Padanan warna dengan palet warna asas seperti hitam memang selalu menjadi penyelamat setiap orang, warna hitam memang menjadi investasi terbaik buat semua orang kerana padanannya mudah dengan pelbagai warna. Selain itu, baju, seluar, ataupun dress warna hitam selalu dapat terlihat hasil yang wow juga trendy dengan padanan hijab warna hitam.

Namun, masalah yang cukup sering ditemukan ialah jika sering menggunakannya baju berwarna hitam ini senang untuk pudar. Warna hitam sering dicuci dan dijemur sehingga menyebabkan tampak pudar sehingga warna hitam berubah menjadi kelabu. Hmm kalau sudah seperti ini, anda akan rasa menyesal pula membeli baju warna hitan, bukan?

Jangan kwuatir, anda tidak perlu  membeli baju baru, semata-mata untuk menyelesaikan masalah ini. Kali ini hijabista ingin memberikan beberapa cara mencerahkan pakaian hitam yang pudar. Teruskan membaca sis!

1. Menggunakan kopi

IKLAN

Cara alami yang boleh anda cuba ialah dengan menggunakan kopi. Pertama anda letak pakaian warna hitam ke dalam mesin basuh atau baldi yang berisikan air dingin. Lalu, dibancuh kopi yang sesuai dengan keperluan minimal dua cawan kopi. Setelah dibancuh, tuangkan terus kopi tersebut ke dalam mesin basuh atau baldi yang berisi air.

Buat anda yang memilih menggunakan mesin basuh, tuangkan bacuhan kopi ketika pakaian anda berpusing. Manakala yang di dalam baldi, boleh merendamnya seketika. Seterusnya, anda boleh terus mengeringkannya di jemuran. Sebelum menjemur ada 2 perkara yang harus anda perhatikan. Pertama, hindari sinaran matahari langsung dan kedua, terbalikan pakaian anda lalu baru boleh dijemur.

2. Menggunakan syampu

IKLAN

Kali ini anda cuma perlu menyiapkan baldi bersih yang diisi dengan air dingin. Anda boleh menggantikan sabun pencuci baju dengan syampu. Ya, kenapa menggunakan syampu? Kerana syampu tidak mengandungi kadar kimia yang tinggi. Jadi, pakaian warna hitam kesayanganmu selamat!

Setelah diisi air dingin anda boleh rendam terus pakaian dengan dengan syampu, rendam maksima 30 minit lalu anda boleh menggosoknya perlahan-lahan. Seterusnya, terus jemur!

IKLAN

3. Cuci pakaian dengan warna yang serupa

Cara terakhir sebelum mencuci pakaian warna hitam anda harus asingkan mengikut warna. Misalnya, pakaian dengan palet warna hitam boleh anda asingkan dengan warna-warna gelap sebelum mencucinya,

Itulah cara mencerahkan pakaian hitam yang pudar. Semoga bermanfaat!

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI