Menjadi perkara yang lazim buat mereka yang duduk di negara Asia untuk menggunakan tangan Ketika makan. Bahkan, ia merupakan satu nikmat yang cukuo menyempurnakan adat makan di negara-negara ini.

Hakikatnya, terdapat satu kajian yang mendapati makan menggunakan tangan ini mempengaruhi berat badan seseorang. Bagaimana ia boleh jadi sebegitu? Jom kita ketahui dengan lebih lanjut.

Makan pakai tangan lebih enak dan puas!

Sumber gambar dari Canva

Setiap perkara yang berlaku dalam kehidupan mungkin boleh di jelaskan melalui aspek saintifik. Begitu juga tabiat makan menggunakan tangan juga salah satu perkara yang boleh di jelaskan melalui sains.

Perkongsian melalui Hellodoktor, terdapat kajian yang telah di jalankan di Universiti Steven, New York, mendapati kesedapan sesuatu makanan itu di pengaruhi banyak dengan cara berbanding kawalan diet seseorang individu. Jelas di sini, cara yang di maksudkan itu adalah samada menggunakan tangan atau sudu.

Jadi boleh di fahamkan lagi, mereka yang gemar menggunakan tangan untuk makan dengan cara pemakanan yang sihat juga membantu seseorang individu menikmati makanan mereka. Kajian juga mendapati terdapat 3 fasa yang utama.

IKLAN

Artikel berkaitan: ‘Tiada Kentang, Nasi Atau Pasta Untuk Makan Malam!’ Diet Di Raja Yang Paling Ketat Tapi Bukan…

Sumber gambar dari Canva

Dalam 3 fasa ini, ia melibatkan satu kajian yang berkait dengan keju Muenster yang diambil oleh 45 subjek. Dalam ujian ini, mereka di arahkan untuk melihat, memegang, dan makan keju yang di berikan itu.

IKLAN

Subjek kajian itu telah di bahagikan kepada dua kumpulan—bagi kumpulan 1, mereka akan makan keju tersebut menggunakan tangan dan kumpulan 2 pula akan menggunakan penyepit.

Jadi apa yang mereka dapat dari kajian ini? Ia menunjukkan mereka yang gemar makan makanan yang seimbang tetapi menggunakan tangan lebih baik kerana mereka lebih menikmati makanan mereka. Berbanding pula mereka yang tidak menjaga tabiat pemakanan meskipun mereka juga menggunakan tangan. Sebagai kesimpulan, penjagaan pemakanan harus di titikberat, guna tangan Cuma membantu sahaja untuk menikmati makanan anda.

IKLAN

Sumber info: Hellodoktor

Artikel berkaitan: Biji Labu Bantu Melawan Kanser & Sakit Jantung! Ketahui 5 Cara Untuk Menambahnya Dalam Diet Anda

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI