Seiring usia anda, corak tidur boleh jadi berubah. Segala-galanya dari peningkatan tidur siang hingga siklus tidur yang dipendekkan pada waktu malam terjadi dengan penuaan normal.

Namun persekitaran dan gaya hidup anda juga dapat memainkan peranan besar dalam cara tidur anda. Seberapa kerap anda bersenam, makanan yang anda makan, berapa banyak air yang minum dan tahap tekanan semua boleh mempengaruhi kualiti tidur.

Sebaik sahaja anda mencapai usia 20-an, badan anda telah membuat kitaran bangun tidur yang stabil. Namun, kebanyakan orang mungkin tidak memahami kitaran ini sehingga kemudian hari, seperti usia 30-an atau 40-an.

Itulah sebabnya penting untuk belajar bagaimana tidur berubah mengikut dekad, dari bagaimana pilihan gaya hidup mempengaruhi tidur, hingga pelbagai cabaran yang mungkin anda hadapi ketika meningkat usia dan cara mengatasinya. Ini dapat membantu anda meningkatkan tidur lena dan seterusnya mengembangkan tabiat tidur yang sihat seumur hidup.

Berikut adalah semua yang perlu anda ketahui mengenai perubahan tidur yang berkaitan dengan usia yang perlu diperhatikan dan apa yang boleh anda lakukan untuk menyesuaikan tidur anda seiring dengan usia, menurut pakar.

Cara Tidur usia 20-an

Orang dewasa berumur 18 hingga 60 tahun, tanpa mengira kumpulan umur, disyorkan harus tidur tujuh atau lebih jam setiap malam. Namun bagi individu berusia 20-an, mencapai matlamat ini mungkin tidak selalu berlaku. Gaya hidup aktif, bangun lewat atau bangun pagi untuk sekolah atau bekerja sering boleh mengakibatkan kurang dari tujuh jam tidur malam yang disyorkan.

Kumpulan usia ini lebih fleksibel dari segi keperluan fizikal, kebiasaan tidur yang baik. Disarankan tidak perlu secara konsisten, tetapi sekurang-kurangnya harus dipraktikkan lebih kerap daripada tidak.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Jangan Bangga Sangat Jika Suka Tidur Lewat, Jantung Jadi Lemah & Kulit Akan Cepat Rosak

Otak, seperti yang dijelaskannya, adalah “sangat plastik” dalam kumpulan usia ini. Walau bagaimanapun, masih ada langkah-langkah yang boleh diambil untuk membina tabiat tidur sihat sepanjang hayat. Individu berusia 20-an harus menghindari pengambilan kafein yang signifikan iaitu lebih dari satu cawan sehari, mengurangkan tekanan dan bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sehari untuk memastikan tidur yang mencukupi.

IKLAN

Individu berusia 20-an yang berjuang untuk mewujudkan waktu kenaikan lebih awal boleh menggunakan langkah-langkah sederhana untuk bangun lebih awal. Kuncinyanya, bangun pada waktu yang sama setiap hari atau sekurang-kurangnya berusaha dapat membantu anda bangun lebih awal dan tidur lebih awal yang lebih mudah. Memaparkan cahaya matahari semula jadi dan makan sarapan dalam masa sejam juga dapat membantu minda anda mengaitkan pagi dengan bersiap untuk memulakan hari.

Cara tidur usia 30-an

Jumlah tidur individu cenderung menurun seiring bertambahnya usia. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa tidur Tahap 3 pergerakan mata tidak cepat, menurun sebanyak 2 peratus setiap dekad sehingga usia 60 tahun. Pergerakan mata cepat juga menurun hingga sekitar 60 dengan setiap dekad.

Walaupun 30-an mungkin mula merasakan jangkaan kesan yang berkaitan dengan usia ini, salah satu rintangan terbesar yang harus diatasi pada ketika ini adalah faktor persekitaran contohnya jadual kerja, penggunaan teknologi, tanggungjawab keluarga, tekanan kewangan. Umur 30-an anda juga merupakan masa yang tepat untuk mengatasi sebarang gangguan tidur, seperti insomnia atau apnea tidur yang boleh mempengaruhi kesihatan keseluruhan dalam jangka masa panjang jika tidak dirawat.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Payah Nak Tidur! Selain Salah Pilih Tilam, Rupanya Ada Cara Lain Yang Lebih Mudah

Individu berusia 30-an biasanya keluar ke sekolah dan bekerja atau urusan keluarga. Ini bererti ibu bapa sering harus menyeimbangkan tidur mereka sendiri dan kualiti tidur dengan kebiasaan tidur anak-anak mereka, terutama bayi. Ibu bapa berusia 30-an dapat mengajar anak-anak mereka untuk tidur nyenyak, kemudian dapat membantu ibu bapa mengembangkan pola tidur yang sihat sendiri.

IKLAN

Sebilangan besar rancangan untuk kanak-kanak merangkumi rutin tidur yang konsisten dan menenangkan setiap malam diikuti dengan penggunaan objek yang menenangkan diri selimut atau boneka untuk anak yang lebih muda dan lampu baca dan beberapa buku untuk yang lebih tua. Setelah rutin selesai dan anak anda mempunyai barang seperti bantal pemeluk untuk keselesaan diri, secara beransur-ansur dapat mengurangkan kehadiran anda.

Walau bagaimanapun, nasihat umum untuk 20- dan 30-an tetap sama, jadual bangun tidur yang konsisten, mengehadkan kafein, bersenam, minum banyak air dan makan makanan yang sihat untuk mendorong tidur yang baik.

Cara tidur usia 40-an

Pakar mengatakan bahawa individu yang berumur 40-an harus mengikuti nasihat kesihatan tidur yang sama dengan mereka yang berusia 20-an dan 30-an. Walau bagaimanapun, dalam dekad ini, sangat penting untuk mendidik diri anda tentang bagaimana tidur mungkin berubah pada dekad-dekad berikutnya dan apa yang boleh anda lakukan lebih awal untuk mengelakkan beberapa perubahan tersebut

Tidur bukan hanya mencerminkan usia, malah juga mencerminkan kesihatan anda. Keadaan kesihatan tertentu dan bahkan kesihatan anda dari hari ke hari boleh mempengaruhi seberapa baik kualiti tidur pada waktu malam.

IKLAN

Walaupun garis panduan tidur yang sihat kebanyakannya universal, pakar mengesyorkan menyesuaikannya dengan keperluan khusus anda sendiri untuk faedah maksimum. Waktu pagi atau malam tidur berfungsi paling baik?. Apabila anda memahami jam dalaman badan, anda dapat mula membina rutin tidur yang sihat di sekitarnya.

Manjalani ritual sebelum tidur juga dapat memberi isyarat kepada otak anda bahawa anda akan segera tidur, seperti mandi dan menggosok gigi sebelum melompat ke tempat tidur. Mengelakkan tidur terlalu lama terutama pada waktu petang juga dapat membantu tidur lebih lena sepanjang malam.

Cara tidur usia 50-an

Umur 50-an anda mungkin membawa perubahan tidur yang paling ketara. Individu berusia 50-an mulai mengembangkan penyakit yang sering memerlukan banyak ubat, yang sangat mempengaruhi kemampuan seseorang untuk mendapatkan tidur yang cukup. Di samping menjalani gaya hidup yang sihat, pakar juga menyarankan untuk mendapat nasihat doktor perawatan utama untuk memastikan bahawa tidak ada ubat yang menyumbang untuk menyebabkan insomnia.

Perubahan tidur berdasarkan jantina, terutama bagi wanita yang sedang atau mula melalui menopaus. Semasa menopaus, kadar insomnia pada wanita meningkat secara drastik. Kajian terbaru menunjukkan bahawa sehingga 26 peratus wanita menopaus mengalami kesukaran tidur yang memenuhi syarat sebagai insomnia. Ini bermakna bahawa kita dapat melihat penurunan kualiti tidur pada usia 50-an untuk wanita secara khusus.

Penurunan fungsi bahagian hipotalamus otak juga perubahan hormon melatonin dan kortisol, mulai terjadi pada kelompok usia 50-an, yang juga dapat mempengaruhi kualiti dan jangka waktu tidur. Inilah sebabnya mengapa individu usia 50-an sering kurang tidur ketika mereka semakin tua atau bangun lebih kerap sepanjang malam.

Cara yang baik bagi individu berusia 50-an dan seterusnya untuk tidur nyenyak adalah dengan mendapatkan cahaya matahari semula jadi sebanyak mungkin, yang menurut pakar bahawa individu usia ini cenderung mendapat lebih sedikit cahaya ketika mereka bertambah usia. Pengurusan tekanan juga penting untuk dapat tidur lebih yang lena.

Tanpa mengira usia, menjalani gaya hidup sihat adalah penting untuk tidur yang berkualiti. Sama ada anda berusia 20-an, 30-an, 40-an atau 50-an, beri masa yang cukup untuk tidur nyenyak dan jaga diri sepanjang hari dengan makan makanan sihat, bersenam secara teratur dan minum banyak air. Untuk masalah tidur, selalu berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mengetahui rancangan pengurusan tidur yang paling sesuai untuk keperluan anda.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI