan ikatan wanita yang lebih mendalam. Ini tidak dilakukan untuk menyelesaikan masalah rambut tertentu tetapi dilakukan secara berkala untuk menggalakkan kulit kepala dan rambut yang sihat.

Amalan ini secara dramatik meningkatkan kesihatan kulit kepala yang menghasilkan rambut yang lebih tebal, lebih kuat yang tumbuh lebih cepat. Malah ia boleh menghalang keguguran rambut dan melambatkan uban.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

@moniquemrapier you will never go back 🥺 say goodbye to split ends 👏🏼 comment any questions!💗 #hair #hairtok #hairhacks #haircare #hairtips #hairdamage ♬ Eenie Meenie (Radio Version) – Sean Kingston & Justin Bieber

Pengguna TikTok Monique Rapier, di mana dia menggunakan minyak ringan pada rambutnya dan kemudian meletakkannya dalam stokin kabur semalaman. Nampaknya, stokin membantu mengelakkan geseran dan kerosakan yang berlaku pada waktu malam dan juga membantu mengunci kelembapan. Selepas melihat ramai pengguna TikTok mengulas tentang cara penggodaman itu menjadikan rambut mereka lebih bersinar berbanding sebelum ini.

Apakah slugging rambut?

@abbeyyung #hairslugging #slugging #hairhacks #haircarehacks #sleephairstyles ♬ Toxic x Pony – ALTÉGO

Seperti yang dinyatakan di atas, slugging rambut memerlukan seseorang untuk menyapu minyak rambut ringan ke hujungnya, membungkusnya dengan stokin kabur, dan mengikatnya dengan scrunchie sutera. Terdapat satu lagi versi slugging rambut di mana seseorang akan menyapu minyak yang lebih berat dari akar ke hujung, sapukan masker rambut di atasnya, selamatkannya dengan stokin kabur dan scrunchie, kemudian bilas pada waktu pagi.

IKLAN

Adakah Ia Sebenarnya Berfungsi?

Kedua-dua rawatan semalaman ini terdengar menarik untuk helaian rambut anda, tetapi adakah ia benar-benar berkesan? Ternyata, anda perlu lakukan dahulu.

Slugging adalah trend yang hebat untuk penghidratan rambut yang mendalam. Konsep umum ialah menyapu krim atau minyak penghidratan pada rambut, dan kemudian menutupnya untuk membantu mengekalkan kelembapan dan membantunya menyerap. Stokin dan scrunchie sutera membantu proses pemulihan rambut anda.

IKLAN

Jenis Rambut manakah yang paling sesuai?

Tidak semua jenis rambut dicipta sama, jadi tidak semua jenis rambut akan mendapat manfaat daripada kaedah ini. Rambut kerinting secara semula jadi lebih kering, dengan itu, kaedah penghidratan dalam seperti ‘slugging’ memberikan lebih banyak faedah. Manakala rambut tebal, rapuh, kerinting atau kering mungkin mendapat manfaat daripada minyak yang lebih berat dengan masker rambut dan lebih kerap mengelupas. Anda yang mempunyai helaian rambut halus atau nipis boleh menyapu minyak ringan pada hujungnya sekali seminggu.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Slugging Hasilkan Kulit Yang Cantik Jika Dilakukan Dengan Teknik Betul. Hebat Kecantikan K-Beauty

IKLAN

Cara Melakukan Slugging Rambut

Mengekalkan rambut cantik berkilau agak mudah, tetapi kadangkala mempunyai panduan yang betul adalah lebih membantu. Jom lihat cara melakukan penggodaman rambut untuk dua jenis ‘slugging’ di bawah.

Untuk kaedah minyak ringan:

  • Sapukan minyak ringan ke hujung rambut.
  • Masukkan rambut anda dalam stokin yang bersih.
  • Ikat stoki dengan scrunchie sutera.
  • Biarkan minyak bekerja semasa anda tidur.

Untuk kaedah minyak yang lebih berat:

  • Sapukan minyak pelembap berat dari akar ke hujung.
  • Sapukan masker rambut di atas minyak.
  • Letakkan rambut anda dalam stokin yang bersih.
  • Ikatkannya dengan scrunchie sutera.
  • Bangun dan bilas rambut.

Ini adalah konsep umum yang sama dan bahawa minyak yang lebih berat boleh memberikan penghidratan yang lebih mendalam.Lakukan slugging rambut sekurang-kurangnya sekali seminggu, penggodaman ini adalah sangat mudah dilakukan dan menjadikan hujung rambut anda lebih sihat.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI